Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A mediterrán Kréta

Loutro Kréta hajó tenger Görögország

Loutro Kréta hajó tenger Görögország

Kréta nem nagy ugyan, de annál több érdekességet rejt magában. Turisztikai vonzereje mellett elsősorban történelme miatt lehet érdekes, de azt talán kevesebben tudják, hogy ez a sziget a világ harmadik legnagyobb olajtermelő vidéke. Az olajfáknak és az egyéb ritka növényfajoknak köszönhetően a hely klasszikus mediterrán hangulatot áraszt magából, melyet érdemes személyesen is átérezni.

A minószi kultúra bölcsője

A sziget fővárosa Heraklion, melyet manapság Iráklio néven is ismernek. E helynek rendkívül fontos szerepe volt az európai civilizáció kialakulásában, ugyanis 4000 évvel ezelőtt itt virágzó, ősi civilizáció élt. E kultúrát minden bizonnyal a körülbelül 3500 évvel ezelőtti Szantorinin történt vulkánkitörés pusztította el.

A várostól nem messze találhatók a Knossos-i palota maradványai, mely az ősi minószi civilizáció központjául szolgált. Ide köthető továbbá a Minótaurusz legendája is, aki Minósz király feleségének és egy bika nászának torz gyümölcse volt. Számára készült a híres labirintus is.

Az ősi civilizáció pusztulása után sok nép próbálta rátenni a kezét erre a kis szigetre, mely viharos évszázadok után a 19. század végétől Görögország része lett, és a mai napig az is maradt.

Találd meg álmaid nyaralását Krétán!

El Greco otthona

A szigetnek azonban van kevésbé archaikus híressége is, aki nem más, mint El Greco vagyis Dominikos Theotokopulos. Az Ő szülőhelyét és alkotásainak másolatait is meg lehet itt tekinteni. El Greco az a neves festő, aki az 1500-as évek második felétől komolí hatást gyakorolt a krétai festészetre. Érdemeit azonban jóval később ismerte csak el a világ, Picasso-nak köszönhetően, aki meglátta a festményekben rejlő zsenialitást.

Egy újabb város, Rethymno erődjének romjain járva továbbra is érezhetjük e mediterrán sziget történelmi múltját. A hely egyik érdekessége, hogy találkozhatunk több száz éves mecsettel is, melyet a török megszállók építettek.

A történelmi nevezetességeken kívül érdemes a kisebb falvakat és a vidéket is jobban megismerni. Meglepő módon a nem túl nagy szigeten egy édes vízű tavat is találhatunk, ahol jókat lehet csónakázni és kikapcsolódni.

A helyi klasszikus görög ételekről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a tengernek köszönhetően rengeteg friss étellel találkozhatunk. Kóstoljuk meg a kagylót, szardíniát és persze a tzatzikit és a görög joghurtot is.

Leprások szigete

A sziget még tartogat további érdekességet. Ugyanis Krétához nagyon közel található Spinalonga szigete, melyet a leprások szigeteként is szoktak emlegetni. E hely a leprában szenvedő emberekről kapta a nevét, akik az 1900-as évek elejétől egészen 1957-ig életek itt. Azóta ez az aprócska sziget teljesen elhagyatottan áll.

Kréta észak-keleti felén találkozhatunk a Kournas tóval, mely egy sós tó, és összeköttetésben áll a tengerrel. Érdekessége, hogy a helyiek feneketlen tónak hitték, de Cousteau kapitány bebizonyította, hogy nem így van. Úgy vélte, hogy egy föld alatti, titkos járattal összeköttetésben van Szantorinivel.

Kréta szigete tehát bővelkedik érdekes, történelmi látnivalókban, melyek felfedezésére mindenképp szakítsunk időt. A hely csodás látnivalói mellett töltsünk egy kis időt a tenger hullámainak élvezésével is.

2017.08.22. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.