Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A mexikói konyha titkai

Mexikói konyha

Mexikói konyha

Ha Mexikóba tervezel utazni, egy dologtól biztosan nem kell tartanod; a mexikói konyha sajátosságainak köszönhetően a hízás veszélye biztosan nem fenyeget! Az egykori azték, maja és spanyol kulináris hagyományok keveredéséből jött létre, majd később az európai ízek is hatással voltak rá. Annyira sajátos keverék jött így létre, hogy 2010-ben bejegyezték az UNESCO szellemi kulturális örökségei közé. Az ételek alapját elsősorban a hüvelyesek, a kukorica, sok zöldség és gyümölcs, illetve a fűszerek alkotják - legfőbb jellegzetessége az ezeken alapuló, fűszeres öntetek. Már akár önmagukban ezek a finomságok és ízek is megérhetnek egy mexikói kirándulást, de ha nem lenne türelmed addig várni, akkor Budapesten is több helyen végigkóstolhatod az alábbi menü nagy részét. Az Arriba Taqueria a város több pontján, barátságos hangulatban vár a friss alapanyagokból készült, hagyományos ízekkel, de igény esetén akár házhozszállítást is kérhetsz. Lássuk hát a mexikói konyha legfőbb specialitásait!

Ami nekünk a kenyér, az a mexikói konyhában a tortilla

A kukoricatermesztésnek komoly hagyományai vannak Mexikóban, hiszen már az aztékok is ezt tálalták az ételeik mellé, lepény formájában. Semleges ízével hasonlít a mi kenyerünkre, ezért minden ételhez kiválóan passzol. Kitűnő szószok mellé mártogatósnak, de akár meg is tölthető –  ezért általában meg is töltik, pikáns, babos, paradicsomos, paprikás, szaftos marhahússal. A közkedvelt tacos is kihagyhatatlan részét képezi a mexikói street foodnak. Kérheted pikáns, vegetariánus vagy húsos töltelékkel. A kukoricalisztből készült népszerű chipset, a nachost, pedig különböző salsákkal (mártásokkal) érdemes fogyasztani, legyen az sajtos, csípős, vagy paradicsomos.

Kukoricás tortillák

Kukoricás tortillák

A mexikói konyha bázisa: az öntetek és a salsák

Aromás, pikáns és finom. Sokféle öntet használnak, azonban ezek receptjét a legtöbb család titokként őrzi. A Föld különböző részein szintén más és más receptekkel találkozhatunk. Az egyik legismertebb mártás a guacamole, amely nálunk is nagyon népszerű. Avokádó, hagyma, néhány csepp lime frissen préselt leve, koriander, só és bors keveréke - nagyon intenzív ízélmény, aminek nagyon egyszerű a létrehozása. Az enyhén csípős chipotle elkészítéséhez füstölt jalapeño paprikára, hagymára, fokhagymára, borsra, oregánóra és őrölt köményre lesz szükségünk. A salsa verde zöld paradicsomból készül, és nagyon jól kiegészíti a salsa roja-t, amelyet főtt paradicsomból, hagymából, fokhagymából, korianderből és chili paprikákból kevernek ki. A mole szósz pedig épp oly sokszínű, mint a mexikói nemzet maga. Először az apácák készítették el, a püspökük érkezésekore. Mindent, ami a kezük ügyébe akadt, beletettek az öntetbe -  így keletkezett ez a kellemes, étcsokoládés, szárított gyümölcsös, mogyorós, paradicsomos és chili paprikás szósz.

Guacamole, salsa és nachos

Guacamole, salsa és nachos

Fajitas: az egyik legismertebb mexikói étel

Ez a népszerű mexikói étel finom kombinációja a hagymás, paprikás és paradicsomos csirkecsíkoknak, mindezd kukorica- vagy búzatortillába tekerve. Az igazi ízélmény érdekében emellett salsával, tejföllel és/vagy barbecue szósszal javítják fel.

Fajitas

Fajitas

Ceviche – az ünnepi asztalok sztárja

Ez az étel a halkedvelők körében igazán népszerű, a mexikói háztartásokban az egyik legmeghatározóbb ünnepi étel. Citrom vagy lime levében pácolt friss halból és a tenger gyümölcseiből készül. A pácba hagymát, koriandert, avokádót és chili paprikát is tesznek, az étel maga 30 perces pácolás után, nyersen fogyasztható. A savanyú szósz kötelező hozzávaló, ezt a mexikóiak tigristejnek hívják, ugyanis állítólag a férfierőt a tigriséhez teszi hasonlóvá.

Ceviche

Ceviche

A mexikói konyha legismertebb étele, a Chili con Carne

Ennek a nagyszerű ételnek nincs sok köze a nálunk kapható chilisbabhoz; szaftos, párolt marhahús paradicsommal, vörösbabbal, chili paprikával és egyéb fűszerekkel tarkítva, ami elegendő energiát biztosíthat mexikói kalandozásainkhoz.

Chili con carne

Chili con carne

Mexikói a levesfronton: tartalmas, sűrű tételek

Mexikóban sem maradunk a kedvenc leveseink nélkül, melyek alapja szintén a paradicsom és a chili paprika. A kedvencem a Sopa de ajo, amely egy zöldséges változata a mi fokhagymalevesünknek. A zöldséglevest vagy a húslevest is paradicsommal, fokhagymával, hagymával, tojással és sajttal kombinálják. Még ha ez a verziója furán is hangzik, az eredmény egy igazán ízletes, testet-lelket átmelegítő étel.

Enchilada csirkeleves

Enchilada csirkeleves

Papas gratinadas – a rakott krumpli mexikói változata

Ha a mexikói útja során honvágyad támadna, csillapítsd egy tál mexikói rakott krumplival. Hasonlít a mi rakott krumplinkra, csak természetesen gazdagabb annál, némi paprikával, chilivel és tejföllel.

Papas gratinadas

Papas gratinadas

A mexikói konyha (nem csak) egészséges desszerteket kínál

Az ünnepélyesen megeterített mexikói asztalról nem hiányozhatnak a friss gyümölcsök vagy a belőlük készült saláták sem. A chili paprikától elzsibbadt ízlelőbimbókat kellemesen felfrissíti a gyümölcsök édes íze. Én, mint édesszájú nem hagyhattam ki a churrost, amely kissé hasonlít az általunk ismert fánkra. A kisült tésztarudakat fahéjas cukorba hempergetve, karemellel vagy csokoládéval leöntve vásárolhatod meg az utcai standokon, de gyakran árulják cukrászdákban is. A csokiimádóknak ezen kívül kötelező a mézzel, vaníliával vagy egy csipet chilivel ízesített forró csokoládét is megkóstolni.

Churros

Churros

Valami ütőset a végére

Az egyedülálló mexikói látogatás nem lehet teljes a hagyományos italuk, a tequila (természetesen mértékletes) fogyasztása nélkül. Leginkább citrommal és sóval körítve lesz teljes az ital íze – de az igazán bátrak akár a kukacot is elfogyaszthatják a pohár aljáról.

Tequila

Tequila

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.