Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A nagyszerű indonéz nasi goreng receptje

Mit szólnál egy ilyen kilátáshoz az étel mell

Mit szólnál egy ilyen kilátáshoz az étel mell

Aki már járt az indonéz Bali szigetén, szinte biztos, hogy kóstolta már a mindenhol kapható nasi goreng helyi specialitást. Ez egy egyszerű és egészséges étel, amely nem köthető az általunk általában ismert ázsiai konyha többi remekéhez. Az alapját többnyire rizs, fűszerek, tojás, tofu, és nagy mennyiségű zöldség képezi. Gyakran nagyon pikáns étel, ami az európaiaknak többször okoz nehézségét az elfogyasztásában. Bali a vegetariánusok paradicsoma, ahol nem kell órákon át magyaráznod, hogy a hal is hús., a legtöbb ételt ugyanis többnyire hús nélkül készítik. Persze a hús kedvelőinek sem kell aggódniuk, megkóstolhatják a rizses különlegességeket egy kis csirke-, birka-, vagy ritább esetben disznóhússal. Az igazi ínyencek tenger gyümölcseivel fogyasztják az ételeket, amelyek garantáltan friss fogásból származnak. Az ételeket kókusztejjel, Bintang sörrel, frissen facsart gyümölcslével vagy (a biztonság kedvéért inkább palackozott) vízzel) öblítheted le.

De most már térjünk vissza a hagyományos nasi goreng receptjére. Ne félj az egzotikus nevétől, ugyanis annak ellenére könnyű az elkészítése, és az egészen kezdő szakácsok is könnyűszerrel megbírkóznak vele. Sok recept létezik az igazi nasi goreng elkészítésére. Elkészítheted csirkehússal, rákocskákkal vagy tofuval is. Tipikus jellemzője az ételnek a barnarizs. Bali szakácsai az indonéziai édes szójaszószt használják, melynek állaga a juharszirupéra hasonlít, íze pedig sokkal erőteljesebb az Európában kapható szójaszószokénál. Ezt elkészíthetjük egy negyed csésze átlagos szójaszósz, és egy negyed csésze nádcukor összekeverésével is. A keveréket tedd fel főni, majd fokozatos hűtéssel elérheted, hogy állagra is a juharsziruphoz hasonlítson. Most pedig lássuk a receptet!

Nasi goreng tükörtojással

Nasi goreng tükörtojással

Hozzávalók 2 adag csirkés nasi goreng elkészítéséhez:

  • 400 g főtt rizs (1 nappal korábban kifőzött jázminrizs a legjobb)
  • 120 g csibemell
  • 3 tojás
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 újhagyma zöldje
  • 1 tk chilli keverék (legjobb a Sambal Oelek)
  • 1 tk édes szójaszósz (lehet a házi gyártmányű is)
  • 1 tk osztriga mártás
  • 1 tk napraforgó olaj
  • friss koriander a díszítéshez
  • só, bors az ízesítéshez

Nasi goreng hozzávalói

Nasi goreng hozzávalói

Az elkészítés lépései:

  1. Egy serpenyőben (wok az ideális) olajat hevítünk, majd a kockákra vágott csibemellet megprirítjuk. Miután megpirult, tegyük félre egy kis edénybe - később majd a rizshez adjuk.
  2. Öntsünk még egy kis olajat a serpenyőpe, majd öntsünk bele két felvert tojást. Gyors keveréssel süssük darabosra, és tegyük félre.
  3. Ismét öntsünk olajat a serpenyőbe és a finomra vágott hagymát pároljuk meg rajta. Hozzáadhatjuk az apróra vágott újhagymát, fokhagymát és a reszelt gyömbért. Egy kicsit hagyjuk összesülni, majd mehet bele a chilli ízlés – és igény - szerint.
  4. A kész keverékhez jöhet a rizs, a sült csibehusi, a tojás, az édes szójaszósz, az osztrigamártás, majd az egészet alaposan összekeverjük.
  5. A végén adjuk hozzá a maradék újhagymát, sót, borsot és díszítésnek a friss koriandert. A kész ételt ne szárítsuk ki, minél szaftosabb, annál finomnabb.

Balin általában még tükörtojást is adnak hozzá. Ahogy láthatod, az elkészítése tényleg egyszerű, így egy gyors vacsoraötletnek is tökéletes lehet. Ha még egészségesebb verzióra vágysz, nyugodtan gazdagíthatod további, szezonális zöldségekkel.

Nasi goreng elkészítése

Nasi goreng elkészítése

Hol találod a legfinomabb nasi gorenget Balin?

A tapasztalatok alapján Kuta üdülőhelyén, a Poppies étteremben találod a legjobb helyi specialitásokat. A finom ételen kívül biztosan kedvedre való lesz az étterem hangulata tele gyönyörű virággal, a kis tóval, a stílusos berendezéssel és a kedves kiszolgálással.

Poppies Bali

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.