Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A norvég fjordok: a természet műalkotásai

Preikestolen sziklaszirt Lysefjord felett

Preikestolen sziklaszirt Lysefjord felett

Az UNESCO által védett fjordok Norvégia hagyományos jelképei: az országé, ahol sajátos tempóban telik az idő. A teljes part mentén több, mint ezer fjord található. Közülük a legismertebbek - Nærøyfjord, Sognefjord, Lysefjord, Geirangerfjord –, amelyek a képeslapokon is szerepelnek, a nyugati parton találhatóak.

A norvég fjordok örök varázsa

A fjordok elsőre tónak tűnnek, pedig valójában sós vízből állnak. Úgy érdemes elképzelni őket, mint a tenger gyakran a szárazföldre mélyen benyúló nyúlványait, mindkét oldalon fenséges sziklákat létrehozva „nyújtózkodásukkal”. Bár a fjordok gyakran összefonódnak, ennek köszönhetően pedig átjárhatóak, felkeresésük során úgy érezheted, mintha valahol egy távoli univerzumban csatangolnál épp.

Stegastein kilátó

Stegastein kilátó

Norvégia legfontosabb szimbólumai és a legnépszerűbb látnivalói is egyben. A fjordok és a környező területek az egykori Norvégiáról is sokat mesélnek – az időkről, amikor az emberek még gazdálkodásból éltek a meredek és sziklás környezetben (néhány helyen máig így élnek). Az időkről, amikor a gyümölcsfákról szabadon szüretelhetett bárki, a juhfejet pedig igazi különlegességként szolgálták fel (ahogy ma is).

A hihetetlen és vad tájat könnyen megközelítheted és idegenvezetővel, de akár egyedül is felfedezheted. Az egész területen apró falvakat és számtalan sziklaszirtet találsz elszórva a hegyi túra során.

Sognefjord

Sognefjord

Érdekes tények a fjordokról

A fjordokat gyakran a „természet műalkotásának“ nevezik, amelyeket a gleccserek elolvadása után U alakban ellepő tengervíz hozott létre. Norvégia nyugati fjordjai, a legismertebbek közülük a Nærøyfjord és a Geirangerfjord, 2005-ben a UNESCO világörökségének a részei lettek. Fő alkotóelemük kivételes természeti szépségük, amely a kristályos kőzetek keskeny és meredek falaiból származik. A tenger fölé 1400 m-re emelkednek ki és 500 méterre nyúlnak le a felszín alá. A tökéletes fjordok falai számos vízeséssel büszkélkedhetnek, míg a szabad folyású folyók az erdőkön át a gleccsertavakba vezetnek. 2006-ban a National Geographic szakértői csoportot hozott létre, amely a világörökség legkedveltebb helyeit díjazza. A norvég fjordok diadalmaskodtak, és legyőzték az egyiptomi piramisokat, a Grand Canyont, az Angkor Watot és a Machu Picchut is. A meleg Golf-áramlatnak köszönhetően az itt uralkodó klíma viszonylag enyhe, és gyakorlatilag soha nem fagynak be. Fókák és különböző halak úszkálnak benne, felettük pedig sasok pásztázzák a terepet.

Geirangerfjord

Geirangerfjord

A fjordok gyakran nagyon mélyek, ezért nagy hajókkal is megközelíthetőek, így igazán közelről gyönyörködhetsz bennük. A legmélyebb a Sognefjord, amely 1308 méter mély. Nem csak a legmélyeb, de a leghosszabb is, és Norvégia egyik legkedveltebb célpontja. A legkeskenyebb szakasza az említett Nærøyfjord, ahol szélessége mindössze 250 méter. További meseszép fjordok a Lusterfjord, a Fjærlandsfjord és a Finnafjord. Gyakran smaragzöld színűek az olvadó gleccser vizétől.

Nærøyfjord

Nærøyfjord

Megközelítőleg 30 000 ember él ezekben az idilli kis falvakban a fjordok mentén. A sok szép helyszín közül említésre méltó például Lærdal, ahol a Borgundu templomot találod, és Flåm, melynek Flåmsbana vasútvonala felvisz a hegyek csúcsára. Sogenfjord térsége, a gazdag legelők és kellemes friss levegő ölelésében, kiváló minőségű gyümölcsök, kecskesajt, bárány és pisztráng lelőhelye is.

Oszlopos templom Borgundban

Oszlopos templom Borgundban

A túrázók szeretni fogják a Jotunheimen és Jostedalsbreen, a Breheimen természetvédelmi parkokat, Aurlandsdalen, Utladalen völgyeit. A túrázás mellett népszerű a rafting, a hegymászás, a nyári síelés vagy a hegyi biciklizés is.

Jotunheimen Nemzeti Park

Jotunheimen Nemzeti Park

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.