Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A nyüzsgő New York sosem alszik

New York

New York

New York az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb és legnépesebb városa. A jelentős turistalátványosságok csak úgy hemzsegnek a városban. Az idelátogatóknak szinte kötelező a Broadway, a Times Square, a Central Park, az Empire State Building, a Szabadság-szobor és a többi, filmekből vagy könyvekből ismert hely felfedezése. New York egész nap él, reggeltől estig: folyamatosan nyüzsögnek az emberek, miközben változatos kulturális élettel vár minket a város. Bárhová is nézel, mindenhol valami figyelemre méltót fogsz látni. p>

Kulturális élmények minden sarkon!

A Lincoln center és a Rockefeller center a legismertebb és a legjelentősebb kulturális központok. Manhattan Upper West Side negyedében találod a Metropolitan Operaépületét, a Seventh Avenue sugárúton pedig a Carnegie Hall koncerttermet, ahol évente kb. 250 komoly- és könnyűzenei koncertet tartanak. Egy színházkedvelő sem hagyhatja ki a Broadway nagyszerű musicaljeit vagy drámáit.

Lincoln centrum

Lincoln centrum

Aki szívesen járja a múzeumokat és galériákat, mindenképp keresse fel a Metropolitan Művészeti Múzeumot, a legnagyobb és a legrégebbi múzeumot az USA-ban. Az Ötödik sugárúton, a Central Park keleti szélén találod meg. Nem kevésbé híres és keresett intézmények a Modern Művészetek Múzeuma és a Guggenheim Múzeum. Az elsőben 39 ország 500 művészének alkotása és 1200 képe található meg. Utóbbi esetében már maga az épület kinézete is ígéretes, amelyet Frank Lloyd Wright építész tervezett. A Guggenheim Múzeum a modern művészetek legismertebb múzeuma. Ha ez nem lenne elég a művészetekből, akkor keresd fel a 1,5 millió alkotást rejtő Brooklyni Múzeumot is, a második legnagyobb múzeumot a városban.

Metropolitan Művészeti Múzeum

Metropolitan Művészeti Múzeum

A csillogó-villogó reklámok világa

A Times Square, a széles útkereszteződés a Broadway és a Hetedik sugárút között, az egyik legismertebb turistalátványosság a sok fényes reklámnak és a hatalmas képernyőknek köszönhetően. A Times Square-en egy csomó cég és színház található. Itt találkozik a piac és a művészet világa. Itt található a New York Times napilap székháza is.

Times Square

Times Square chensiyuan

Central Park – oázis a szürke betonsivatagban

A Central Park egy frissítő, zöldellő sziget a felhőkarcolók között; 1859-ben nyitották meg Manhattanben. 1963-ban nemzeti és történelmi emlékhellyé nyilvánították. A nagy része természetes, de a tavakat, a járdákat, a korcsolyapályákat, a füves területeket, a játszótereket és a kutyafutottatókat mesterségesen hozták létre. Közismert műemlékeket is találsz itt: például Williams Shakespeare, Walter Scott, Hans Christian Andersen vagy Kolombusz Kristóf szobrát. Az egész USA-ban a Central Park a legnagyobb városi park. Évente mintegy 25 millió turista keresi fel, ennek egyik oka többek közt, hogy nagyon sok különböző könyvben, műsorban és filmben jelent már meg. A 10 kilométeres pályára elsősorban biciklizni, korcsolyázni és futni járnak ki az emberek. Kedvelt látványosság az Ötödik sugárúton a kicsi állatkert. A gyerekek biztos örülni fognak az állatsimogatónak is.

Central Park New Yorkban

Central Park New Yorkban

New York legmagasabb épületei

New York legismertebb felhőkarcolója a Chrysler Building, jellegzetes csúcsával. Ez volt az első épület, amely magasabb volt az Eiffel-toronynál (300 m). 1930-ban fejezték be az építését és jelenleg az 5. legmagasabb épület a városban. Magassága megegyezik a New York Times Tower-ével.

Chrysler Building

Chrysler Building

Ami a magasságrekordot illeti, a Chrysler Building helyébe idővel az Empire State Building lépett. Az 1931-es elkészülése után a világ legnagyobbja volt, de csak 1972-ig, amikor is a Világkereskedelmi Központ északi tornya is elkészült. A 2001-es terrortámadás után az Empire State Building lett a város legmagasabb, és az USA harmadik legnagyobb épülete. 2013. óta viszont a One WorldTrade Center uralja ezt a címet. Ennek ellenére az Empire State Building nemzeti kulturális emlék és a város legismertebb szimbóluma: New York-nak azt jelenti, amit Párizsnak az Eiffel-torony.

Empire State Building

Empire State Building

A One World Trade Center az egykori ikertornyok közvetlen közelében épült meg. Az épület a Ground zero komplexum része. Ezt a megnevezést a terrortámadás óta használják arra a helyre, ahol egykor az ikertornyok álltak. Ma emlékmű és múzeum őrzi a 2001. szeptember 11-ei támadás áldozatainak és hőseinek emlékét.

One World Trade Center

One World Trade Center

A nagy francia dráma

A Liberty Island szobrát Bartholdim francia szobrász és Gustav Eiffel alkotta meg. A jellegzetes szobrot a függetlenség 100. évfordulójára ajándékozták a franciák. 1886-ban, darabokban érkezett a szobor Amerikába, majd a következő két évben rakták össze a helyszínen. Ettől kezdve a kikötő bejáratánál áll, és fogadja az országba érkezőket. 1984-ben felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. Ma a város egyik legfőbb turistalátványossága. A látogatók számára nyitva áll, akár fel is lépcsőzhetsz a tetejére. A lépcsők egy része a fáklyához is elvezet. 2001-ben, a terrortámadás után bezárták a kilátót. Csak 8 évvel később nyitották meg újra, de ha fel akarsz menni, akkor néhány hónappal előre be kell jelentkezned. A fáklya 1916. óta van nyitva a nyilvánosság előtt.

Szabadság-szobor

Szabadság-szobor

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.