Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A thai konyha egzotikuma

Színes és illatos thai konyha

Színes és illatos thai konyha

A thai konyha világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ennek köszönhetően az ázsiai, és ezen belül a thai ízek már nem számítanak akkora egzotikumnak, mint korábban.

Azt azonban feltétlenül érdemes szem előtt tartani, hogy azok az ételek, amiket bármelyik másik országban ehetünk, nem feltétlenül adják vissza a Thaiföldön megtapasztalható ízvilágot és sokszínűséget.

Utazás a thai ízek világába

A thai ételek rendkívül karakteresek, amit elsősorban egyedi fűszerezésüknek köszönhetnek. A citromfű, a galanga gyökér, a curry, a citromlé, a koriander, a bazsalikom, a csili, na és persze a kókusztej, mind-mind elengedhetetlen alkotóelemei a klasszikus thai ételeknek.

A thai konyha kedvenc alapanyagai

A thai konyha kedvenc alapanyagai

Alapanyagok tekintetében szívesen használnak különböző zöldségféléket , de a leggyakoribb a szójababcsíra, a különböző, itthon ismeretlen gombák, a padlizsán, a bambuszrügy és a kínai kel. A thai konyha egyik legmeghatározóbb összetevője a rizs, melyet általában ragacsosan készítenek el (sticky rice) és minden napszakban elfogadott a fogyasztása, hol köretként, hol önmagában, desszertként, például kókusztejjel és mangóval.

Mangós sticky rice (

Mangós sticky rice ("ragacsos rizs")

Mivel ezekben az ételekben alig, vagy egyáltalán nem találunk tehéntejből készült hozzávalókat, valamint a búza is igen ritkán szerepel az összetevők között, így az ételallergiával vagy -intoleranciával élők számára is ideális választás.

A viszonylag egyszerűnek tűnő alapanyagok ellenére rendkívül változatos és sokrétű fogásokat fedezhetünk fel. A nálunk is jól ismert pad thai-on kívül ehetünk különféle tenger gyümölcseit, melyeket leginkább sütve készítenek, megkóstolhatjuk a változatos leveseket, melyeknek fontos összetevője a rizstej, és ehetünk egyedi, változatos szószokban megforgatott csirkét, de találunk kolbászt és sült sertést is. Ahogy azt már említettem, szinte mindenhez fogyaszthatunk ragacsos rizst. Ha Thaiföldön járunk, akkor saját szemünkkel is jól láthatjuk, hogy a számunkra egzotikus ételekben sem szenvednek hiányt, ízlelhetünk tücsköt, hangyatojást, és különféle más rovart is, amiket előszeretettel grilleznek, vagy sütnek ki olajban.

Sült rovarok Bangkok utcáin

Sült rovarok Bangkok utcáin

Édességek tekintetében a thai konyha kínálata teljesen eltér a hagyományos nyugati nassolnivalóktól, ugyanis itt nem nagyon találunk habos-babos sütiket. Az édesszájúakra a rizs, és valamilyen gyümölcs kombinációjából született finomság, illetve tápiókapuding vár.

Tradicionális thai desszert

Tradicionális thai desszert

Italok közül előszeretettel fogyasztják a gyümölcsök préselt, illetve turmixolt leveit, de a thai sörök is igen zamatosak.

A thai sör is nagyon ízletes

A thai sör is nagyon ízletes

A thai konyhaművészetben mind összetétel, mind ízvilág tekintetében fellelhető a kínai hatás. Összességében elmondható, hogy a thai ételek rendkívül intenzívek, ami a sós, a csípős és az édeskés ízek keveredéséből adódik, ezzel téve nagyon jellegzetessé és közkedvelté a fogásokat.

Thai street food Bangkok utcáin

Thai street food Bangkok utcáin

2018.04.12. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.