Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A tisztább Mount Everestért: Nepál betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Shutterstock

A világ legmagasabb hegycsúcsán 2020-tól számos új rendelkezés kerül bevezetésre. Nepál kormánya az utóbbi években számos, a hegyekkel kapcsolatos környezetvédelmi kérdéssel foglalkozott - beleértve a túlzsúfoltságot, az áldozatok számának csökkentését, és az alaptáborokban hagyott szemét túlzott növekedését. Segíteni fog vajon a szigorúbb szabályozás? Ki mászhatja majd meg a Mount Everest-et, és milyen feltételek mellett?

2019. augusztusának elején a nepáli kormány bejelentette terveit:

  • A belépési engedélyek szigorítása a következő szezon előtt.
  • A hegymászás átlagos költsége 11 000 $-ról (kb. 3 200 000 Ft) 35 000 $-ra nőtt fejenként (kb. 10 000 000 Ft).
  • A Mount Everest előtt minden hegymászónak meg kell másznia egy legalább 6500 méter magas nepáli hegycsúcsot.
  • 2020-tól szigorúan tilos lesz az eldobható műanyagok használata a hegyekben és azok környékén.

A helyzet valóban megoldást sürget

Naplemente az Everest megmászása közben

Naplemente az Everest megmászása közben Shutterstock

2019. februárjára a Mount Everesten hagyott hulladék mennyisége elérte a kritikus pontot: olyannyira sok volt, hogy az illetékes hivatalok takarítás céljából bezárták az alaptábort. Idén májusban önkéntesek egy csoportja a hegyi ösvényeken összesen több, mint 3 tonna hulladékot gyűjtött össze, amely nagyrészt üres dobozokat, palackokat, műanyagdarabokat, sőt, még eldobott hegymászó felszerelést is tartalmazott. Tekintettel arra, hogy minden egyes hegyre vezető út veszélyes és rizikós még a legtapasztaltabb hegymászók számára is, elég aggasztó, hogy mindez külön feladatot ró a helyiekre: ők szedik össze a látogatók után hátramaradt szemetet.

Irány Nepál: válassz legkedvezőbb utazásaink közül

Az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvény, amely 2020-tól lép érvénybe, az egész nepáli Khumbu régióban hatályos lesz, amely így magába foglalja a Mount Everestet és az alaptáborokat is. Ahogyan azt feltételezni lehet, ez megakadályozná a turistákat abban, hogy a területre üdítős dobozokat és más, 0,03 mm-nél vastagabb, egyszer használatos műanyagokat vigyenek. A műanyagok eladásában érintett kereskedelmet is jelentősen korlátoznák a fentieknek megfelelően; azzal a kitétellel, hogy a vizes palackokra ez a tilalom nem vonatkozna, hiszen ez feltétlenül szükséges a hegymászók számára.

Ismerd meg a TOP ázsiai úticélokat

A Mount Everest a nepáli oldalon a Sagarmatha Nemzeti Parkhoz tartozik, mely az UNESCO világörökség részét képezi. Már csak ezért is több figyelmet érdemel.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.