Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A török líra – komplett útmutató

Street food Isztambulban

Street food Isztambulban

A nyaralásodat tervezed és elkezdtél érdeklődni a gyönyörű török tengerpartok iránt? Akkor nem árt néhány információt megtudnod a helyi pénznemről – a török líráról. Az aktuális árfolyam és az értékek megfelelő ismereteinek birtokában a tradicionális bazárokban az alkudozásban is jobb pozícióba kerülhetsz. A helyi eladók mesterei a szakmájuknak, amely szerves része a tárgyalási folyamatnak. Ez egy olyan íratlan szabály, amit tiszteletben kell tartani - azt viszont ne hagyd, hogy a kellemes nyaralás élményét elrontsa az orosz luxuskaviár árán vásárolt egy kilogramm őszibarack.

Bemutatkozik a török líra

A török líra (TRY) a Török Köztársaság és az Észak-Ciprusi Török Köztársaság hivatalos pénzneme. Egy líra 100 kurus (kr). A bankjegyek 100, 50, 20, 10, 5 és 1 lírás címletekben érhetők el. Ezek előlapján általában török államférfiak, hadvezérek és a Török Köztársaság első elnöke, Mustafa Kemal Atatürk képe látható. A török líra másik oldala további híres török származású személyeket ábrázol. Apróságok vásárlásához pénzérmékkel is készülhetsz, 1 TRY valamint 50, 25, 10, 5 és 1 kurus értékben. Az érméket a híres Mustafa Kemal Atatürk portréja ékesíti.

Az új valutát 2005-ben vezették be Törökországban, amikor is az eredeti lírából elvettek hat nullát, de néhány árus a mai napig milliókban számolja az árakat. Egy millió az egy török lírának felel meg. A 20. század végétől az állam magas inflációval küzd. A török valuta értéke a tavalyi év végi gazdasági válság következtében nagyon visszaesett. A török líra árfolyama az amerikai dollárral szemben rövid időn belül a negyedére csökkent. Így a turisták többet tudtak vásárolni és spóroltak is. Még ebben az évben sem igazán stabil és kiszámítható a líra értéke. Az országban nagyon gyors az infláció, akár a 15%-ot is elérheti évente. Ma egy török líra kb. 50 Ft, az elmúlt 90 napban 48 és 53 Ft között ingadozott, de a gazdasági szakértők szerint a török líra árfolyama tovább csökkenhet.

Török líra - bankjegyek és érmék

Török líra - bankjegyek és érmék

Honnan szerezzünk török lírát?

A Törökországban eltöltött nyaralás finanszírozásának a legideálisabb módja a kártyával való fizetés vagy pedig a pénzváltás valamelyik helyi pénzváltóban. A magyarországi pénzváltókban fellelhető a török líra, de nem mindegyikben, a török bankokban és pénzváltókban pedig a forintot nem fogadják el, ezért érdemes euróval vagy pedig dollárral készülni. Az üdülőhelyeken szó szerint minden sarkon találhatsz egy pénzváltót. Az első, amin majd megakad a szemed a reptéren, a hotel recepcióján és a turisztikai látnivalók mellett jó eséllyel ezek lesznek. A tapasztalt turisták a bankok közelében található pénzváltókat javasolják. A versenyképes környezetet a tisztességes árfolyam biztosítja. Ha nem vagy annyira számolgatós, mint én, akkor közvetlenül bármelyik bankánál válthatsz, ott viszont számolni kell kezelési költséggel is. Az idegenforgalmi egységekben azonban probléma nélkül fizethetsz euróval vagy amerikai dollárral. Ezzel azonban a pénztárcádat nem igazán fogod megörvendeztetni. A kereskedők általában aránytalanul emelik meg az árakat a váltás során, így például az éttermekben kétszer annyit is fizethetsz külföldi valutával, mintha lírában tennéd meg ugyanezt. Automatákból is biztonságosan vehetsz fel pénzt és a kártya típusától függetlenül a felvételért a felvett összeg 0,5%-át kell ezért pluszban kifizetni. A kártyával való fizetés a boltokban vagy a recepción teljesen szokványos, de legyél felkészülve arra is, hogy nem mindegyik kereskedő fogadja el ezt a fizetési lehetőséget. A paypass-os fizetési lehetőség sem túl gyakori az Európa és Ázsia közötti határvonalon.

Hol váltsunk török lírát?

Hol váltsunk török lírát?

Átlagárak Törökországban

A helyi árak nem különböznek nagyon az itthon megszokottól, de az egyes egységek árai között nagy különbségek is lehetnek, ráadásul a bazárokban, kisebb üzletekben lehetetlen bármit alkudozás nélkül beszerezni – ezzel viszont még tovább csökkentheted a kinézett termékek árát. Az alábbiakban a tengerparti üdülőhelyek tavalyi árait szedtük össze néhány alapvető termék kapcsán.

Palackozott víz, 0,33 l

1,30 TRY

Paradicsom, 1 kg

3,40 TRY

Kenyér

2,10 TRY

Üveges bor 0,75 l

35 TRY

Sör 0,5 l

7 TRY

Barack 1 Kg

3,40 TRY

Dinnye 1 Kg

2,50 TRY

Coca Cola 0,33 l

3,70 TRY

Uborka 1 kg

2,40 TRY

Egy doboz cigaretta

13 TRY

Tej 1 l

2,60 TRY

Espresso

5,70 TRY

Taxi 1 km

3,30 TRY

Étkezés 2 fő részére egy hagyományos étteremben

70 TRY

Sajtburger

6 TRY

McDonald’s Menü

20 TRY

Nagy Bazár Isztambulban

Nagy Bazár Isztambulban

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.