Törökország Törökország

 • Pénznem, árak, vásárlások

  Pénzegység: török líra -nemzetközi jelölés TRL, belföldön TL, 1 török líra = 100 kurus (TRL)

  A Kelet illata nemcsak a parton való pihenésre és más kultúrák megismerésére hívogat. Az éttermek és a kávézók több méterre illatoznak, és a mosolygós árusok sokféle árut kínálnak. Mire kell a vásárlásnal figyelni és mit kell mindenképpen hazahoznia?

  Hogyan és mivel fizetni

  A hivatalos pénznem az Új török líra (YTL), amely az eredeti török hat nullás lírát váltotta fel. Egy török líra 100 kurus. Fizethet euróval és amerikai dollárral is. A hitel kártyákat és a csekkeket a jobb üzletekben elfogadják, de az utazási csekkekre előnytelen árfolyamot adnak. A pénzt átválthatja bankban (hétvégén általában zárva tartanak), a postán, a hotelban vagy utazási irodákban. A bankautomaták gyakoriak, de csak lírában adnak ki készpénzt. Csehországban és Európa legtöbb országában a lírákat nem lehet beváltani, és nem rendelkeznek semmilyen értékkel, ezért ajánlatos csak a szükséges összeget átváltani.

  Vásárlások

  Törökország a vásárlások szerelmeseinek paradicsoma. Mindegyik turisztikai nyaralóhelyen találhat fedett bazárt, az ún. bedesztánt, sok száz bódéval, amelyek a legkülönfélébb árukat kínálják. Ne álljon rá azonban rögtön az első árra, amelyet az eladó először felajánl. Az alkudozás elmaradhatatlan része a vásárlásnak és az eladók meg is sértődnek, ha nem áll rá az alkudozásra. Emlékezzen rá, hogy az üzletelők az árakat a nemzetiség, és az Ön kinézete alapján határozzák meg. Ha márkás öltözéke lesz, akkor sokkal magasabb árakat fognak mondani. Egyszerűen csak erős idegekkel kell rendelkezni! Soha ne alkudjon étteremben vagy hotelokban, ezeken a helyeken már tényleg nem alkalmas.

  Ajándékok

  A Törökországból behozható legkedveltebb ajándékok közé tartoznak egyértelműen Anatóliában kézzel szőtt szőnyegek. Áruk a mérettől, mintától és az anyag minőségétől függően változik. Következő nagy csábítás a réztermékek és a kerámia. A nők nagyon fognak örülni a minőségi ruhák és az eredeti színes cipők vásárlásának. Szintén olcsóbban lehet hozzájutni Törökországban az aranyhoz és az ékszerekhez. Abban az esetben, ha a bódés elárusítóknál vásárol, figyeljen az eredetükre. Ne bízzon az eladó által kiállított speciális eredetiség - bizonyítványban sem. Az ínyencek biztos örömüket lelik a legkülönbözőbb fűszerek, kiváló kávé és dohány kínálatában. Ha vízipipa vásárlásáról gondolkodik, akkor döntse ezt el még Törökországban. Az itteni áruk körülbelül egyharmada a magyar áraknak, és a dohánykínálat majdnem végtelen. Ha a ruhásszekrényében szívesen látna bőrt vagy csak egyszerűen örömöt akar szerezni egy bőrtáskával, akkor Törökországban biztos, hogy tud majd választani.

  Irányadó árak

  A török árak összehasonlíthatóak a magyar árakkal. A célállomástól és az éttermi felszereltségtől függően alakulnak. Az éttermi ebéd elég olcsón megrendelhető.
  Törökországban szintén megéri beszerezni a gyümölcsöt és a zöldséget. A minőségükről rossz szó sem eshet, és az áruk tényleg nagyon alacsony.

  2005 január -től bevezették a revalorizált átmeneti időre a TRL mellett a YTL (új török lírát), 1YTL = 1 000 000 TRL. Később csak egy pénznemet fognak használni, és az a revalorizált török líra lesz TRL jelöléssel, belföldön TL. Idegen pénznemek szabadon válthatók, a külföldi üzletekben használt az USD és az EURO.

 • Tájékoztató árak

  kenyér- 0,13 euro

  sajt 100 g - 0,60 euro

  tej 1 l - 1 euro

  vaj 250 g - 0,60 euro

  tojás 10 ks - 0,80 euro

  gyümölcsjoghurt - 0,45 euro

  sonka 100 g - 1,10 euro

  bor 0,75 l - 2 euro

  palackozott víz 1,5 l - 0,30 euro

  sör 0,5 l - 0,80 euro

  paprika 1 kg - 0,60 euro

  paradicsom 1 kg - 0,60 euro

  burgonya 1 kg - 0,40 euro

  gyümölcs 1 kg - 1 euro

  éttermi vacsorai - 6 euro

  kebab -1 adag - 0,80 euro

  kávé - 1,50 euro

  gombóc fagylalt - 0,50 euro

  képeslap bélyeggel - 0,50 euro