Törökország Törökország

 • Utazási és közlekedési lehetőségek

  Ha Törökországban akar szémélygépkocsit vagy motorkerékpárt bérelni, szükséges a nemzetközi jogosítvány, melyet a közlekedés rendészet állít ki.

  A városokban az autóbuszközlekedés (ún. DOLMUS) gyűjtőtaxikkal megoldott. A Dolmus-ok olyan gyűjtő autóbuszok, melyek nem rendelkeznek menetrenddel és a városközpontok kívül állandó megállókkal sem. Jelzésre megállnak (integetésre stb.). A menetjegyek a söfőrnél megvásárolhatóak, áruk a buszban a sofőr mellett van feltüntetve. Eme kisbuszok útvonla állandó, és a helyek, melyeken áthalad az első szélvédőn vannak feltüntetve. Utazhat vele pl. a hoteltől a városközpontba.

  Taxi szolgálat - a taxik túlnyomó része taxaméterrel felszerelt, ezek esetében nincs is probléma. A taxi várakozóhelyek nagy részén fel vannak tüntetve az árak az egyes uticélokhoz.

  Az országban való közlekedés

  Ami az országban való közlekedést érinti, ne várjon nagy csodákat. A vonattal való utazás Magyarországhoz képest tényleg science-fiction. Legyen bármilyen véleménnyel az otthoni vasútról, Törökországban a magyar vonatok luxusnak és gyorsnak fognak tűnni. Törökországban a vasúti hálózat nem sűrű, a vonatok elöregedettek és a késés napi szintű. Nem kell félnie azonban a mocsoktól, zajtól vagy befüstölt vagonoktól. Ezenkívül sokszor találkozhat italok és apró uzsonnák eladásával, aminek az ember a meleg napokon örül.

  Az autóbusz közlekedés Törökországban egyértelműen vezet. Autóbusszal majdnem mindenhová eljuthat, ahová csak szükséges. Az autóbuszok modernek, sokszor klimatizáltak. Néhányukban azonban szabad cigarettázni. A jegyek megvásárolhatóak rögtön az autóbusz megállóban vagy a sofőrnél. A klasszikus közlekedésen kívül kipróbálható az ún. dolmus - minibuszos taxik. Úgy, ahogy bárhol a hasonló országokban, figyelnie kell a taxamétert vagy legalább előre megegyezni az árban. Mint turisták ugyanis magasabb árat fognak kapni, mint a hazaiak.