Törökország Törökország

 • Elektromos hálózat tulajdonságai

  220V, két méretű konnektort és dugót használnak. A kisebb az európai standardnak megfelelő.

 • Felhívások


  A biztonsági helyzet Európáéhoz hasonlítható. Személyek ellen irányuló támadások ritkábbak, mint a nyugati országokban. Enyhébb bűnözés (személyes tárgyak elrablása hotelszobákból, gépkocsik kirablása, átverések) a turistaközpontokban gyakoriak. Egyértelműen nem tanácsolt a szabad ég alatti ejjelezés, vagy személyes dolgokat őrizetlen helyen hagyni.

  Az éghajlati feltételek Törökországban főleg nyáron eléggé megviselőek. A kiszáradás megelőzése érdekében igyon sokat. A táplálékkal fontos elegendő mennyiségű sót a szervezetbe juttatni, mert a fokozott izzadással a szervezetből fontos ásványok távoznak, hosszabbtávú tartózkodása alatt előfordulhat szédülés, ájulás. Néhány látogató tapasztalt enyhébb hasmenést, mely a klíma változás és eltérő étkezési szokások eredménye.

  Hogy skorpióval vagy kígyóval találkozik Törökországban nem nagy az esélye. Ezek az állatok is, mint a többi csak abban az esetben támadnak, ha veszélyt éreznek. Törökországban gyakorik a kóbor kutyák.

  Törökország a legnagyobb számú közlekedési baleseteket és elhalálozásokat számontartó országok közé tartozik. Ezért ajánlott fokozott figyelmet szentelni a közlekedés többi résztvevőjének. A közlekedési szabályok hasonlóak a Magyarországon ismertekhez, de gyakran nem tartják be őket. A gyalogosok vigyázzanak igazán, mivel a török szabályok szerint a gépjármű korlátlan előnyben részesül. Figyelmébe ajánlunk további helyi "szabályokat": létezéséről a többi sofőrt kürtje megszólaltatásával jelzi a sofőr, a fényduda használata nem előnyadást jelent, pont ellenkezőleg. Ha az Ön előtt haladó sofőr bal irányjelzőt használ, nem csupán balra kanyarodási szándékát jelezheti, hanem, hogy ki lehet előzni.

  A törökök közismerten közvetlen és barátságos emberek közé tartoznak. Ha előfordul, hogy másként viselkednek, az csupán reakció az idegenek arogáns és felsőbbségi viselkedésére. A pozitív barátságos hozzáállás jó baráti kapcsolatok kialakításának az alapja. Továbbá nem ajánljuk lebecsülni a kultúrából és vallásból adódó különbségeket, tanácsos nagy tisztelettel lenni irántuk, a Török Köztársaságban állami szimbólumok jellemzik őket (állami zászló, az államalapító szobra stb.).