Törökország Törökország

 • Nemzeti ünnepek és események

  Nemzeti ünnepek

  Törökországban úgy ünneplik a nemzeti ünnepeket, mint Európa kevés részén. A városokat elöntik a nemzeti zászlók, ikonok és integetők. Mindenhol zene szól és a hivatalok, bankok és üzletek zárva tartanak.

  Március 21. - Nevruz - a tavasz beköszöntének ünnepe, főleg a Kurdok
  Április 23. - Függetlenség napja
  Május 19. - Ifjúság és a sport napja
  Augusztus 30. - Győzelem napja - a görög invázió felett a függetlenségért vívott háborúban
  Október 29. - Köztársaság napja, amelyet 1923 - ban kiáltott ki Mustafa Kemal Atatürk
  November 10. - Atatürk halála, akinek minden egyes reggel egy perc csenddel adnak tiszteletet 9:05 - kor

  A nemzeti ünnepeken kívül természetesen többet tartanak meg. A legérdekesebbek közé tartozik a Kurban Bayrami, vagy más néven az áldozat ünnepe a tavasz kezdetén, és a Seker Bayram tél beköszöntével. A lunáris kalendárium szerint tartják meg, tehát az ünnep időpontja változó.

  Ünnepségek és fesztiválok

  Kaukázusi fesztivál
  Az egyik legjobban várt ünnepség Törökországban minden évben június vége felé játszódik Artvin városában, nem messze a grúz határoktól. A fesztivál néhány napon és éjszakán át tart. Nemzeti táncokat táncolnak, régi legendákat mesélnek és népművészek lépnek fel. Minden egyes történés az utolsó nap tetőzik bikaviadalokkal.

  Az Isztanbuli Nemzetközi Filmfesztivál
  Az ezévi évfolyam április 5.-től 20- ig tart, és már a 27. Évfolyam. A filmvetítéseken kívül koncerteket, táncesteket és más kísérő akciót készülnek szervezni.

  Tulipánok fesztiválja
  Nemcsak Hollandia a tulipánok országa. Főleg az Oszmán birodalom kedvelt virága volt és innen vitte Clusius botanikus őket Hollandiába, ahol szószerint tulipánmániát okozott. A legnagyobb ünnepei eme színes virágnak április végén vannak megtartva Isztanbulban.

  Fesztivál Szelcsukban
  Május elején az emberek meglátogatják ezt a kisvárost, nem messze Izmirtől, ahol a művészet és a török kultúra fesztiválja folyik. Koncerteken, tánc-vigadalmokon és kiállításokon kívül a hagyományos művészet bemutatója is készül.

  A Bodrum Cup jachtversenyek
  1998-tól október minden harmadik hétében Bodrunuban játszódnak a jachtszezont lezáró ünnepségek.

  Újraéledt Trója
  Augusztus elején Trója Trója titokzatosságában újraélednek Homérosz versei és az új antik királynő kerestetik.

  Nemzetközi Jazz Fesztivál
  Minden év júliusának első 14 napján Isztanbul látja vendégül a várva várt zenei eseményt. A gazdag program olyan sztárok koncertjeit kínálja, mint Norah Johnes, Led Zeppelin vagy Robina Gibb.

  Szt. Mikulás
  Szt. Mikulás ünnepe főleg a táncoló dervisekről híres és december 6-tól 8-ig ünneplik.
  A turistaszezonban Törökországban megszámlálhatatlanul sok zenei és művészeti fesztivált rendeznek. Említésre méltó még a Marmamiszi Fesztivál, vagy a country fesztivál Törökország északi részén, melyet június végén tartanak.