Törökország Törökország

 • Egészségügy

  Hogyan kell egészségesen átvészelni a nyaralást

  Általánosságban véve Törökországban semmilyen komolyabb betegségtől vagy nagy veszélytől nem kell tartani. Szükséges azonban néhány dologra ügyelni, hogy a nyaralását kellőképp tökéletes legyen. Magyarországnak nincs megegyezése Törökországgal az ingyenes orvosi ellátásról, ezért fontos, hogy az utazás idejére be legyen biztosítva. Az EU országaiból induló utazók egy nemzeti biztosítással fedettek, és az esetleges orvosi ellátásért kiállított számlák ki lesznek fizetve.

  A magánorvosi ellátás Törökországban magas szintű. Az egészségügyi intézmények 9 órától 21 óráig szoktak nyitva tartani. Megbetegedés esetén inkább forduljon a delegátushoz vagy a hotel recepcióhoz.

  Víz és étel

  A hotelekben a víz higiéniailag nem káros, de erősen klórozott. Ajánljuk csak az üveges vizet inni. Ha ki akarja kerülni a bélrendszeri nehézségeket, akkor kerülje az italokban a jeget és a fagylaltot. A gyümölcsöt és a zöldséget jól mossa meg, vagy hámozza meg. Ha ki akarná próbálni a helyi specialitásokat, ügyeljen az étel csípősségére és az összetevőire.

  Védőoltás

  Törökországi nyaraláshoz nem szükséges semmilyen sepciális védőoltás. Az esetenkénti veszélyek közé tartozik a kígyómarás, skorpiócsípés vagy rovarcsípés. Ilyen esetben keressen fel orvosi segítséget. Törökországban a nyaralást forró nyári hónapok alatt azoknak a személyeknek kell meggondolniuk, akik magas vérnyomással rendelkeznek, szívbetegégben szenvednek vagy nehezen viselik a forróságot.

  Napozás

  Az az elfogadott szabály érvényes, hogy a délutáni órákban a napozás káros. Használjon napkrémeket a legmagasabb védőfaktorral, és gondoljon arra, hogy úszásnál és árnyékban is le tud égni. Ha ennek ellenére is leég a bőre, akkor legyen kéznél Panthenol vagy legalább fehér joghurt, amely az érzékeny bőrrel csodákra képes. Tartsa be a helyes folyadékbevitelt is, ami meleg időjárásnál több, mint 3,5 liter.

  Gyógyszerek behozatala

  A gyógyszerek, gyógyászati kellékek stb. behozatala vámmentesen megoldható, de csak saját használatra. Ajánljuk, hogy csomagoljon be rovarcsípést enyhítő krémet, égés elleni krémet, fejfájásra gyógyszert és az általában használt gyógyszereit. Gyógyszereket vehet a helyszínen, gyógyszertárakban is.