Törökország Törökország

 • Gasztronómia, helyi konyha, nemzeti ételek

  A török konyha

  A török konyha vitathatatlanul a legérdekesebb európai kolléganők közé tartozik. A zöldségek és gyümölcsök magas tartalmának, és a húsfélék kiegyensúlyozott arányának a körettel köszönhetően a világ legegészségesebb konyhái közé tartozik. Nem túlságosan fűszerezett, átlagos adagokat nyújt, és higiéniai szempontból sem kell félni.

  Húslakomák

  A legkedveltebb specialitásokat tisztességes előhozatalban már nálunk is megkóstolhatjuk. Emlékszik a kitűnő és zaftos kebabra? Ha Önnek ez a fogalom mégsem mond semmit, akkor tudja, hogy a kebab egy tipikus török ínyencség szeletekre vágott, erősen fűszerezett húsból. A húst grillen sütik, fokozatosan vágnak le belőle, és a legkülönfélébb szószokkal, dressingekkel és fehér kenyérrel tálalják. A húsételekből mindenképp kóstolja meg a darált húst szőlőlevelekbe csomagolva, vagy az ízes töltött paprikát paradicsommártással. Ha azt mondja, hogy hasonló ételeket a mi étlapunkon is sokszor lát, akkor ne essen kétségbe. Az ízek, köszönhetően az eredeti recepteknek és az elsőosztályú alapanyagoknak, felejthetetlenek. A sós palacsintákat, vagy más néven gozlemokat, minden utcasarkon megtalálja. Legközkedveltebbek a spenótósak, sajtosak vagy burgonyával töltöttek.

  Édes pont

  A török desszertek és édességek teljesen lakomaértékűek. Nem kell a tortákból és süteményekből a tányérra hegyeket rakni. Ellenben, elég lesz egy pici darabka is az ízlelőbimbók kielégítésére. A leggyakoribb édesség a chalva, egy szezámmagból készült paszta, amelyet lehet egyedül is tálalni vagy valamilyen más étel részeként.

  A török kávé és tea

  A kitűnő török kávé elképzelése még az Oszmán birodalom idejéből származik, amelynek óriási kávétermelő provinciákkal rendelkezett. A mostani időkben a kávét kezdi kinyomni az erős, cukrozott tea. Nem fontos, hogy fekete, zöld vagy gyümölcsös. Érdekes, de a nyári meleg hónapokban ez oltja legjobban a szomjat.
  Tipikus török ital az Ayran - egy savanyított tejes-joghurtos ital. Aki nincs hozzászokva az effajta experimentálásokhoz, az inkább ne tegye próbára a gyomrát.

  Alkohol

  Mégha Törökország egy erősen muszlim ország is, az alkohol itt nem teljesen tabu. Elmondhatjuk, hogy némely török úgy hiszi, hogy Allah a nap néhány órájában nem lát a tető alá és a falak mögé. A nem egészen ízletes sörön, vagy a kitűnő boron kívül, itt be lehet szerezni olyan specialitásokat, mint az ánizsos pálinka.