Törökország Törökország

 • Utazási iratok

  Magyar állampolgárok 2014. február 9-től vízummentesen léphetnek be és tartózkodhatnak Törökország területén. Az útlevélnek a belépéstől számított legkevesebb 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

  A Törökországba gépkocsival érkező külföldi útlevelében regisztrálják a gépjármű beléptetését. A regisztrálás a tulajdonos, vagy a jármű vezetőjének útlevelébe történik. Annak az útlevélnek a tulajdonosa, akinek az útiokmányába a gépjárművet bejegyezték, csak a gépkocsival, vagy más esetben a vámhatóságok külön engedélyével hagyhatja el az ország területét.

 • Vízum

  Magyar állampolgárok 2014. február 9-től vízummentesen léphetnek be és tartózkodhatnak Törökország területén. A tartózkodás időtartama összevonva is legfeljebb 90 nap lehet 180 napon belül, azaz vízummentes tartózkodás esetén egyszerre legfeljebb 90 nap tölthető el Törökországban. A vízummentes beutazás kizárólag turista és üzleti (üzleti tárgyalások folytatása, konferencia- és vásárlátogatás) célú belépésre vonatkozik. Az útlevélnek a belépéstől számított legkevesebb 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Amennyiben útlevele ennél rövidebb lejáratú, a török határőrök visszafordítják vagy be-, illetve kilépéskor jelentősebb összegű bírságot szabnak ki.

  A külföldi állampolgároknak olyan érvényes útlevéllel, vagy egyéb hivatalos úti okmánnyal kell rendelkezniük, amelybe a határőrség belépő, illetve kilépő bélyegzőt tud elhelyezni. Amennyiben nincs az úti okmányban a bélyegző elhelyezésére hely, úgy az illető nem léphet be Törökország területére.

  Vízum felvétele szükséges, mennyiben az utazás célja: munkavállalás, tanulmányok folytatása, kutatás, hivatalos tehergépkocsi vezetők beutazása, turista és egyéb csoportokat szállító autóbusz vezetők beutazása, sport vagy kulturális eseményeken történő szereplés, speciális tevékenység folytatása (pl. régészet), filmforgatás, illetve hegymászás az egyes különleges engedélyt igénylő hegységekben (pl. Ararat) A vízumkérelmet a Török Köztársaság budapesti nagykövetsége konzuli osztályán kell benyújtani. Elérhetőségük: 1062 Budapest, Andrássy út 123, telefon: 344-5002, telefax. 341-0456, E-mail: budapest@turkishembassy.hu

 • Vám- és devizaelőírások

  A külföldiek számára 5000 USD-nek megfelelő összeg be és kivitele engedélyezett. Nagyobb összeg esetében eredetéről szóló okmány szükséges (pl. banki nyugta). A ki- és behozott ékszerek értéke nem haladhatja meg a 15 000 USD-t, nagyobb érték esetében az eredetét kell bizonyítani. A beutazáskori vámvizsgálatnál a meghatározott értéket meghaladó vagyontárgyakat feltüntetik az útlevélben a további kiutazás megkönnyítésének érdekében. Vám mentesen bevihető Törökországba: 200 db cigaretta, 1 kg kávé, 1 kg instant kávé, 500 g tea, 5 palack alkohol 100 cl tartalmú, 7 palack alkohol 75 cl tartalmú, 5 doboz parfüm , kölnivíz vagy after shave, melyeknek tartalma nem haladhatja meg a 120 ml. Műemlékek (100 évet meghaladók) kivitele tilos. Régebbi értéktárgyak kivitelével a legfőbb múzeumi igazgatóság foglalkozik. Az újan vásárolt szőnyegek esetében a kivitelnél szükséges a számlát felmutatni. Orvosságokat, gyógyászati eszközöket csak saját használatra vihetünk vámmentesen az országba. Általános vámmentesség a 300 EURO értéket nem meghaladó árúra vonatkozik, a 15 évüket nem betöltött személyek esetében ez az érték 145 EURO. A vámhatóság al-igazgatóságának jogában áll az árú vámmentesítése a mennyiségtől és fajtájától függően. Tilos a drogok behozatala vagy árusítása. A nem megengedett psychotróp vagy mámorító anyagok behozatalát, kivitelét vagy gyártását (már 1 g-ért is) 10-től 20 évig tartó szabadságvesztésel büntetik.