Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A varázslatos és legendás Krakkó

Krakkó

Krakkó

Krakkó Lengyelország déli részén, a Kis-lengyelországi vajdaságban terül el. A lengyel királyok történelmi rezidenciája számos műemlékkel büszkélkedhet, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik, így az egyik leglátogatottabb idegenforgalmi központ. Minden látnivaló közül említésre méltó az óváros a posztócsarnokkal, a régi zsidó-negyed, a Wawel királyi vár, a gótikus székesegyház, Európa legrégebbi egyeteme, vagy az érsekség. ARticle:

Krakkó Lengyelország déli részén, a Kis-lengyelországi vajdaságban terül el. A lengyel királyok történelmi rezidenciája számos műemlékkel büszkélkedhet, amelyek az UNESCO Világörökség részét képezik, így az egyik leglátogatottabb idegenforgalmi központ. Minden látnivaló közül említésre méltó az óváros a posztócsarnokkal, a régi zsidó-negyed, a Wawel királyi vár, a gótikus székesegyház, Európa legrégebbi egyeteme, vagy az érsekség.

Királyok és a látnivalók városa

Krakkó egykor Lengyelország fővárosa volt, amelyet számos templom és kolostor igazol, továbbá középületek, paloták és városi házak maradványai, sok híres építész és képzett kézműves által tervezett és épített középület. Krakkó Közép-Európa egyik legnagyobb közigazgatási és kereskedelmi központja volt, ahol a művészet és a kézművesség virágzott, és ahol a keleti és a nyugati kultúra keveredett. A történelmi központ csodálatosan illusztrálja a középkori városok folyamatos, mai napig tartó fejlődését.

Krakkói lovashintók

Krakkói lovashintók

A királyi palota

A Wawel Krakkó történelmi központja és a lengyel királyok egykori székhelye. Bizonyságot tesz a középkori Európa dinamikus politikai kötelékeiről. A 19. században erődként szolgált, a második világháborúban pedig a náci kormányzó székhelyeként. Jelenleg múzeumként működik. Meglátogathatjuk például az állami szobákat, a királyi magánlakásokat, a fegyver- és kincstárat vagy a lapidáriumot, de maga a vár, az azt körülölelő kert, az odavezető út és a domb lábainál elterülő sétányok miatt is érdemes felkeresni – ennek folyó parti oldalán egy igazi, tüzet okádó sárkánnyal is találkozhatunk!

A királyi palota Krakkóban

A királyi palota Krakkóban

A Waweli székesegyház

A Szent Szaniszló és Szent Vencel székesegyház a Wawel-dombon található, amely hagyományosan a lengyel királyi koronázótemplom és nyughely volt. Ezért nagy nemzeti és történelmi jelentősége van. Az uralkodók mellett számos kiemelkedő személyiséget, köztük Adam Mickiewicz írót és Lech Kaczynski lengyel elnököt temették itt el. Az impozáns katedrális komoly, műértékkel is bíró kincset rejt, mint például a tizennyolc kápolna és az 1520-ból származó, óriási, Zygmunt névre hallgató harang – nem mellesleg, ez az egyik legnagyobb harang a Világon.

A Wawel Székesegyháza

A Wawel Székesegyháza

A Jagelló Egyetem

Krakkó európai jelentőségű kulturális központjának fontosságát erősítette azáltal, hogy az egyik legrégebbi egyetemnek ad otthont. A Jagelló Egyetemet 1364-ben alapították, és sokáig Krakkói Akadémiaként hivatkoztak rá. A 19. századtól viseli a lengyel királyi dinasztia nevét, és a mai napig működik, sok része pedig az itt folyó munka mellett is látogatható.

A krakkói Jagelló Egyetem

A krakkói Jagelló Egyetem

Az óváros látnivalói

Az ebben a történelmi részben fellelhető nevezetességek bemutatása több doktori dolgozatnak is témát biztosíthatna. Ha csak a legismertebbek közül veszünk néhányat, akkor is ott a barbakán, a város őrtornya, és az egykori krakkói erődítmény néhány megmaradt része. Ma különféle rendezvényekre és kiállításokra használják. Lengyelország egyik legfontosabb gótikus tornya a Flórián-kapu, amely az egykori középkori erődítményet egy, mai napig fennmaradt részéhez kapcoslódik. Az ország legrégebbi épületei közé tartozik a Szent András-templom, Krakkó központjában, a Grodzka utcában. Ez a város egyik legrégebbi utcája, számos reprezentatív házat, köztük a Collegium Iuridicumot találjuk itt - a Jagelló Egyetem egyik legrégebbi épületét. Az óváros legszebb utcái kétségtelenül itt találhatóak, gyönyörű házakkal, gazdagon díszített portálokkal és címerekkel.

Barbakan, Krakkó

Barbakan, Krakkó

Krakkó főtere

A krakkói főtér a legfontosabb és legnagyobb tér az országban, valamint az egyik legnagyobb Európában. Jelentős épületei közé tartozik a Mária-templom, a Posztócsarnok (lengyelül Sukiennice), a gótikus városháza, a Szent Adalbert-templom (Lengyelország egyik legrégebbije) és az Adam Mickiewicz emlékmű. A téren, a virágárusok között, vagy a posztócsarok árkádjai alatt egy kávéval vagy fagyival megpihenve meghallgathatjuk a hejnałt, és gyönyörködhetünk a mindig nyüzsgő városban, a díszes lovaskocsikban és a csodáa épületekben.

Krakkó főtére

Krakkó főtére

Kazimierz, a zsidó negyed

Kazimierz az óváros déli részén található, amely régen saját falallal volt körülvéve. Számos lenyűgöző és jelentős zsinagóga (Régi zsinagóga, Tempel-zsinagóga, Magas zsinagóga stb.) és a Régi Temető található itt. A Remu temető a Remu-zsinagóga mellett található, és egyben a város legrégibb zsidó temetője. 1533-ban alapították, és számos történelmi sírkövet tartalmaz .

Ma ez a városrész lett az éjszakai élet egyik központja, számos remek kávézót, bárt, szórakozóhelyet találhatunk ódon utcáin, melyek csodálatos díszletként szolgálhatnak egy itt eltöltött, emlékezetes estéhez.

Kazimierz egyik zsinagógája

Kazimierz egyik zsinagógája

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.