Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A Világ és a legjobb alapanyagok körül

A legjobb alapanyagok

A legjobb alapanyagok

Gondoltál már arra, hogy a kedvenc úticéljaidat a nyilvánvalókon túl (látnivalók, élmények, túrák, partok, kiállítások, stb.) akár egy-egy élelmiszer, étel, fűszer , gyümölcs vagy zöldség miatt is érdemes lehet felkeresni? Az utóbbi években egyre több, korábban ismeretlen, különleges élelmiszer vált az ételeink, így mindennapi életünk részévé. Vessünk egy pillantást ezekre az alapanyagokra, és nézzük meg, merre találhatjuk meg őket.

1. Chlorella, Tajvan

A Csendes-óceáni Taiwan egy kicsit kedvezőtlen elhelyezkedésű turisztikai célpontnak tűnhet elsőre, Pedig számos természeti és kulturális szépséggel rendelkezik. Amikor 1544-ben a portugál tengerészek felfedezték a szigetet, csodálkozva ámultak el a látványtól. Magas hegyek és gyönyörű, zöld völgyek váltják egymást, köztük pedig kristálytiszta tavak. Az ásványi anyagokkal dúsított, tiszta víz ad otthont a Chlorella nevű algának, amely számos gyógyító hatással bír. Tisztítja az emésztőrendszert, csökkenti a koleszterin szintjét a vérben, semlegesíti a szabad gyököket és végül, de nem utolsó sorban, javítja a bőr állapotát.

Chlorella por

Chlorella por

2. Spirulina, Hawaii

A titokzatos spirulina név alatt az édesvízi cianobaktériumok (kékmoszatok) rejtőznek, amelyek a fontos antioxidánsok közé tartoznak. Hozzájárulnak a szervezet immunrendszerének megerősítéséhez, a normál vércukorszint megőrzéséhez és erősítik a szervezet ellenállóképességét. Segítenek a túlsúly elleni küzdelemben is. Leginkább a tiszta vizekben érzik jól magukat, Hawaii közepén. A sziget vulkanikus tevékenységeinek köszönhetően gazdag ásványianyag-forrás, emellett pedig elegendő napfény áll rendelkezésükre az élethez. Hawaii szigetén jellegzetes, sajátos természet és ökoszisztéma alakult ki: a sarkvidéki tundráttól, a száraz sivatagokon, sztyeppéken, alpesi erdőkön át az esőerdőkig mindenféle tájat és környezetet találhatsz itt, miközben nem kell attól tartanod, hogy kalandjaid során mérgező növények és állatok jelentenének veszélyt.

A spirulina a desszertekbe is tökéletes

A spirulina a desszertekbe is tökéletes

3. Ambrózia, Litvánia

Litvánia fő turisztikai látványosságai közé tartoznak a sűrű nyírfa ligetek, a végtelen rétek és a több száz tó – mindezek között és körül pedig remek bringautak, így a kerékpározás szerelmesei körében is népszerű úticél. A kerékpárutak sűrű hálózata nemzeti parkokon, és a jól ismert Kur-földnyelven keresztül húzódik. A helyi méhészek egy igen értékes termék forrását birtokolhatják, amelyet az istenek ételének is neveznek: az ambrózia, vagy más néven nektár, fontos fehérjéket és nyomelemeket biztosít az emberi szervezet számára a lábadozás, a megnövekedett fizikai és szellemi stressz, vagy a klimax során.

Ambrózia

Ambrózia

4. Goji bogyó, Kína

A goji bogyót még a gyerekek is szívesen fogyasztják. A savanykás bogyókat szirup, lekvár vagy egészséges szárított gyümölcs formájában találjuk meg a boltokban. A szervezetünk számára nagyon gazdag ásványianyag-forrás. A régi kínaiak az ebből készült nedűt a halhatatlanság italának tartották. A vékony vesszőkből álló, tövis nélküli bokrot főleg Észak- és Közép-Kína területein termesztik. Bár Kína olyan hatalmas, és olyan sok különböző tájnyelv létezik, hogy a távolabbi részekről gyakran alig, vagy csak nehezen tudják megérteni egymást az emberek, a hagyományos kínai orvoslás bölcsessége összeköti őket a világ legnépesebb országában.

Goji bogyó

Goji bogyó

5. A matcha zöld tea, Japán

A matcha zöld teát a teák gyöngyszemének is hívják. A hagyományos buddhista rituálékon évszázadok óta használják a különlegesen zöld tea legrégebbi fajtáit. A feldolgozás szinte alkímiai módszere még a japán birodalmi udvarban is kedvelt itallá tette. Segít megnyugtatni az elmét és felgyorsítja az anyagcserét. Egy csésze matcha tea ugyanannyi ásványi nayagokat tartalmaz, mint 10 csésze átlagos zöld tea. Talán ennek a koncentrált teacsodának a fogyasztása is lehet az egyik titka a japánok általában hosszú életének: felkelő nap országában több, mint 50 000, száz év feletti ember él.

Matcha zöld tea

Matcha zöld tea

6. Az acai pálma, Brazília

Brazíliában található a világ legnagyobb esőerdője. A mély, brazil dzsungel az Euterpe oleracea pálmafának ad otthont. Gyümölcsei, a régiónkban már ismert áfonyához hasonlóan, ellenállhatatlan ízűek, amelyek az áfonya, a málna és a csokoládé keverékét idézi. Ez egy nagyon erős antioxidáns, amely lassítja a ráncok képződését. Az acai bogyó hatásait a diákok is értékelik a rájuk váró vizsgák előtt. Egy marék bogyó segít koncentrálni és kezelni a stresszes helyzeteket. Brazília nem csak a szambát és a híres Copacabana strandot adta a Világnak, de az ízletes és természetes serkentő hatású acai bogyókat is.

Acai bogyó

Acai bogyó

7. Maca gyökér, Peru

A titokzatos Perut az inka civilizáció csodálatos történelmi emlékművei, a Nazca-vonalak, a mély kanyonok, az úszó nádszigetek és a tipikus indiai falvak teszik vonzóvá a turisták számára, a perui Andok azonban egy természetes gyöngyszemet is rejteget. A perui maca gyökereit „perui viagrának” nevezik annak hatásai miatt. Csökkenti a mentális kimerültséget, segít fenntartani a hormonális aktivitást és felgyorsítja a regeneratív folyamatokat a szervezetben. Az egykori inkák csatáik előtt fogyasztották, mivel elég energiát, erőt és kitartást biztosított számukra.

Maca gyökér

Maca gyökér

8. Chia magok, Mexikó

Az azték zsálya magvait az azték harcosok ételének nevezik. Az aztékok hitték, hogy ezek az olajos magvak megadják nekik az erőt és kitartást, ami a hegyvidéki környezetben való túléléshez szükséges. A modern kutatások kimutatták, hogy a chia magvak valóban megvédhetik a szervezetet a kiszáradástól, a fizikai és a mentális kimerültségtől, ráadásul kalciumot, cinket, káliumot vagy vasat biztosít a szervezetünknek. A chia magvak simán felülmúlják a spenót vagy a brokkoli vastartalmát, ráadásul 15-ször magasabb a magnéziumtartalmuk is. Mexikóban nemcsak szuper pikáns ételeket és a mindenhol kapható tequilát kóstolhatod meg, de a varázslatos chia magokat is.

Chia magvak

Chia magvak

9. Homoktövis, paprika, cékla és fokhagyma, Magyarország

Ha van kerted, akkor otthon is találhatsz olyan alapanyagokat, amikért mások örömmel utaznak el kis hazánkig. A homoktövis narancssárga bogyója nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, a paprikáról és annak élettani hatásairól minden magyar ódákat tudna zengeni, a cékla tele van vassal és erősíti az immunrendszert, a fokhagyma segít a bélparaziták és a rosszindulatú vírusok legyőzésében – szóval csak körül kell nézni, hiszen mindenhol találunk olyan, természetes csodaszereket, melyek már-már szupererővel bírnak!

Cékla

Cékla

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.