Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A világ leghíresebb futballstadionjai

Camp Nou – Barcelona, Spanyolország

Katalónia fővárosában, Barcelonában az egyik kihagyhatatlan látnivaló a Camp Nou labdarúgó-stadion. Kapuit 1957-ben nyitotta meg a nagyközönség előtt. Ekkor még Estadi del FC Barcelonának hívták, de a szurkolók elég hamar Camp Nou (Új Stadion) néven kezdték el emlegetni. A becenév annyira elterjedt a köztudatban, hogy két évtizeddel ezelőtt végül ez vált a hivatalos megnevezéssé.

A Camp Nou Európa legnagyobb futballstadionja, ennek ellenére, ha az ember bérletet szeretne vásárolni az FC Barcelona meccseire, akkor örökölnie kell azt vagy hatalmas szerencsével kell rendelkezni. A helyiek futballrajongását jól mutatja, hogy a csapat meccseire évek óta nehéz bérelt helyhez jutni.

Barcelona Európa egyik kedvelt turistacélpontja, így a stadion meglátogatása mellett a város további nevezetességeit is érdemes felfedezni. Katalónia központja jellegzetes karakterét nagyban köszönheti Antonio Gaudínak, aki számos épületen ott hagyta keze nyomát. Ezek közül a leghíresebb a Sagrada Familia (Szent Család temploma), de a Güell Park is ikonikus Gaudí alkotás.

A város megismerésének optimális kiindulópontja a La Rambla nevet viselő nyüzsgő sugárút, amely a Plaça de Catalunya-tól a kikötőig vezet. A La Rambla telis-tele van kávézókkal, éttermekkel, utcai előadóművészekkel és pantomimesekkel. Barcelona természetesen még számos varázslatos nevezetességgel bír, amelyeket felsorolni is nehéz, de az biztos, hogy minden ide látogatót lenyűgöz.

Ha nyári időszakban keressük fel a várost, akkor ajánlott fürdőruhát is csomagolni, ugyanis Barcelona nagyszerű strandokkal rendelkezik. De egy rövid vonatúttal még több partszakaszt és üdülőtelepülést el lehet érni, ahol kipihenhetjük a hétköznapok fáradalmait.

San Siro – Milánó, Olaszország

Milánó a történelmi épületek gyűjtőhelye és természetesen a divat fővárosa. De, ha megkérdeznénk az utca emberét, melyik épület a város legfontosabbja, nagy valószínűséggel Olaszország legnagyobb stadionja, a San Siro lenne a válasz. A lenyűgöző építészeti alkotás páratlan hangulatát elsősorban az épület sarkaiban elhelyezett, jellegzetes óriásoszlopoknak köszönheti. Az oszlopok különleges aurát kölcsönöznek a helynek, amelyet már messziről érezni lehet.

A San Siro-ra az egész ország büszke lehet, mégis a legendás stadion helyére hamarosan egy modernebb aréna épül. Az új komplexum várhatóan 2027-re készül el, a jelenlegi épület bontási munkálatai pedig hamarosan megkezdődnek.

Milánó egyértelműen a vásárlás fellegvára. A shoppingolás szerelmeseinek a Via Montenapoleone előkelő utcája és annak környéke kötelező célpont. Itt egymást érik a világmárkák üzletei, amelyek közül jó néhány szülőhelye maga Milánó.

Persze a labdarúgáshoz és a divathoz köthető nevezetességek mellett a város még bőven tartogat látnivalókat. Így például az ország második legnagyobb temploma, a Duomo di Milano szintén kihagyhatatlan, ha városnézésről van szó. Az épület igen régi, ugyanis alapjait 1386-ban tették le.

A La Scala ugyancsak figyelemre méltó, amely a világ egyik leghíresebb operaházaként tündököl. Természetesen Milánó még számos izgalmas és kivételes épületet tartogat, amelyek szépsége után csak úgy kapkodjuk a fejünket. Ezért nem árt néha megpihenni egy-egy kávézóban vagy étteremben, ahol az olasz gasztronómia páratlan ízvilágába nyerhetünk betekintést.

 

Maracana - Rio de Janeiro, Brazília

A következő állomás nem más, mint a világ egyik legnagyobb stadionja, a Dél-Amerikában található Maracana. Ez a monumentális aréna az 1950-es futball világbajnokságra épült. Szerkezetét tekintve elliptikus forma jellemzi, amely első ránézésre kör alakúnak tűnhet. Az eltelt évek alatt rengeteg mérkőzést játszottak itt nézők milliói szeme láttára. Így nem meglepő, hogy a 2014-es futball világbajnokságra az épületet modernizálták.

A brazilok méltán büszkék ikonikus arénájukra, amelyet gyakran csak az Isten Temploma névvel illetnek. Rio de Janeiro városvezetése a közelmúltban úgy döntött, hogy a stadionnak itt az ideje új hivatalos nevet adni. A futball legenda tiszteletére átkeresztelték Estádio Edson Arantes do Nascimento – Rei Pelére.

Brazíliában és különösen Rio de Janeiróban a futball szeretete legendás, de ettől függetlenül a városban járva nem a stadion az egyetlen érdekesség, sőt. A világhírű Copacabana Beach, a Riói karnevál, vagy éppen a város fölé magasodó Megváltó Krisztus szobra ugyancsak nagy csáberővel bír, ha utazásról van szó. A város lüktetése egyszerűen magával ragadó. Még a graffitivel telefirkált nyomornegyedek és a háztömbök között tetten érhető street art is tartogat izgalmakat. Ezen felül rengeteg más érdekesség és különleges programlehetőség vár ebben a nyüzsgő és cseppet sem hétköznapi városban.

 

Wembley – London, Egyesült Királyság

Nyugat-London épületei közül kiemelkedik egy látványos boltív, amely akár 13 mérföldről is észrevehető. Ez a jellegzetes, óriás szerkezet rejti Európa második legnagyobb sportarénáját, a Wembley-t. A futballrajongók gondolkodás nélkül tudják, hogy az angol válogatott itt játssza mérkőzéseit, de a focin kívül más sportág eseményeinek is gyakran otthont ad az épület.

A Wembley nevének hallatán azonban nemcsak a sportimádók, hanem a zenerajongók szíve is minden bizonnyal hevesebben kezd el dobogni, ugyanis számos koncert helyszínéül szolgált már. Mind közül a leghíresebb ilyen esemény az 1986-ban rendezett Live Aid koncert volt, ahol a legendás Queen együttes is játszott.

A Wembley felkeresése mellett számos ok szerepel még London meglátogatása mellett. A város leghíresebb látnivalói között van például a Buckingham-palota, a Tower Bridge, a Big Ben vagy a London Eye. London legismertebb parkjaiban szintén érdemes egy kellemes sétára indulni, így a Hyde Park és a Regent's Park tárt karokkal várják az utazókat.

A shoppingolás iránti vágy kielégítéséért irány az Oxford Street. De érdemes megkóstolni a helyi ételeket is. Így például a fish and chips, vagy a hagyományos angol reggeli megízlelése kötelező eleme a londoni városnézésnek.

A legjobb szurkolói utak

A felsorolásban a legismertebb futballstadionokat vettük számba, de a listát szinte vég nélkül folytathatnánk még. Az európai futball az egyik legnépszerűbb sport a világon, ezért számtalan helyre vezethet még egy vérbeli futballrajongó útja.

2022.11.24. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.