Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ankara látnivalói

Ankara, vár

Ankara, vár

Törökország elsősorban tengerpartjáról, a Török Riviéráról és Isztambulról híres. Ez utóbbi város oly jelentős, hogy sokan az ország központjaként tartják számon. Turisztikai szempontból minden bizonnyal az is, ugyanakkor Törökország fővárosa, ennek megfelelően gazdasági és igazgatási központja Ankara.

Az ország szívében, a hegyek közt fekvő Ankara egykor átlagos kisváros volt, egészen 1923-ig, mikor Mustafa Kemal Atatürk megalapított a Török Köztársaságot és ide helyezte át politikai székhelyét. Ezzel kezdetét vette Ankara felvirágzása, mely a mai napig töretlenül tart.

Ankara történelmi múltja nem nevezhető kifejezetten jelentősnek, ugyanakkor területe már időszámításunk előtt is lakott volt. Az évezredek alatt több birodalom fennhatósága alá is tartozott, így bizánciak és rómaiak egyaránt uralták. A köztársaság megalakulása előtt az Oszmán Birodalom részét képezte, ma azonban Törökország kulturális és politikai központja. Ennek köszönhetően virágzik a kulturális élet, melynek alapját a történelmi látnivalókon kívül a színházak, operaházak és a különféle film-, illetve zenei fesztiválok adják. Ezen felül számos jelentős könyvtár is található itt.

A török fővárosban járva a történelmi látnivalókat éppúgy érdemes felkeresni, mint a modern bevásárlóközpontokat és parkokat. Ehhez fontos tudni, hogy a mai Ankara két jelentős területtel rendelkezik, az egyik a régi városrész, a másik pedig az új.

Ankara régi városrésze

Ankara régi városrésze

Ankara felfedezését a régi részen a múzeumok, mecsetek és műemlékek felkeresésével érdemes kezdeni. A múzeumok közül az Anatóliai Civilizációk Múzeumában főleg anatóliai leleteket tekinthetünk meg, melyek a terület történelmét hivatottak bemutatni. Egyedülállóan gazdag régészeti gyűjteményének hála Törökország egyik legfontosabb múzeumának számít. Ha az országról még többet szeretnénk megtudni, akkor a csodás épületben helyet kapó Néprajzi Múzeumot is keressük fel. Ezt követően Augustus császár templomát, valamint az ankarai várat is ajánlott szemügyre venni. Természetesen régi mecseteket is találhatunk, ha ezen a szűk utcákkal tűzdelt, romantikus környéken járunk, melyek közül a 15. században épült Hacı Bayram mecset kiemelkedő.

Az új városrész egyik leglátványosabb szépsége az 1900-as évek második felében épült Kocatepe-mecset, mely a klasszikus oszmán építészet stílusában nyerte el végleges formáját. Nagysága és szépsége igazán magával ragadó látványt nyújt. Azonban mégsem ez, hanem az Anıtkabir mauzóleum, Mustafa Kemal Atatürk monumentális síremléke a város talán legjelentősebb épülete, hiszen ez nem csupán egy közönséges építmény, hanem emlékhely a török függetlenségi háború hősének, Törökország megalapítójának és első elnökének.

Anıtkabir mauzóleum

Anıtkabir mauzóleum

Ankara építészeti gyöngyszemein túl gyönyörű, hatalmas kiterjedésű parkokkal és hozzájuk tartozó tavakkal is büszkélkedhet, ahol lovagolni, sportolni és piknikezni egyaránt lehet. A város legnépszerűbb parkjai közé tartozik többek közt a Göksu Park, a Mogan Park és a Kéktó Park.

2018.08.16. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.