Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Antalya - A török Riviéra ékköve

Antalya, a török riviéra ékköve

Antalya, a török riviéra ékköve

Törökország hatalmas vidéke megannyi lenyűgöző természeti kincset, történelmi várost és metropoliszt rejt. Látnivalóinak száma határtalan és mind csak arra vár, hogy végre felfedezzük. Ugyanakkor van egy különlegesen varázslatos térsége is, ahol az ország legjavát szívhatjuk magunkba. Itt az elementáris erővel csábító tenger, a képeslapra illő látnivalók egyvelege rabul ejti az embert, ez pedig nem más, mint a török riviéra és annak gyöngyszeme, Antalya.

A török riviéra, vagy másnéven a türkiz part az ország délnyugati partvidékén húzódik, Çeşme városától egészen Alanyáig. Mediterrán fekvésének köszönhetően egész évben kellemes az időjárása, így a klasszikus tengerparti strandolás szerelmeseinek inkább a nyári, míg a kirándulás és városnézés pártiaknak az őszi és téli időszak kedvez.

Ez a magával ragadó terület a Földközi- és az Égei-tenger mentén húzódik, lenyűgöző városokkal, ókori romokkal és természeti kincsekkel tarkítva. Habár a teljes türkiz part meseszép, mégis Antalya az, ahova feltétlenül érdemes ellátogatni.

A riviéra varázslatos partjának egyik öblében, a Földközi-tenger és a Toros-hegység ölelésében bújik meg Antalya városa. Egyedi adottságainak hála, az év túlnyomó részében kellemesen meleg és napsütés fogadja az ide érkezőket. Ennek tükrében a lenyűgöző szépségű tengerpartot épp úgy lehetőség van kiélvezni, mint a város többi részét. Nevezetességekben pedig egyáltalán nem szenved hiányt, hiszen számtalan felfedezésre váró történelmi emléke, gazdag múzeuma és remek bárja csábítja a kíváncsi turistát.

A belváros megismerése közben láthatjuk a Yivli Minaret csodálatos tornyát, melynek tetejéről az egész öböl a szemünk elé tárul. A gyönyörű épületek felkeresését Hadrianus kapujával érdemes folytatni, mely az időszámításunk szerinti 130-as esztendőből fennmaradt ókori római műemlék.

Hadrianus-kapu

Hadrianus-kapu Shutterstock

Ha további történelmi ereklyére vágynánk, akkor a Régészeti Múzeumban különböző korokból származó kincseket tekinthetünk meg. A térség fennmaradt kulturális örökségét pedig a Kaleiçi Múzeum őrzi.

Antalyában természetesen modern üzleteket, bevásárlóközpontot, helyi éttermeket és bárokat is felkereshetünk, hiszen a török életérzés megtapasztalása közben a kulináris élvezetekről sem feledkezhetünk meg. Kóstoljuk meg a tradicionális török ételnek számító köftet, a piláfot és a különféle kebabot is. A finom ételek elfogyasztása után a Karaalioğlu Parkban tehetünk egy kellemes sétát, ahol átadhatjuk magunkat a hely varázsának. Természetesen nem ez az egyetlen híres park Antalyában, hiszen a város szélén egy szintén káprázatos szépséggel bíró helyre lelhetünk a Duden Park képében. Habár maga a park is lenyűgöző, a tenger mentén zubogó Duden-vízesés garantáltan belopja magát minden ide érkező szívébe. A városon kívül, északi irányba indulva további meseszép helyekre bukkanhat a kíváncsi turista. Ilyen hely a Karain barlang is, ahol az ország legrégebbi barlangfestményei csodálhatók meg.

Duden-vízesés, Antalya

Duden-vízesés, Antalya

Ha Antalya legfőbb nevezetességeinek magunkba szívásán már túl vagyunk, és még többre vágynánk, akkor vessük bele magunkat a sportolási lehetőségek kimeríthetetlen tárházába. Azon túl, hogy a kényelmes, wellness szolgáltatásokat is kínáló szállodák színesebbnél színesebb animációs programokat biztosítanak, a kéklő tengerparton napfelkeltében, vagy épp naplementében való futás felejthetetlen élményt tartogat.

Minden, amí víz - a Török Riviéra

Minden, amí víz - a Török Riviéra

Persze a hosszú, szerelmes séták is legalább annyira meg tudják mozgatni az ember testét és lelkét, mint a futás. A hűvösebb időben is számtalan vízhez kapcsolódó sporttevékenység közül lehet választani, így a windsurfing és a yachtingolás is igen csábító időtöltésként vonz. Ezen kívül búvárkodásra is van lehetőség, mely során a saját szemünkkel láthatjuk a tenger gazdag élővilágát.

2020.07.08. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.