Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az 5 legjobb nyaralóhely 2018-ban

Puerto de Santiago, Tenerife

Puerto de Santiago, Tenerife

1. Mindent visz a Kanári-szigetek

Az Atlanti-óceánon található szigetcsoport Spanyolország legdélebbi, autonóm része. Fekvésének köszönhetően egész évben kellemes időjárás jellemzi, ezért mindig ideális úticélnak számít. Hét szigete közül Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura és Lanzarote csábít a legtöbb és legismertebb látnivalóval.

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobb és a talán legnépszerűbb tagja. Közepén magasodik a Teide, mely egy ma is aktív, de jelenleg szunnyadó vulkán. A több mint 3700 méter magas tűzhányó a turisták körében rendkívül népszerű kirándulóhelynek számít, hiszen könnyen, gyalogszerrel is fel lehet rá kapaszkodni, az onnan nyíló kilátás pedig felejthetetlen. Természetesen a sziget egyéb látnivalókat is tartogat, melyek közül a Loro Park kihagyhatatlan. Itt rengeteg növény- és állatfajt csodálhatunk meg, valamint részt vehetünk orca-, delfin-, fóka- és papagáj-shown is.

A sziget másik híres, turisták által kedvelt helye a Siam Park. Európa legnagyobb aquaparkja rengeteg élménycsúszdával, medencével, éttermekkel és bárokkal várja a szórakozni vágyókat. A park leglátványosabb eleme a 28 méter magas csúszda, mely áthalad egy cápákkal teli akváriumon.

Tenerifén járva feltétlenül keressük fel a fővárost, Santa Cruz de Tenerife-t, ahol csodáljuk meg az erődöt, valamint a mellette álló auditóriumot. A városnézést követően térjünk be egy kis kávézóba és kóstoljuk meg a barraquito nevű alkoholos kávét, mely a sziget egyik különleges itala.

A Teide Nemzeti Park, Tenerife

A Teide Nemzeti Park, Tenerife

Gran Canaria legnépszerűbb helye a központi város, Las Palmas. Az itt található, közel 3km hosszan elnyúló strand ideális a fürdőzés kedvelői számára. Az óceán hűsítő hullámainak élvezetén túl rengeteg mediterrán épület várja a történelem szerelmeseit. Így többek közt szemügyre lehet venni azt a házat is, ahol egy ideig Kolombusz Kristóf lakott.

A sziget további érdekességei közé tartozik Anfi település strandja, amelyet a Karib-térségből származó homokkal töltöttek fel. Bár Gran Canaria éjszakai és kulturális élete nem oly pezsgő, mint Tenerife, mégis, kellemes hangulatával garantáltan belopja magát minden ide érkező szívébe.

Playa de Matorral, Fuerteventura

Playa de Matorral, Fuerteventura

Fuerteventura első ránézésre sivárnak tűnhet, azonban ez a sziget Európa egyik legkedveltebb szörfparadicsomaként lett ismert. Az itt húzódó homokos partok nem csak sportolásra, de strandolásra is kiválóak. Ha további aktív kikapcsolódásra vágynánk, látogassunk el az Oasis Parkba, ahol változatos állat- és növényfajokkal ismerkedhetünk meg.

2. Kettő az egyben: Ciprus

Protaras, Ciprus

Protaras, Ciprus

Ciprus a Földközi-tenger keleti medencéjében található, fekvéséből adódóan rendkívül kellemes klíma jellemzi. A szigetország viharos történelemmel bír, melynek nyomait kettéosztottságában a mai napig magán viseli. A főváros, Nicosia érdekessége, hogy a sziget két részét elválasztó Zöld vonal szeli ketté. A város és egyben a sziget déli felét a görögök, míg az északi felét a törökök uralják. Ez a megosztottság azonban semmit sem von le Ciprus élvezeti értékéből. A sziget mind a két felén vendégszeretet, gyönyörű strandok és kellemes pihenés várja a turistákat.

Dél-Ciprus látnivalói között szerepel az Aya Napában található kolostor. Itt az épület szépségén túl megtekinthetünk egy több, mint 600 éves platánfát is. A település további gyöngyszemei közé tartozik a Konnos Beach, illetve a Nissi Beach, ahol a modern kor minden kényelme várja az ide érkezőket. Aya Napa határán túl rálelhetünk még egy csodás építményre, ami nem más, mint az Agios Neofytos kolostor. A Pafos-tól nem messze álló épületegyüttes gyönyörű bizánci freskóknak ad otthont.

Agios Neofytos kolostor, Ciprus

Agios Neofytos kolostor, Ciprus

Észak-Cipruson járva sem lehet unatkozni, hiszen a sziget e része olyan varázslatos strandokat rejt, mint például a mesés Karpaz Golden Beach. A történelmi nevezetességek között szerepel a Kerínia (Girne) nevezetű halászfaluban álló múzeum, ahol a világ legrégebbi, 2300 éves hajóját és annak rakományát lehet testközelből is megcsodálni. További felkeresendő nevezetességek közé tartozik az innen nem messze magasodó Bellapais apátság romja. Ciprus érdekessége, hogy a sziget északi része rengeteg cserepes és zöld teknősnek ad otthont.

3. Egzotikus kalandok kezdőknek, Tunéziában

Kartago, Tunézia

Kartago, Tunézia

Észak-Afrikában a Földközi-tenger partján elterülő Tunézia rendkívül népszerű nyaralási célpont. Ezt elsősorban mediterrán éghajlatának, gyönyörű tengerpartjainak, kényelmes szállodáinak és történelmi emlékhelyeinek köszönheti. Az ország déli felének legnagyobb részét a Szahara homokja foglalja el, az északi területeken azonban hegyvidékek húzódnak, ahol a legmagasabb csúcs eléri az 1500 métert. A markáns éghajlati különbségek miatt elsősorban az ország tengerparti területei népszerűek. Itt rengeteg hotelt találunk, ahol főként a pihenésen és a fürdőzésen van a hangsúly. Tunézia felkapott üdülővárosai közé Djerba, Sousse, Tunisz és Hammamet tartozik. Ezek közül Tunisz leginkább történelmi helyeiről és épületeiről híres, így itt járva feltétlenül látogassuk meg Medinát és csodáljuk meg a Dar Othman palotát.

Az országban a fővároson kívül máshol is találunk még látnivalókat, melyek fontos történelmi jelentőséggel bírnak. Az egyik ilyen az ókorban alapított Kartago, melyhez érdemes ellátogatni, bár régi fényét mára elvesztette, ennek ellenére igen népszerű látványosságnak számít.

Tunézia további kedvelt emlékei közt tartják számon az időszámításunk előtti 3. században létezett Kerkaván pun város maradványait, melyek a Bon-fokon találhatóak. A Bon-fok közelében fellelhetünk még kisebb kénes forrásokat és fürdőket is.

4. A sokszínű Portugália

Lisszabon, Portugália

Lisszabon, Portugália

Az Atlanti-óceán partjainál fekvő Portugália Európa legnyugatibb országa. Az Ibériai-félszigeten való elhelyezkedéséből adódóan sokszínű domborzattal rendelkezik. Akárcsak a felszíne, az éghajlata is változatos, ugyanakkor a partvidékeken mediterrán időjárás jellemzi. Többek közt ezért is válhatott egyre népszerűbb turisztikai célponttá.

Portugália leginkább kedvelt helye a főváros, Lisszabon, mely az óceán partján jött létre. E területen már időszámításunk előtt pár ezer évvel is éltek, így rendkívül színes történelmi emlékekkel bír. Lisszabon utcáin járva igazán gazdag építészeti remekeknek lehetünk szemtanúi. A romantikusan kanyargó szűk utcácskák olyan látnivalókat rejtenek, mint az Alfama negyed, a Szent György vár, a Belém negyed, vagy a VII. Edward park.

Portugália mesés tájain járva Lisszabonon kívül egyéb településeket is ajánlott felkeresni, mint például Porto-t. A Douro folyó torkolatánál fekvő város már a római korban is fontos szerepet töltött be. Így nem meglepő, hogy történelmi városközpontja felkerült az UNESCO listájára. Porto egyik legjelentősebb nevezetessége a Maria Pia vasúti híd, melyet Gustave Eiffel tervezett. Az ország második legnagyobb városa azonban mégsem erről, hanem a portói borról vált világszerte híressé.

Portugália messze földön ismert városain kívül tipikusan tengerparti településekkel is rendelkezik, melyek közül Algarve-t feltétlenül meg kell említenem. Itt homokos partot, lenyűgöző sziklákat és szemet gyönyörködtető zöldeskék vizet, valamint a Ria Formosa lagúnát találjuk.

Algarve, Portugália

Algarve, Portugália

Természetesen Portugália még számos lenyűgöző hellyel, gyönyörű kastélyokkal és természeti kincsekkel büszkélkedhet. Ezek között szerepel például a Berlengas sziget, a Pena Palota, vagy a Peneda-Gerês Nemzeti Park is.

5. A fekete hegyek hazája, Montenegro

Petrovac, Montenegro

Petrovac, Montenegro

Európa déli részén, a Balkán-félszigeten fekvő független állam népszerűsége az elmúlt években egyre jelentősebbé vált. Fokozódó kedveltségének oka elsősorban az Adriai-tengernek, a gyönyörű hegyeknek és a mesés Kotori-öbölnek köszönhető.

Az öbölben több apró szigetet és városkát találunk, de a legismertebb mégis a keleti csücsökben helyet kapó Kotor városa. A középkori városközpont, az itt magasodó egykori városfal és a kanyargós, szűk kis utcák igazán romantikussá varázsolják a helyet. A település látnivalói között szerepel például a Szent Trifun-székesegyház, vagy a Szent János erődítmény. Ez utóbbi nem csak történelmi szépséget, hanem szemet gyönyörködtető öbölre néző panorámát is rejt. Az aktív kikapcsolódás kedvelőinek a Kotor felett húzódó hegyek tökéletes kirándulóhelyül szolgálnak.

A városban az éjszakai életre sem lehet panasz, hiszen éttermek, bárok és szórakozóhelyek sokasága várja a nyüzsgésre vágyókat.

A sokrétű programlehetőségeken túl mégis Kotor lenyűgöző szépsége az, ami rabul ejti az ide érkezők szívét.

2018.08.09. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.