Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az adventi időszak varázsa külföldön is!

forraltbor alma fahéj mézeskalács dió

forraltbor alma fahéj mézeskalács dió

Az Advent minden év egyik legvarázslatosabb, legcsodálatosabb időszaka. Ez a négy hét a karácsonyvárásról, a vásárokról, a városok meghitt ünnepi fényeiről, a forralt borról és a finom falatokról szól. Európa metropoliszainak többsége ilyenkor csodálatos fényárban úszó köntöst ölt magára, hogy így ejtse ámulatba a helyieket és az oda látogató turistákat. Ilyenkor ugyanis a városnézés mellett meg lehet csodálni a karácsonyi vásárok pavilonjainak kézműves áruit és el lehet veszni az ünnepi hangulat kavargó forgatagában. Budapest ebben az időszakban még lenyűgözőbbé válik, de érdemes a környező országok nagyvárosaiba is ellátogatni és megcsodálni az ottani, ünnepi vásárokat is.

AusztriaNémetországFranciaországCsehországLengyelország

Ausztria

Bécs talán az egyik legnépszerűbb célpont a karácsonyi vásárok szerelmesei számára főleg közelsége és hírneve miatt. A város önmagában is megér egy hétvégi kirándulást, de ilyenkor még inkább érdemes elutazni a Schönbrunni kastélyhoz, a Mária Terézia Térhez vagy a Stephansplatzhoz. Ha azonban Bécset már rengetegszer megjártuk, akkor célszerű egy kicsit tovább haladni és ellátogatni Salzburgba. Az itteni adventi hagyományok több száz évre vezethetőek vissza, ennek köszönhetően garantált a klasszikus karácsonyi hangulat. Már maga a város is lenyűgözően szép, de az ünnepi fényekbe öltözve még varázslatosabb hellyé változik. A Domplatzon és a Residenzplatzon felállított vásárokat muszáj körbejárni és közben sült gesztenyét majszolni. Mozart városában garantáltan megtaláljuk mindazt, ami egy tökéletes Adventhez szükséges.

Ausztria Bécs adventi vásár karácsonyi fények

Ausztria Bécs adventi vásár karácsonyi fények

Németország

Ha már német nyelvterületen járunk, akkor nem szabad szó nélkül hagyni Berlin karácsonyi vásárát sem. A város nagysága miatt itt több helyen találkozhatunk az ünnepi díszekben pompázó vásárokkal, melyek még inkább megszínesítik Berlin nevezetességeit. A Gendarmenmarkt-on található vásár igazán szemet gyönyörködtető főleg a teret körül ölelő épületeknek köszönhetően. Ez az óvárosi rész a karácsonyi fények nélkül is magával ragadó, de ilyenkor még inkább ámulatba ejti az ide látogatókat. A német főváros másik kedvelt vására Charlottenburg kastélynál található. Ezt a kastélyt tartják a város legszebbjének, így az ott felállított adventi pavilonok ünnepi varázsában sem fogunk csalódni.

Németország Berlin karácsonyfa vásár sátrak

Németország Berlin karácsonyfa vásár sátrak

Franciaország

Párizsról már korábban is esett szó világhírű épületeinek és elragadó romantikus hangulatának köszönhetően. A francia főváros azonban a karácsonyt megelőző időszakban még szebbé változik. A Notre - Dame székesegyház mellett található vásárnál csodálatos hangulat fogadja az oda látogatókat. Az árusok portékáit szinte áthatja a hit és a karácsony szelleme.

Párizs leglátványosabbja mégis a Champs-Elysées sugárúttól egészen a Concorde térig tartó árusok színes forgataga. Itt mindenki megtalálhatja a kedvére való ajándékot, vagy éppenséggel megkóstolhatja a különféle édességeket, vagy felmelegítheti magát egy forralt borral. Párizs szerelmeseinek kihagyhatatlan program.

Párizs karácsonyi vásár hó Eiffel-torony

Párizs karácsonyi vásár hó Eiffel-torony

Csehország

Prága egy igazi kicsiny gyöngyszem, köszönhetően elragadó klasszikus épületeinek, szűk romantikus utcáinak, és a méltán híres Károly-hídnak. Az adventi időszakban azonban még szebbé, és ha lehet, még bájosabbá változik a cseh főváros. Az Óváros téren felállított karácsonyi vásár még a legszkeptikusabbak szívébe is elviszi az ünnep varázsát. A bódékban ropogósra sülő csülkökkel és a kézműves sörökkel válik ez az adventi varázs igazán autentikussá.

Prága karácsonyfa díszek vásár bódék

Prága karácsonyfa díszek vásár bódék

Lengyelország

Elsőre talán kevesen gondolnák, hogy a megnézendő adventi vásárok listáján Krakkó is helyet kapott, mely a karácsonyi vásárok szerelmeseinek kihagyhatatlan célpont. Az Unesco kulturális világörökség listáján szereplő óváros Főterén felállított karácsonyi vásár magával ragadja az ide látogatót. A vásáron felállított, gyönyörűen dekorált karácsonyfa és az ünnepi fények teszik még hangulatosabbá a helyet. Mint minden adventi vásárban, itt is ihatunk egy jó meleg forraltbort – vagy helyi specialitásként forralt sört - és válogathatunk az árusok megannyi portékája között. A karácsony szelleme azonban belengi az egész várost, így érdemes felkeresni a többi nevezetességet, mint például a Wawelt, vagy a közelben lévő wieliczkai sóbányát.

Krakkó karácsonyi vásár karácsonyfa fények

Krakkó karácsonyi vásár karácsonyfa fények

2017.11.22. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.