Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ázsiai úticélok télre

Télen is nyár - irány Ázsia!

Télen is nyár - irány Ázsia!

A tél elérkeztével egyre hidegebbé válik az idő és a napsütéses órák száma is jelentősen lecsökken. Ilyenkor sokunkban felébred a vágy az egzotikus úticélok és természetesen ezzel együtt a nyár iránt. A világ hatalmas és szerencsére számtalan lenyűgöző vidéket rejt, melyek közül Ázsia elvarázsolt országaival, semmihez sem fogható tájaival és különleges kultúrájával elementáris erővel csábít. E káprázatos kontinens temérdek lehetőségei közül az alábbi helyek garantáltan tökéletes téli választásnak bizonyulnak.

A modern Szingapúr

A klasszikus ázsiai úticélok listáján talán nem Szingapúr szerepel az első helyen, ugyanakkor ez a törpe városállam megannyi felfedezésre váró csodát rejt. A Malajziától alig 1 kilométer távolságra fekvő sziget, valaha angol gyarmat volt, ma a világ egyik legfejlettebb országa. Kiemelkedően jó közbiztonság, makulátlan tisztaság és rendkívül magas életszínvonal jellemzi. A modern, szinte már utópisztikus, városias életnek azonban meg van az ára, ugyanis a szigetet egykor beborító trópusi esőerdőnek a nagy része eltűnt, helyére impozáns felhőkarcolók, lenyűgöző épületek és gondosan megtervezett parkok kerültek.

Mivel Szingapúr az egyenlítői éghajlaton fekszik, ezért egész évben 30 °C körüli meleg jellemzi, melynek köszönhetően maradéktalanul kiélvezhetjük a sziget kínálta szépségeket és programlehetőségeket.

Ezek közül a város egyik szimbólumának számító Marina Bay Sands épületkomplexum jellegzetes hajó formájú felső részével kötelezően felkeresendő hely. A hatalmas épületegyüttesben szállodát, bevásárló üzleteket, tetőmedencét, bárt, szórakozóhelyeket, múzeumot és persze elsőrangú panorámával rendelkező éttermeket is találunk.

Szingapúr

Szingapúr

Ha még több luxusüzletre és étteremre vágynánk, akkor a város leghíresebb utcáján az Orchard Road-on feltétlenül végig kell sétálnunk.

Szerencsére a bevásárlás mellett a természet közelségét is megtapasztalhatjuk, ha ellátogatunk a Gardens by the Bay nevet viselő hatalmas parkba. Itt a lenyűgöző növényvilágon túl megcsodálhatunk közel 20, mesterségesen létrehozott, úgynevezett „szuperfát” is.

A Gardens by the Bay park

A Gardens by the Bay park "szuperfái"

A látnivalók sora ezzel még korántsem ért véget, hiszen a Clarke Quay negyedben a folyó partján sétálva Szingapúr múltjának egy darabkája köszön vissza. Itt, a felhőkarcolók árnyékában, kis házikókra emlékeztető éttermek, piacok és éjszakai szórakozóhelyek forgatagában veszhetünk el. Az építészet kedvelőinek a Buddha Foga templom és a Sri Mariamman temple kötelezően felkeresendő.

Azonban Szingapúrt addig nem hagyhatjuk el, míg át nem mentünk a várossal szinte teljesen egybenőtt, gyönyörű strandokat rejtő Sentosa-szigetre, valamint el ne vesztünk volna az ugyancsak itt található Underwater World ócenárium lenyűgöző állatvilágában.

A titikzatos Malajzia

Szingapúr közvetlen szomszédságában, az Egyenlítő közelében találjuk Malajziát. A több államból álló föderáció alapvetően két fő területre oszlik. Míg Nyugat-Malajzia a Maláj félszigeten, Thaiföld szomszédságában, addig Kelet-Malajzia a Borneó sziget északi felén található. Tagoltságából adódóan buja őserdőket, tekintélyt parancsoló hegyeket és pihenésre csábító fehérhomokos tengerpartokat egyaránt rejt. Ennek megfelelően Malajzia élővilága is igen változatos, különféle majmoknak épp úgy otthont ad, mint a maláj tigrisnek, maláj medvének és az ázsiai elefántnak. Az ország számos természeti kincse közül a Kinabalu Park és a Gunung Mulu Nemzeti Park is felkerült az UNESCO világörökség listájára.

Bár nem természeti, de szintén világörökségi helyszín a Malacca-szorosban található Melaka ros történelmi központja, valamint George Town óvárosi része. Malajzia fővárosa Kuala Lumpur is igen kedvelt úticél, hiszen számos világhírű nevezetességgel rendelkezik. Ezek közül a Petronas-ikertoronyot, a Istana Negara-t (a királyi rezidencia), a Maláj Nemzeti Múzeumot és a Kuala Lumpur-i Madárparkot feltétlenül látni kell.

Kuala Lumpur, Malajzia

Kuala Lumpur, Malajzia

Persze az ország meseszép strandokban sem szenved hiányt, melyek közül a Perhentian-szigetek különleges szépsége minden ide érkezőt ámulatba ejt. Malajzia másik, igen kedvelt turistaparadicsoma a Langkawi szigetvilág, ahol képeslapra illő strandokat, és minden kényelmet kielégítő üdülőövezeteket találunk.

A Perhentian-szigetek

A Perhentian-szigetek

Thaiföld, a klasszikus egzotikum

Nyugat-Malajzia északi szomszédságában fekszik a világ egyik leghíresebb turisztikai célpontja Thaiföld. Az egykori Sziam gazdag kultúrával, különleges élővilággal és festői strandokkal várja a kikapcsolódni vágyókat. Míg az ország szívében jellegzetes monszunerdőket és esőerdőket lelünk, addig a tengerpartokon pálmafákra és gyönyörű fehérhomokos partokra bukkanhatunk. A Thai-öböl és az Adamán tenger ölelésébe bújt, képeslapra illő táj méltán vált elsőszámú úticéllá.

Az ország mindennapjaiban, építészetében visszaköszönő buddhista vallás békéjét mindenhol és mindenben érezni. A buddhizmusnak köszönhetően, bármerre is járunk, gyönyörű szobrokat, templomokat és áhítatra intő szentélyeket találunk.

Ennek bizonyítéka az UNESCO kultúrális világörökségét képező Szukhothaj Történelmi Park emlékei és Thaiföld egykori fővárosa Ayutthaya történelmi romjai is. További híres vallási látnivaló a Thaiföld középső részén magasodó Phra Pathom Chedi, mely a világ legmagasabb sztúpája. A sztúpa és a köré épített templom rendkívül jelentős, buddhista központ.

Ayutthaya, Thaiföld

Ayutthaya, Thaiföld

Természetesen a jelenlegi főváros, Bangkok sem maradhat ki a látnivalók sorából, mely sokkal inkább színes, éjszakai életével és véget nem érő szórakozási lehetőségeivel garantálja a tökéletes nyaralási élményt. A modern metropolisz felhőkarcolói között jól megférnek a mai kor vívmányai és a régi hagyományok. Ennek megfelelően a város olyan nevezetességekkel bír, mint a Királyi Palota, a Wat Traimit templom, a Khaosan Road, vagy a Lunphini park.

Bangkok, Thaiföld

Bangkok, Thaiföld

Vietnám, a rejtett szépség

Kínától délre, a Vietnami-öböl partján húzódó Vietnam változatos élővilággal, gazdag történelmi múlttal, színes kultúrával, izgalmas konyhaművészettel és csodálatos látnivalókkal bír. Mivel a téli időszakban, száraz és kellemesen meleg idő jellemzi ezért ideális célpont lehet mind a festői tengerparton való nyaraláshoz, mind pedig az ország nevezetességeinek felfedezésére vágyók számára.

Az egzotikus strandolás kedvelőinek a Phu Quoc sziget azúrkék hullámok nyaldosta partjai jelenthetik a tökéletes választást. Persze Vietnámban nem ez az egyetlen mesebeli vidék, hiszen a Ha Long-öböl természeti világörökségi helyszíne ugyancsak maradandó élménnyel csábít.

Ha Long-öböl

Ha Long-öböl

Vietnámban járva az ország fővárosát sem szabad kihagyni a kötelezően felkeresendő helyek listájáról, ugyanis a Vörös-folyó mentén fekvő Hanoi számtalan érdekességet tartogat. A pezsgő modern városban megannyi izgalmas múzeumra épp úgy lelhetünk, mint a Jadeberg-templomhoz vagy a Tran Quoc pagodához hasonló, áhítatra intő régi szentélyre. Természetesen Hanoi óvárosi részét is érdemes megcsodálni, valamint sétálni a gyönyörű Hoan Kiem-tó partján.

Hanoi

Hanoi

A vallások otthona, India

Dél-Ázsia hatalmas, független országa a hinduizmus és a buddhizmus bölcsője, több mint 1 milliárd ember otthona. Ez a semmihez sem fogható ország természeti kincsek, történelmi és vallási látnivalók végtelen sorával rendelkezik. India oly sok mindent tartogat, hogy szinte képtelenség minden csodáját felsorolni, pláne nem felkeresni. Azonban vannak olyan helyek, melyekhez érdemes legalább egyszer az életben ellátogatni. Ilyen a mindenki által ismert, az örök szerelemnek emléket állító mauzóleum, a Tádzs Mahal, melyet fájdalommal teli szépsége és nagysága a világ egyik legismertebb épületévé tett. A Tádzs Mahalnak otthont adó város, Agra egy másik híres nevezetességet is rejt, ez pedig nem más, mint a Vörös Erőd. Az ország egykori vezetőinek központjaként szolgáló palotaváros, ma világörökségi védelem alatt álló történelmi emlék.

Tádzs Mahal, India

Tádzs Mahal, India

A vallási zarándokhelyek előkelő listáján szerepel a buddhizmus egyik legszentebb helye, Szárnáth és az itt álló Dhamekh-sztúpa, mely Buddha első prédikációjának és megvilágosodásának állít emléket. Az országot átszövő vallás tanúbizonyságaként számtalan ősi templomra bukkanhatunk, melyeket felsorolni is nehéz, azonban a leglátványosabbak között Ranakpur dzsaina templomegyüttese, Pattadakal templomai és az Ábú-hegy templomai mindenképpen szerepelnek.

A Ranakpur dzsaina templomegyüttes

A Ranakpur dzsaina templomegyüttes

Indiában járva azért a tipikus, tengerparti nyaralásról sem kell lemondani, hiszen az ország számos, mesés stranddal várja a kikapcsolódni vágyókat. A legszínvonalasabb szolgáltatásokat kínáló tengerparti hoteleket elsősorban a Goa és Kerala térségben találjuk.

2018.12.06. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.