Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Bahamák - a banántalan szigetek

Mesébe illő Bahamák

Mesébe illő Bahamák

Floridától délkeleti irányban, az Atlanti-óceán ölelésében találjuk a képeslapra illő szépségű Bahama-szigeteket. Területe rendkívül tagolt, hiszen 690 szigetet – ezek közül csak 29 lakott - és több ezres nagyságrendre rúgó korallszirtet foglal magában. Az ország éghajlata szubtrópusi monszun, vagyis egész évben 28-30 °C átlaghőmérséklet jellemzi.

A tökéletes nyaralásra vágyók számára leginkább a téli időszakban lehet vonzó, mivel ekkor szárazság és nyugodt időjárási viszonyok uralkodnak. A Bahamáknál - előnyös fekvéséből adódóan - keresve sem találhatnánk jobb úti célt a hideg, szürke hétköznapok elől való elmeneküléshez!

Úszó malac a Bahamákon

Úszó malac a Bahamákon

Nekünk, magyaroknak az országba való beutazás 90 napnál rövidebb itt-tartózkodás esetén vízummentes, csupán a hazaérkezéstől számított, minimum 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkeznünk. A szigetállam hivatalos nyelve az angol, így nyaralásunk alatt a kommunikáció sem jelenthet nagy problémát. További hasznos információ, hogy a Bahamákon (egykori brit gyarmat lévén) baloldali közlekedésre számíthatunk, ez főleg autóbérlés esetén lényeges. A hivatalos pénznem a bahamai dollár, ugyanakkor az amerikai dollárt is szinte mindenhol gond nélkül elfogadják.

A Bahamákon való emberi jelenlét persze nem a gyarmatosításnak köszönhető, hiszen már azt megelőzően is éltek itt őslakosok, a lucayanok, akiktől a szigetek neve is eredeztethető. E népcsoport virágkorának Kolumbusz Kristóf 1492-es san salvador-i partraszállása vetett véget, aki tettével új fejezetet nyitott a történelemben. A térség a 17. századot követően a már említett britek kezére került, végül 1973-ban nyerte el a napjainkig fennálló függetlenségét. További érdekesség, hogy az elmúlt évszázadok során a szigetvilág a kalózok közkedvelt állomása volt, így nem meglepő, ha búvárkodás közben számos hajóroncsot is látunk a színes élővilágon kívül.

Búvárkodás a Bahamákon

Búvárkodás a Bahamákon

Az ország jelenlegi fővárosa és egyben a Bahamák elsőszámú települése Nassau, mely a New Providence nevet viselő sziget északkeleti részén terpeszkedik. A város központi szerepét tükrözi, hogy saját kikötővel és nemzetközi repülőtérrel egyaránt rendelkezik. Nassau-hoz szorosan hozzákapcsolódik és ezáltal majdhogynem egybeolvadt New Providence-el is egy másik, közeli szigetecske, Paradise Island, ahol az Atlantis Resort & Casino szórakozási lehetőségek végtelen tárházával várja az ide érkező turistákat.

Paradise Island a Bahamákon

Paradise Island a Bahamákon

Itt a pihenésre vágyók lenyűgöző fehér homokos strandon, koktéllal a kézben élvezhetik a Karib-térség nyújtotta kényelmet és természeti szépségeket. A türkizkék víz és a pálmafák magával ragadó látványában való tobzódáson túl számtalan egyéb program közül is választhatunk: A kényeztetésre áhítozók átadhatják magukat az elegáns szálloda wellness szolgáltatásainak, míg az aktívabb kikapcsolódást kedvelők golfozhatnak, teniszezhetnek vagy akár kipróbálhatják a kalandra csábító Aquaparkot is. Ezen felül 14 természetesnek ható lagúnára is bukkanhatunk, ahol több ezer különböző állatfajt vehetünk közelebbről szemügyre. A Paradise Island további kihagyhatatlan programlehetőségei között szerepel még természetesen a búvárkodás, a snorkelezés, a rájaetetés, valamint a vízben, cápák közt, különleges felszerelésben történő merülés is. Továbbá lehetőségünk van szemügyre venni egy tengeri emlősökkel foglalkozó rehabilitációs központot, ahol oroszlánfókák és delfinek élik mindennapjaikat.

Rájákkal is úszhatunk

Rájákkal is úszhatunk

Mielőtt Nassaut elhagynánk, még mindenképpen keressük fel a város egyéb nevezetességeit is, mint például a Royal Victoria Gardens-t, ahol csodálatos növényekben gyönyörködhetünk. A lélegzetelállító panorámára vágyók pedig feltétlenül kapaszkodjanak fel a Queen's Staircase lépcsőin, higgyétek el, megéri!

A Bahama-szigetek északi szegletén (Floridától alig 84 kilométer távolságra) található a káprázatosan szép Grand Bahama, mely a szigetvilág negyedik legnagyobbika.

A földdarab keskeny, hosszúkás mivoltából adódóan meseszép, fehér homokos strandokkal rendelkezik, melyek túlnyomó része érintetlen, mivel az emberi jelenlét leginkább a sziget déli peremére koncentrálódik. Itt kapott helyet éttermeivel, bárjaival, kaszinójával és számos hotelével a turisták kedvelt települése, Port Lucaya. A sziget elsőszámú vonzereje gyönyörű természeti kincseiben rejlik, melyek olyan lehetőségekkel csábítanak, mint a korallzátonyok között való búvárkodás és snorkelezés. A kalandosabb lélekkel bírók a sziget belsejébe hatolva buja növényzetre, valamint számtalan madárfajra, köztük kolibrikre akadhatnak.

Mesébe illő Bahamák

Mesébe illő Bahamák

Válasszuk a szigetek bármelyik szegletét, abban biztosak lehetünk, hogy mesébe illő pálmafás partok, ámulatba ejtő tengeri élővilág és felejthetetlen élmények várnak ránk. A türkizkék vízben pancsoló helyi malacok pedig csak még vonzóbbá varázsolják a Bahamákat!

2020.11.04. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.