Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Balaton-felvidék ősszel I. rész

Balaton, ősz

Balaton, ősz Shutterstock

A Balaton minden nyáron kedvelt úti cél, de idén még nagyobb népszerűségre tett szert. Igazán szerencsések vagyunk, hogy legnagyobb tavunk sokszínűséggel, számtalan szépséggel és kellemes fürdőzési lehetőségekkel áll rendelkezésünkre, melyet évről évre egyre többen tapasztalunk meg. Ugyanakkor van egy széleskörben elterjedt nézet, miszerint csak a legmelegebb hónapokban izgalmas úti cél. Ez szerencsére szép lassan kezd megdőlni. A „magyar tenger” és különösen Balaton-felvidék régiója az év minden szakában sokszínűséggel, egyedi természeti adottságokkal és izgalmas programlehetőségekkel várja a kirándulni vágyókat. Így ősszel is fantasztikus célpont akár egy rövid hétvégi kiruccanásról, akár több napos ott-tartózkodásról legyen szó. Ha nem tudnád pontosan, mi mindent lehetne az őszi hónapokban a Balaton-felvidéken csinálni, akkor olvass tovább! Két részes összeállításomban igyekezetem izgalmas ötleteket összegyűjteni.

Túrázás a tanúhegyek ölelésében

Hegyestű, Káli-medence

Hegyestű, Káli-medence Shutterstock

A Balaton északi felét egyértelműen a tanúhegyek uralják, melyek napjainkban látható formájukat többmillió év alatt nyerték el. Az egykori vulkáni tevékenység által kiömlő és megszilárdult láva ma bazalt formájában a tanúhegyek képében emlékeztet rá, hogy ez a lenyűgöző táj nem volt mindig oly békés és hívogató. Szerencsére a tektonikus mozgások a 21. században már nem érzékelhetők, így háborítatlanul fedezhetjük fel a Balaton-felvidék kirándulásra csábító hegyeit. Az első pillantásra is egyértelműen felismerhető Hegyestű nem csak különleges formájával, hanem legmagasabb pontjáról elénk táruló panorámájával is vonzza az embereket. A Monoszlón található Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyként funkcionál. Talán a legnagyobb érdeklődésre okot adó tanúhegy mégis a Szent György-hegy, mely jellegzetes bazaltorgonákkal rendelkezik. Az orgonasípokhoz hasonlatos bazaltoszlopok akár a 40 méteres magasságot is elérhetik, ezzel biztosítva izgalmas túrázási pontot. A bazaltorgonákhoz több kilométer hosszú túraösvény vezet, melynek a végén felejthetetlen panoráma tárul a szemünk elé. Innen jól látni a vidék többi tanúhegyeit, így például a bortermelésről híressé vált Badacsonyt, a Tóti-hegyet vagy éppen Gulács kúp formájú alakját.

Fedezd fel várait!

Szigligeti vár

Szigligeti vár Shutterstock

A Balaton északi területe számos várral, illetve várrommal ugyancsak büszkélkedhet. És ha már szóba kerültek a tanúhegyek, akkor a Szent György-hegy szomszédságában magasodó Szigligeti vár, abszolút toplistás kirándulóhelyként kell, hogy szerepeljen mindenkinél! Története egészen az 1200-as évekig nyúlik vissza, azóta számos viszontagság érte, így jelenleg az eredeti állapotában nem, hanem részlegesen helyrehozott voltában várja az érdeklődőket. Szigligettől nem messze található, egykor a Gyulaffy család birtokában levő Csobánci vár szintén pazar panorámával fogadja a túrázókat. A Rézi vár, a Tátika vár, a Somlói vár, illetve a Kinizsi-vár szintén izgalmas programlehetőséggel kecsegtet. Ugyanakkor a Sümegi várról sem szabad megfeledkeznem, melyet napjainkra rendkívül jó állapotba hoztak, így jelentős turistalátványosságnak számít. Ráadásul a hetente megrendezett lovagi tornák mellett különböző rendezvények, így például színházi előadások vagy koncertek helyszínéül is gyakran szolgál.

Balatoni szállásokért kattints!

Bringára fel!

Biciklitúra a Balaton körül

Biciklitúra a Balaton körül Shutterstock

Az ősz valóban kivételes a kültéri programlehetőségek tekintetében. Különösen akkor, ha nem esik az eső. A kellemesen meleg idő nemcsak a gyalogos túráknak, hanem a biciklizésnek is kedvez. Így a szeptember-októberi időszak az egyik legalkalmasabb a Balaton körbetekeréséhez. Az igazán elhivatottak és sportosak akár 1 nap alatt is lenyomhatják a 205 kilométeres távot. Persze a tó körbebicajozása lehet akár 2-3 napos program is, megállókkal és egyéb látnivalók felkeresésének beiktatásával. Válasszuk bármelyik verziót, az élmény garantáltan egy életre velünk marad.

Élved az őszi Tihany bűvöletét!

Tihany, naplemente

Tihany, naplemente Shutterstock

Az biztos, hogy az északi parton járva Balatonfüred és Tihany kikerülhetetlen. Ugyanakkor a nyári szezonban gyakran túlzsúfoltság jellemzi őket. Szerencsére a hűvösebb napok beköszöntével a települések utcái is némiképp szellősebbé válnak, így különösen Tihany autentikus atmoszférája sokkal kényelmesebben átérezhető. A levendulaillattal átszőtt Tihany macskaköveinél és nádtetős házainál már csak a Tihanyi Bencés Apátság mellől elénk táruló panoráma lenyűgözőbb. Az élmény megkoronázásaként irány az Apátsági Rege Cukrászda. Az itteni panorámateraszon elkortyolt kávé és elmajszolt levendulás krémes a tó kékeszöld vizének látványával vegyítve megdobogtatja az ember szívét – legalább is az enyémet biztosan.

Szállj vízre!

Vitorlázás

Vitorlázás Shutterstock

Ha úgy érzed ősszel sem akarsz megmaradni a szárazföldi programkínálatnál, akkor a vitorlázást, vagy a kajakozást egyértelműen neked találták ki. Habitustól függő, ki melyiket részesíti előnyben, de az biztos, hogy a víz ilyen jellegű élvezete ősszel is lehetséges, főleg a melegebb napokon. Csak arra figyeljünk, nehogy az önfeledt szórakozás közepette vízbe boruljunk. Igaz, nagy bajunk nem lesz, de az őszi napokon a Balaton habjai már korántsem oly kellemes hőfokúak, mint a forró nyári napokon.

A Folly Arborétum ősszel is kihagyhatatlan

Folly Arborétum, Badacsonyörs

Folly Arborétum, Badacsonyörs Shutterstock

A Badacsonyörsön található Folly Arborétum különlegessége nemcsak fekvésének, hanem lenyűgöző növényvilágának és ízletes borainak egyaránt köszönhető. Igen, a borainak - hiszen a családi kézben levő arborétum egy helyes kis borterasszal ugyancsak rendelkezik, ahol az ide tartozó szőlőbirtok szőlőiből készült zamatos nedűt kortyolhatjuk. A hely hangulata oly megkapó, hogy akár egy teljes nap eltöltésére is alkalmas, nem csak egy rövid látogatásra.

A Balaton–felvidék látnivalói

Ez is érdekelhet:

A Balaton–felvidék látnivalói

Bejegyzésünket hamarosan folytatjuk!

2020.09.10. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.