Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A Balaton–felvidék látnivalói

A lelket simogató északi part csodái

A lelket simogató északi part csodái Shutterstock

Kicsiny hazánk legnépszerűbb vidéki úticéljaként számontartott nevezetessége nem más, mint a meseszép Balaton. A Dunántúl szívében fekvő, jellegzetes alakzatot formáló édesvíztömeg Magyarország és egyben Közép-Európa legnagyobb tava. Különleges csábereje az elmúlt évszázadok során számtalan művészt ihletett meg, hiszen megannyi festmény és irodalmi alkotás témájaként az örök múzsa szerepében tetszeleg.

„A magyar tenger” egész évben ideális belföldi úticél, köszönhetően egyedülálló tájainak, maradásra csábító településeinek és zöldeskéken csillogó víztükrének, mely kacér bájával örökre rabul ejti az ide érkező szívét.

Habár a Balaton minden oldalról nézve lenyűgöző, mégis akadnak, akik a déli, míg mások az északi vidékét részesítik előnyben. Ez utóbbi táborhoz tartozok én is, éppen ezért évről évre egyre több időt töltök a Balaton-felvidék kivételes szépségeinek megcsodálásával. Ennek fényében bocsássátok meg nekem, hogy az alábbiakban abszolút elfogultan, megingathatatlan rajongással telve kalauzollak el Titeket a Balaton északi partján megbújó páratlan különlegességeinek során. 

A Balaton északi partján való utazásunk legelső állomása nem más, mint a régió nem hivatalos „fővárosának” tekintett Balatonfüred. E csodás ékszerdoboz telis-tele van látnivalóval, érdekességekkel és szemet kápráztató gyönyörűségekkel, melynek köszönhetően sokak kedvenc városává vált.

Felejthetetlen korzózás a Tagore sétányon

Felejthetetlen korzózás a Tagore sétányon Shutterstock

Elsőszámú vonzereje a part mentén húzódó Tagore-sétány, mely békét árasztó atmoszférájával, egyedi hangulatával garantáltan rabul ejti az ide érkező szívét. A Rabindranáth Tagore, indiai költő nevét viselő sétálóhely egyedisége, hogy az itt magasodó fákat az ő példája nyomán kezdték el ültetni, így számos Nobel-díjas, politikus és híresség járult hozzá a napjainkban látható, békét árasztó megjelenéséhez.

A korzó közvetlen szomszédságában áll Jókai Mór Emlékháza, melyben a „nagy magyar mesemondó” egykori mindennapjaiba nyerhetünk némi bepillantást. Az emlékházzal szemben találjuk a Vaszary-Villát, mely változatos kiállításaival és kellemes kávézójával fogadja a vendégeket. Persze a sétány nem lenne teljes a kitűnő ételeket és nagyszerű süteményeket kínáló vendéglők, büfék és kávézók sora nélkül. Füredi tartózkodásunk alatt a méltán ismert Karolina Kávéházba egyszerűen kötelező betérnünk. Habár a Tagore sétány és annak környéke számít a város legfontosabb turisztikai célpontjának, mégis érdemes a település egészét körbejárni, hiszen minden utcája valamilyen kuriózumot tartogat.

Tihany bűvöletében

Tihany bűvöletében Shutterstock

Balatonfüredet magunk mögött hagyva az ország egyik legszebb fekvésű településéhez érkezünk, mely nem más, mint a mesés Tihany.A varázslatos helység belseje felé vezető út mentén a tihanyi levendulás köszönti a kirándulót, amely természetesen a levendula virágzásakor, vagyis tavasz végén, nyár elején a leghívogatóbb.

A Tihanyi-félsziget központi részén található óváros szívébe érve nemcsak a régi nádfedeles házak, hanem a mindenhová fellógatott levendula és az autentikus termékek sora hirdeti Tihany páratlan mivoltát.A dombtetőna város évszázadokra visszanyúló szimbóluma, a Tihanyi apátság és az elmaradhatatlan balatoni panoráma köszönti a kivételes látványra éhezőket.A jellegzetes, két tornyú altemplommal egybeépült apátságtól kissé eltávolodva a Visszhang-dombot és a kálváriát is mindenképpen érdemes bejárni.

Fontos megemlítenem, hogy Tihany, valamint a Balaton-felvidék szinte teljes egésze, így az előttünk álló gyöngyszemek is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képezik. Korábban kisebb tájvédelmi körzetek összekapcsolásával létrejött egy összefüggő, védett ökológiai rendszer, mely nem csak a természetvédelemre, hanem az ökoturizmusra is nagy hangsúlyt fektet.

Lélegzetelállító szépség!

Lélegzetelállító szépség! Shutterstock

Tihanytól nyugati irányban tovább haladva, a Káli-medence szélén egy igen különös geológiai látványosságra, a Hegyestűre bukkanunk.Ennek a rendhagyó alakzatot viselő tanúhegynek a bazaltoszlopai már önmagukban is elég lenyűgözőek, azonban az ámulatunkat tovább fokozhatjuk, ha felkapaszkodunk a 337 méter magasságig nyúló csúcsára, ahonnan pazar látvány tárul a szemünk elé. Innen belátni a teljes vidéket, aminek központjában természetesen a zöldesen ragyogó Balaton áll.

A Balaton-felvidék lélegzetelállító nevezetességeinek sorában a Folly Arborétum és Borászat is méltán szerepel, ahol megannyi különböző növényfaj várja, hogy közelebbről is megismerjük őket.Természetesen a domboldalban kialakított botanikus kert nem csak a sajátos növényeivel kápráztatja el az utazót, hanem lenyűgöző balatoni panorámájával is. Ez a lenyűgöző hely kellemes légkörével tökéletes esküvői helyszínválasztás lehet.

Ha imádtuk az arborétum panorámáját, akkor a Szigligeti vár falairól elénk táruló látványtól egész egyszerűen el fogunk alélni.Az 1200-as években épült várat érdemes töviről hegyire bejárni, hiszen kellemes hangulata az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyévé varázsolja.

A borba rejtett Balaton

A borba rejtett Balaton Shutterstock

A tanúhegyek és a felvidéki medencék között barangolva egyik csodaszép hely követi a másikat, így nem meglepő, hogy a vidék különlegességeinek sorában egy egyedi tavasbarlang is szerepel. A Tapolca központi részén fekvő Malom-tó már önmagában lenyűgözi az embert, azonban az ámulat csak fokozódik, mikor belépünk a tapolcai tavasbarlangba. Különlegessége, hogy a kristálytiszta vízzel árasztott mészkőbarlangban csónakra szállva élvezhetjük a hely varázsát. A barlanghoz tartozó látogatóközpontban a környező terület és a Balaton-felvidék geológiai, valamint biológiai múltjával ismerkedhetünk meg jobban.

Ha már a geológiai érdekességeknél tartunk, akkor feltétlenül meg kell említenem a Szent György-hegyet és annak jellegzetes Bazaltorgonáit. E rendkívüli tanúhegy meglétét a mára már eltűnt Pannon tengernek és a vulkánkitöréseknek együttesen köszönheti. A kirándulók és zarándokok méltán népszerű túracélpontja a hegy, mely nem mellesleg a Badacsonyi borvidék részeként finom borokkal is büszkélkedhet.

Tekerd körbe a „magyar tengert”!

Tekerd körbe a „magyar tengert”! Shutterstock

Természetesen a Balaton-felvidék még számtalan kedves kis falut, finom borokat kínáló pincészeteket és felfedezésre váró, eldugott szépségeket rejteget, melyeket érdemes felkutatni. Ehhez pedig a biciklizés szolgál kiváló eszközül, melynek segítségével nem csak az eldugott helyeket tudjuk könnyebben megtalálni, hanem a Balaton körül kiépített kerékpárútnak hála egy remek bringatúrára is indulhatunk.

2019.09.12. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.