Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Magyarország nemzeti parkjai

Hazánkban az elmúlt évtizedek során 10 nemzeti parkot hoztak létre természeti értékeink megóvása érdekében. Habár mindegyikük rendkívül fontos szerepet tölt be, akad köztük néhány, amely az UNESCO Világörökség listáján is szerepet kapott. Nemzeti parkjaink alapvető feladata egy adott terület/térség természeti és kultúrtörténeti kincseinek megóvása. A védelmen túl az ökoturizmus népszerűsítése, illetve megóvására való nevelés ugyancsak cél.

Hortobágyi Nemzeti Park

Csikós a gémeskútnál, Hortobágy

Csikós a gémeskútnál, Hortobágy Shutterstock

A Hortobágyi Nemzeti Park a végtelen pusztaság, a lenyűgöző naplementék, vadlovak, szürkemarhacsordák és a csillagos égbolt szinonimája. Hazánk első és egyben legnagyobb nemzeti parkját 1973-ban alapították. UNESCO kulturális világörökségi helyszínként a Hortobágy számos természeti értékkel büszkélkedhet, de elsősorban pásztorközössége révén tett szert ismertségre. A hagyományos értékeket képviselő Hortobágy legelői mellett nagy kiterjedésű vízfelületekkel ugyancsak rendelkezik a Tisza-tó, a Hortobágyi-halastó és a Kunkápolnási mocsárvilág képében. A csikósok lovakkal való kapcsolatának csodálását, a Mátai ménes megtekintését, a Hortobágyi Vadaspark bejárását, a Pusztai Állatpark felkeresését, a Hortobágy-halastavi Kisvasúton való utazást orvosságként kellene felírni depresszió ellen. Hazánk e lenyűgöző szegletét látni és érezni kell, annyira különleges, szívet melengető vidék.

Kiskunsági Nemzeti Park

Szikes tó, Kiskunság

Szikes tó, Kiskunság Shutterstock

A Duna-Tisza közének ékköveként a Kiskunsági Nemzeti Park síkvidéki tája egyedi bájjal várja a természet szerelmeseit. A Hortobágyi után a Kiskunsági Nemzeti Park megalapítása következett, ennek megfelelően 1975 óta áll a természet szolgálatában. A nemzeti park szinte teljes egészét az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították, köszönhetően egyedi földtani képződményeinek és természeti értékeinek. A Kiskunság sokszínűsége az ártéri erdők, a Homokhátság különleges homokbuckáinak és a kocsányos-tölgyes erdősztyeppéinek váltakozásában ölt testet. A Kiskunságban járva a Bugaci Pásztormúzeumot és Tiszaalpár rekonstruált Árpád-kori faluját mindenképpen érdemes felkeresni. Emellett a nemzeti park megannyi túraútvonalát ugyancsak ajánlott bejárni.

Bükki Nemzeti Park

Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy

Fátyol-vízesés, Szalajka-völgy Shutterstock

A Bükki Nemzeti Park különleges helyet foglal el hazánk nemzeti parkjainak sorában. Egyediségét endemikus és számos, Magyarországon ritka fajainak köszönheti. Bükk hegyvidékének rejtett barlangjai, növény- és állatvilága, forrásvizei és előző korokból ránk maradt várromjai kölcsönöznek egyedi hangulatot. A Bükk ideális helyszínt teremt egy hétvégi családi kiránduláshoz, egy meditatív elvonuláshoz vagy egy egyszerű rövid kiránduláshoz. Nem véletlenül itt halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala sem. A nemzeti park területén megannyi látogatóközpontot találni, ahol a vidék értékeibe nyerhetünk mélyebb bepillantást. Ugyanakkor a szilvásváradi Millenniumi Kilátónak hála csodás panorámában is részünk lehet. Ahogy lehetőség van a magaslatok felé törni, úgy merülhetünk el a helyi barlangok rejtett világába a vezetett barlangtúráknak köszönhetően. A park további aktív kikapcsolódási lehetőségei közé tartozik a sziklamászás, a biciklizés, a lovaglás, a siklóernyőzés és a Szalajka-völgybe való túrázás is.

Aggteleki Nemzeti Park

A Baradla-barlang cseppkő képződménye

A Baradla-barlang cseppkő képződménye Shutterstock

Azt hiszem az Aggteleki Nemzeti Park hazánk egyik legismertebb védett területe. Nevének hallatán egyértelműen különleges barlangrendszere jelenik meg lelki szemeink előtt. Ez nem csoda, hiszen a nemzeti parkban több száz barlang található, melyek a Szlovák-karszt barlangokkal együtt az UNESCO Világörökség részét képezik. A földalatti geológiai rendszer kiterjedtségének hála hosszabb-rövidebb túra keretében merülhetünk alá a mélység szépségeiben. Leglátogatottabb és legnépszerűbb része a Baradla-barlang, ahol koncerteket is szoktak tartani. Habár az Aggteleki Nemzeti Park földalatti része a mérvadó, azért ne feledkezzünk meg felszín feletti értékeiről sem. Így például a Háromhegyi Pálos templom- és kolostorrom felkeresése abszolút kihagyhatatlan úti célnak számít, akárcsak Szádvár romjai.

Magyarország elvarázsolt cseppkőbarlangjai

Ez is érdekelhet:

Magyarország elvarázsolt cseppkőbarlangjai

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Szürke marha a Fertő-Hanságban

Szürke marha a Fertő-Hanságban Shutterstock
 

Hazánk észak-nyugati csücskébe ékelődött Fertő-Hanság Nemzeti Park része az UNESCO Bioszféra Rezervátumának. A térséget alapvetően sokszínűség jellemzi. Központjában a Fertő-tóval, melynek részben mocsaras, nádas mivoltának köszönhetően változatos állatvilággal találkozhatunk. A nemzeti park egyik érdekessége, hogy átnyúlik az országhatáron, így Ausztriával közös. A Fertő-Hanság természeti értékein túlmenően aktív kikapcsolódási lehetőségekkel szintén kecsegtet. Ennek megfelelően lehetőség van körbetekerni a Fertő-tavat, kenutúrázni a nádasban, madárfigyelésen részt venni és természetesen nagyokat kirándulni.

Kerékpárra fel!

Ez is érdekelhet:

Kerékpárra fel!

Duna-Dráva Nemzeti Park

Shutterstock

Az ország Dél-Dunántúli területének majdhogynem egészét lefedi a Duna-Dráva Nemzeti Park, melyet három nagyobb tájegységre osztottak. Gemenc a Duna mentén, pontosabban Sárköz területén található. Jellegzetes állatvilága kiemelkedő, így itt találkozhatunk fekete gólyával, jégmadárral, réti sassal és gímszarvassal is. Béda-Karapancsa ugyancsak ismert az itt élő fekete gólyákról és a gémfélék gazdag családjáról. A Dráva területén a mellékfolyók által az előző két térséghez hasonlóan szintén sokrétű madárpopulációval találkozni. Ezen felül vizeinek halállománya is számottevő. A Duna-Dráva Nemzeti Park nemcsak élővilágban gazdag, hanem érdekes turisztikai helyszínekkel is rendelkezik. Így az Abaligeti-barlang, a mellette álló Denevérmúzeum, a Fehér Gólya Múzeum, a Pintér-kert Arborétum és a Mohácsi Nemzeti Emlékhely abszolút izgalmas látnivalóknak számítanak.

Körös-Maros Nemzeti Park

Stég a Kőrösön

Stég a Kőrösön Shutterstock

Az ország keleti felét a Körös-Maros Nemzeti Park uralja erdőrezervátumával és vadvizeivel. Értékes élővilágába olyan fajok tartoznak, mint a fekete gólya, a vidra vagy a barna kánya. Szerencsére a park különleges fajait egy-egy túra keretében van lehetőségünk közelebbről is megismerni. A túrázás mellett további aktív kikapcsolódási lehetőségek várnak. Ennek megfelelően kerékpártúrára a Kis-Sárréten, a Körös-ártéren és a Dévaványai-Ecsegi pusztákon van lehetőség. A Körös-Maros turisztikai pontjaiban pedig a vidékről tudhatunk meg hasznos információkat. Így a Bihari Madárvártát, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot és a Vesztő-Mágori Történelmi Emlékhelyet vétek lenne nem felkeresni.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Kilátás Hegymagasról

Kilátás Hegymagasról Shutterstock

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Bükkihez és az Aggtelekihez hasonlóan szintén egy olyan területe hazánknak, mely rendkívül nagy népszerűségnek örvend. A „magyar tenger” északi térsége mind a természetjárók, mind pedig a hétköznapi turisták körében kedvelt. Izgalmas geológiai képződmények, túrázásra inspiráló táj és változatos élővilág jellemzi. Alapvetően 6 tájegységet, ölel fel: Kis-Balaton, Tihanyi-félsziget, Keszthelyi-hegység, a Káli-medence, Pécselyi-medence és a Tapolcai-medence. Programlehetőségeinek széles tárházából kiemelkedik a Hegyestűre való felkapaszkodás Monoszlón, a Kápolnapusztai bivalyrezervátum felfedezése a Kis-Balatonon, a Salföldi Major állataival való megismerkedés és a Tapolcai-tavasbarlangban való csónakázás. És akkor a tihanyi levendulásról, a Folly Arborétum páratlan növényvilágáról, a felvidék borairól és a Balaton kínálta semmihez sem fogható atmoszféráról még nem is beszéltem.

Szállásajánlataink a Balaton északi partján

A Balaton–felvidék látnivalói

Ez is érdekelhet:

A Balaton–felvidék látnivalói

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Prádikálószék és a Duna-kanyar

Prádikálószék és a Duna-kanyar Shutterstock

A négy tájegységet (Pilis–Visegrádi-hegység, Börzsöny hegység, Ipoly-völgy, az Alföld Duna menti része) tömörítő Duna-Ipoly Nemzeti Park a Duna-kanyarba ékelődve őrzi a vidék változatosságát. Itt a vízi élővilág, illetve a kiterjedt erdőségek harmóniája gyönyörködteti az embert. Szerencsére jó-néhány tanösvényt végig lehet járni, de akár gyógynövényismereti túrán, vagy bagolylesen is van lehetőség részt venni. A nemzeti park turisztikai szempontból jelentős helyei közé tartozik többek között a Szemlő-hegyi-barlang, a Pál-völgyi-barlang, a Mátyás-hegyi-barlang, az Ócsai tájház, a Jókai-kert és az Alcsúti arborétum.

Őrségi Nemzeti Park

Nádfedeles ház az Őrségben

Nádfedeles ház az Őrségben Shutterstock

Az ország nyugati tájegységén vár az Őrségi Nemzeti Park. Itt a káprázatos környezeti tájon túl kultúrtörténeti és néprajzi értékek fogadnak. A park felöleli tulajdonképpen az Őrséget, a Vendvidéket, a Belső-Őrséget és a Szentgyörgyvölgy környékét. Az Őrség jellegzetes bája, egyedi hangulata egy olyan világba repít, melybe jó egy picit belesimulni. A hagyományőrzés, a gasztronómia és a szépséges természet egyvelege megigézi az embert. A népi építészettel való közelebbi megismerkedés, a tanösvények bejárása, gyalogtúrázás, kerékpározás, vízi élményekben való elmerülés, mind-mind megtalálható az Őrségben. A hab a tortán, hogy a vidék aktív programlehetőségei mellett még pihentető wellness-re is van lehetőség.

A nemzeti parkok turisztikai helyeinek felkeresése előtt mindenképpen tájékozódj az aktuális nyitvatartásról és a jelenleg érvényes látogatási szabályokról!

2020.09.29. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.