Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kerékpárra fel!

Családi biciklis programok

Családi biciklis programok

Napjainkban szerencsére ismét divatba jött az egészséges életmód, és ennek kapcsán a sport. Sokan szeretnek kerékpárra pattanni és egy jót kirándulni a családdal, a szerelmükkel, vagy csak úgy tekerni egyet a mozgás öröméért. Kicsiny hazánkban egyre több lehetőség adott, hogy a bringázás valamilyen formájának élvezettel hódolhassunk.

Ha akarunk, elmehetünk egy rövidebb, fél-egy napos túrára, de akár egybeköthetjük egy belföldi wellnesshétvégével is, hiszen egyre több szálloda nyújt kerékpár-kölcsönzési szolgáltatást is.

A legfontosabb kérdés tehát az, hova érdemes menni, és milyen egyéb programokkal bővíthetjük biciklitúránkat?

Velencei-tó

A Velencei-tó igazán jó választás, különösen a főváros környékén élőknek, hiszen autópályáról könnyen, rövid idő alatt megközelíthető, és jó parkolási lehetőségekkel bír. Ha Velencén kezdjük a túránkat, akkor plusz pont, hogy az itt található, gyönyörűen kialakított szabadstrandon a kerekezés előtt vagy után meg is mártózhatunk. Persze a tó körül máshol is találunk remek strandokat, mint például Agárdon, de szerintem innen a legélvezetesebb és legkényelmesebb kezdeni a túrát.

Naplemente a Velencei-tónál

Naplemente a Velencei-tónál

A tavat körülölelő kerékpárút széles, jól kiépített, aszfaltozott, és csak rövidebb szakaszon kell autóúton haladni, ráadásul annak is igen gyér a forgalma, így a családok számára ideális és biztonságos. A bicajozás élményét fokozza, hogy sportolás közben még a csodálatos táj látványában is gyönyörködhetünk.

A kijelölt útvonalat követve elhaladunk a pákozdi Katonai Emlékpark mellett, ahol az 1848-as pákozdi csatának állítottak emléket. Érdemes itt egy kicsit megpihenni és élvezni az elénk táruló gyönyörű panorámát. Az Emlékpartól nem messze találjuk a Doni emlékművet, valamint a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkot, ahol kicsik és nagyok egyaránt jókedvvel adhatják át magukat a természetnek.

Bringával a Velencei-tónál

Bringával a Velencei-tónál

A tavat körülvevő kerékpárút 30km hosszú, amit kitérők nélkül 2,5-3 óra alatt kényelmesen meg lehet tenni, így mindenki számára érdemes belevágni.

Balaton

Ki ne tudná, hogy a Balaton körül jól kiépített kerékpárút található, melynek köszönhetően a tavat teljes mértékben körbe lehet tekerni?

Bringára fel, remek utak várnak

Bringára fel, remek utak várnak

A kicsivel több, mint 200km-es távolságot leginkább külön a biciklisek számára létrehozott betonos úton tekerhetjük le, amit csak néhol keresztez közút. Mivel a legtöbb helyen a parthoz közel bicajozhatunk, így a Balaton atmoszféráját maradéktalanul kiélvezhetjük.

Bármelyik vízparti városból elindulhatunk és útközben rengeteg gyönyörű helyen tehetünk kisebb-nagyobb kitérőt. A különböző strandok mellett többek közt Balatonfüreden, Tihanyban, Badacsonyban, Keszthelyen, Fonyódon és Siófokon érdemes megállni. Persze ezen kívül sok egyéb település és látnivaló is akad, melyek színesíthetik túránkat. Ilyen például a Salföldi Major vagy a Szigligeti Vár is.

Szigliget, Balaton

Szigliget, Balaton

Sajnos 200km-t nem lehet csak úgy, egy röpke nap alatt teljesíteni, főleg egyéb kitérőkkel és nézelődéssel nem. Ugyanakkor 3-4 napos túra alatt, mindig más helyen megszállva kényelmesen és tökéletesen körbejárható és megismerhető a Balaton, mely garantáltan maradandó emléket hagy bennünk.

Balatoni idill

Balatoni idill

Fertő-tó

A hazánk északnyugati csücskében található Fertő-tó is ideális a kerékpáros túrázásra vágyóknak. Ez a táv 120km-t tesz ki és itt is szebbnél szebb vidékeken és településeken át vezet az út. Ezek közül Sopronban érdemes egy kitérőt tenni, megcsodálni a nevezetességeket, műemlékeket. Egyébként a város kitűnő kiindulási célpontul is szolgálhat a túránkhoz. Az út során feltétlenül álljunk meg a fertődi Eszterházy-kastélynál, valamint a nagycenki Széchenyi-kastélynál. Ez utóbbiban található egy múzeum, mely Széchenyi Istvánnak, a „legnagyobb magyarnak” állít emléket.

Eszterházy-kastély

Eszterházy-kastély

Habár a tó fekvéséből adódóan nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában is kell kerekezni, ez senkit se riasszon vissza, sőt remek alkalom arra, hogy más szemszögből is lássuk ezt a csodás természeti kincset.

Az út hosszából adódóan, egyéb kitérőkkel tele tűzdelve akár 2-3 naposra is elnyújthatjuk a kerékpáros kirándulásunkat, de ha valaki csak keményen le akarja nyomni a távot, annak természetesen egy nap is elegendő.

Bicikliút Neusiedlersee körül

Bicikliút Neusiedlersee körül

Tisza-tó

Természetesen az ország keleti felében is találunk csodálatos helyeket, köztük a Tisza-tavat, ahol szintén van felfedezésre váró biciklis útvonal. Itt is többnyire jól kiépített kerékpárúton tekerhetünk, habár van egy hosszabb szakasz, ahol közúton kell haladni, ezért érdemes óvatosan közlekedni.

Tisza-tó

Tisza-tó

Az itteni viszonyok annyiban eltérnek hazánk nyugati felétől, hogy sík vidékről beszélünk, tehát csak nagyon kevés helyen találkozhatunk emelkedőkkel, ami megkönnyíti a tekerést. A közel 70km-es távolságnak Tiszafürdről kiindulva érdemes nekivágni, majd Poroszló-Kisköre-Abádszalók irányban ide visszatérni.

Az út hosszából adódóan egy nap alatt is lekerekezhető, ha az ebéden kívül nem állunk meg sehol nézelődni. Ha mégis úgy döntenénk, hogy színesítjük az egyhangúnak cseppet sem mondható bringázást, akkor a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumnál feltétlenül álljunk meg. Itt többek közt a tó ökológia működésébe kaphatunk betekintést. Egyébként Tiszafüreden is érdemes egy kicsit alaposabban körbenézni, felfedezni a város szépségeit és termálfürdőjét.

Madárleső házikó a Tisza-tónál

Madárleső házikó a Tisza-tónál

2018.05.24. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.