Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Magyarország elvarázsolt cseppkőbarlangjai

Magyarország elvarázsolt cseppkőbarlangjai

Magyarország elvarázsolt cseppkőbarlangjai

Elbűvölő hazánk dúskál a szebbnél szebb tájakban, tavakban, folyókban, és még rengeteg más különlegességben. Akármerre is járunk az országban, szinte bárhol rábukkanhatunk egy kastélyra, egy emlékhelyre, egy mesékkel átszőtt falura, csodás hegyekre és völgyekre. Ezek a felszínen megtalálható szépségek annyira bájosak és szívhez szólóak, hogy teljesen a hatalmukba kerítenek, így könnyen megfeledkezhetünk a mélyben megbújó, rejtett kincsekről.

Ha a gyönyörű kinti tájról levesszük a szemünket, és a hegyek gyomrai felé irányítjuk figyelmünket, akkor megláthatjuk a sötétben megbújó varázslatot: Magyarország egyedülálló cseppkőbarlangjait.

Szemlő-hegyi-barlang

Budapesten, a II. kerületben, a Pusztaszeri úton elhelyezkedő barlang az 1980-as években nyitotta meg kapuit. Azóta évről évre egyre többen keresik fel ezt a helyet elsősorban gyógyhatása miatt. Vizsgálatok kimutatták, hogy az itteni levegő gyógyítólag hat a különféle légzőszervi megbetegedésekben, így többek közt az asztmában szenvedő emberekre is. A barlang körbejárása azonban nem csak a betegekre, hanem az egészségesekre is rendkívül jó hatással van, mindemellett pedig még a látványa is szemet gyönyörködtető. A barlangban a laikusok számára hagyományosnak tűnő cseppkövek mellett egyéb érdekes képződmények is felfedezhetőek, mint például a borsókövek és kőrózsák, melyek a hévizes eredetnek köszönhetőek.

Szemlő-hegyi barlang

Szemlő-hegyi barlang

Pál-völgyi-barlang

Ahogyan a Szemlő-hegyi, úgy a Pál-völgyi-barlang is Budán, a II. kerületben található, néhány utcányi különbséggel, a Szépvölgyi úton. A Pál-völgyi 1919. óta látogatható, jelenleg 500 méteres kijelölt szakaszon, de a barlangrendszer ma ismert teljes hossza 31km-re tehető, ezzel hazánk leghosszabbja. A hely különlegessége a ragyogó kalcitkristályok és az ősi kagylólenyomatok, valamint a meglepő alakzatokat felvevő cseppkövek.

Mivel a barlang megnyitott szakasza 1 óra alatt bejárható, így kiváló lehetőségül szolgál egy laza délutáni kikapcsolódáshoz. Ha szeretnénk egy kicsit kiszakadni a nyüzsgő város forgatagából, akkor a mesés cseppkőország tökéletes menedékül szolgál.

Pál-völgyi barlang

Pál-völgyi barlang

Abaligeti-barlang

Baranya megyében, egészen pontosan a Mecsekben található patakos barlang már az 1700-as években is ismert volt. Azóta rengeteg ásatás indult, kiszélesítették, korszerűsítették és mára körülbelül 460 méter hosszan látogatható. Érdekessége, hogy a kijelölt ösvény mentén egy patak csordogál, ami kristálytiszta vízűnek tetszik. A barlang levegője a légúti megbetegedéseket gyógyítja, így a túra végén nem csak egy egyedülálló élménnyel gazdagabban, hanem egészségesebben is távozunk.

A hely további érdekessége, hogy több állatfajnak, köztük denevéreknek, bogaraknak és a nagy pelének is otthont ad. A barlang szomszédságában elterülő tó és a denevérmúzeum csak fokozza az élményt.

Abaligeti barlang

Abaligeti barlang

Csodabogyós-barlang

A Balaton északi partján, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, Balatonedericsnél található barlang 6km-es hosszúságával és több, mint 140 méter mélységével várja a kalandra vágyókat. Természetesen itt sem járható be az egész szakasz, egy jelentős részét viszont élvezettel felfedezhetjük. Az itteni túrák különlegessége, hogy nem lehet egyszerűen végigsétálni, hanem a helyben biztosított barlangászfelszerelésben és fejlámpával kell olykor hason csúszva megtenni az utat. Az élmény azonban minden apró kellemetlenséget feledtet. Mivel viszonylag könnyen járható, így kiválóan tölti be „ a tanbarlang” szerepét is.

Csodabogyós barlang

Csodabogyós barlang

Aggteleki cseppkőbarlang

Az Aggteleki cseppkőbarlang nagy kiterjedése és elhelyezkedése révén nem csak Magyarország területén fekszik, hanem átér Szlovákiába is. Ez a rendkívüli barlangrendszer az UNESCO világörökségi listáján is helyett kapott.

Az országhatáron belül az Aggteleki Nemzeti Park szolgál védelmezőjéül és otthonául több száz kisebb-nagyobb barlangnak, mint például a Baradla-barlangnak, a Földvári-barlangnak vagy a Rákóczi-barlangnak. Ezek közül a legnépszerűbb és leglátogatottabb a Baradla-Domica barlangrendszer. A barlang gazdag élővilággal rendelkezik, ugyanakkor rengeteg ősmaradvány és mesés cseppkőképződmények is találhatóak.

Aggteleki cseppkőbarlang

Aggteleki cseppkőbarlang

Méretéből adódóan ez a barlangrendszer hazánk legjelentősebbje, így feltétlenül érdemes egy napot itt elidőzni és a lehető legalaposabban bejárni.

Bármelyik barlangban is járunk, ne feledjük, hogy fokozottan védett természeti kincsekről van szó, melyekre vigyáznunk kell. A cseppkövek nagy átlagosságban véve évente 0.2mm-t nőnek, ami azt jelenti, hogy ezek a barlangok több száz millió év alatt lettek olyanok, amilyeneknek ma láthatjuk őket. Éppen ezért bármennyire is szeretnénk, ne érjünk hozzájuk, csupán nézzük őket és adjuk át magunkat a különleges és felemelő élménynek.

Föld alatti virágok

Forrás:

2018.05.30. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.