Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Magyarország lenyűgöző tájai

Levendulamező Tihanyban

Levendulamező Tihanyban

Hazánk bővelkedik szebbnél szebb tájakban, épületekben és természeti kincsekben. A napi rutinban sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, mily szerencsések is vagyunk, hogy egy ilyen helyet hívhatunk az otthonunknak. Mikor nyaralásra kerül a sor leginkább külföldi célpontokra gondolunk, pedig Magyarország sokkal többet tartogat, mint azt elsőre gondolnánk.

A külföldi utak mellett, ha a nagy nyári vakáció alkalmával nem is, de a hosszú hétvégék valamelyikén szenteljünk időt Magyarország értékeinek felfedezésére is, és járjuk körbe ezt a meseszép országot, hiszen megannyi ámulatba ejtő élményben lehet itt részünk.

Az Északi-Középhegység felfedezése

Magyarország egyik lenyűgöző és látnivalókban gazdag tája az Északi-Középhegység: itt található a Kékes, a legmagasabb hegyünk, a Bükki Nemzeti Park, a Cserehát és a Börzsöny. Festői szépségű vidék ez, ahol érdemes sokat túrázni és átadni magunkat a természet varázslatos hangulatának. A Bükk talán legkedveltebb kirándulóhelye a Szalajka-völgy, mely csodás patakjainak és lelket nyugtató atmoszférájának köszönheti népszerűségét. Ha szemfülesek vagyunk, akkor a tiszta vízű Szalajka-patakban megpillanthatjuk a vadon élő sebes pisztrángot is.

Az őszi Szalajka-völgy

Az őszi Szalajka-völgy

Az Északi-Középhegység szélén, a Gömör-Tornai-karszt részen található az Aggteleki Nemzeti Park, mely az UNESCO világörökségi listáján is szereplő cseppkőbarlangjáról híres. A barlangrendszer több, közel 1200 barlangból tevődik össze, melyek átnyúlnak Szlovákia területére is. A 2 millió évvel ezelőtt létrejött barlangok több, mint 500 különböző állatfajnak adnak otthont. Az itt található cseppkövek oly különleges látványt nyújtanak, melyet nehéz szavakba önteni, éppen ezért egyszerűen muszáj a saját szemünkkel megcsodálni őket.

Aggteleki Cseppkőbarlang

Aggteleki Cseppkőbarlang

A rejtélyes sódomb

Az ország északkeleti részén maradva további sok szépségre lelhetünk. Eger környéke gazdag történelme és híres borai mellett az Egerszalókon található sódombról is híres. Ez a rendkívül ritka természeti jelenség vonzza az embereket, nem véletlenül, hiszen a világon hasonló csak Törökországban (Pamukkale) és az USA-ban (Yellowstone Nemzeti Park) található. Az itt feltörő gyógyvízből lehűléskor kicsapódnak az oldott anyagok, így hozva létre ezt a jellegzetes képződményt. A különleges látványon túl még a víz jótékony hatásait is élvezhetjük.

Az egerszalóki sódomb

Az egerszalóki sódomb

Barangolás a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Hazánk keleti felében nem csak hegyeket és dombokat találunk, hanem ámultba ejtő síkságokat is. Dél felé haladva eljutunk a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz, mely szerepel az UNESCO keretein belül működő Világ Kulturális és Természeti Örökségeinek listáján. A nagy kiterjedésű síkság gazdag élővilággal rendelkezik, ugyanakkor ez a terület ad otthont a jellegzetes szürkemarhának és a rackajuhoknak is. A végtelennek tűnő mezőket jellegzetes gémeskútak díszítik, ezzel téve autentikussá a Hortobágy hangulatát.

Hortobágyi szürkemarhák

Hortobágyi szürkemarhák

A magyar tenger látnivalói

Ha inkább hazánk északi, illetve nyugati része felé szeretnénk venni az irányt, akkor is bőven lesz miből választanunk, hiszen itt is rengeteg meseszép helyet találunk.

A „magyar tenger”-nek hála csodás hegyek, barlangok és kirándulóhelyek várnak ránk. A Balaton északi felén egymást érik a varázslatosnál varázslatosabb látnivalók. Talán a legismertebb a Tihanyi-félsziget, mely elsősorban apátságáról és levendulájáról vált méltán kedveltté. Innen nem messze magasodnak a Balaton-felvidék tanúhegyei, melyek közül talán a legismertebb a Hegyestű és a Badacsony. A lenyűgöző hegyek mellett eldugott barlangot is találunk, a Tapolcai-tavasbarlang képében. Itt a föld alatt még csónakázni is lehet a lenyűgözően szép és tiszta vízen.

A Balaton látképe Tihanyból

A Balaton látképe Tihanyból

A Balaton nyugati felénél megbújó Hévízi-tó újabb csodát rejteget. A mélyről feltörő víz gyógyhatással bír, melynek köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. Itt télen-nyáron hódolhatunk a fürdőzés örömeinek, ugyanis a víz hőmérséklete a leghidegebb hónapokban sem csökken 20-22 Celcius fok alá.

A hévízi tó

A hévízi tó

Fővárosunk szépségei

Aki Budapesten szeretne a természetben kirándulni, annak érdemes a Normafára mennie, ahol a kellemes séta mellett a János-hegyi kilátó meseszép panorámájában is gyönyörködhet. Ugyanakkor nem ez az egyetlen hely, ahonnan lenyűgöző kilátás tárul elénk, hiszen a Hármashatár-hegyi kilátó is csodás levegővel és káprázatos kilátással csábít.

Az Erzsébet-kilátó a János-hegyen

Az Erzsébet-kilátó a János-hegyen

A fent említett helyeken kívül még számos, rejtett kincset találhatunk országunk határain belül is, így ha legközelebb időnk engedi, keljünk útra és látogassunk meg újabb és újabb varázslatos tájakat, kastélyokat, tavakat és városokat.

Forrás:

http://www.anp.hu/hu/az-aggteleki-karszt-barlangjai

2020.08.19. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.