Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Cesky Krumlov - Csehország =/= Prága

Český Krumlov madártávlatból

Český Krumlov madártávlatból

Ha Csehország kerül említésre, akkor minden bizonnyal a legtöbb embernek Prága jut először eszébe. Aki már járt a cseh fővárosban és látta szépségét, annak ez nem meglepő, hiszen valódi gyöngyszem lenyűgöző épületeivel és vendégszerető lakosaival. Az országban azonban számtalan gyönyörű helyet találunk még, melyek közül a Dél-Csehországban fekvő Český Krumlov városa kiemelkedő bájjal bír. A Moldva kettős kanyarulatának partján fekvő, alig 13 000 fős település szépsége képeslapra illő. Vonzerejét csak fokozza, hogy történelmi városrésze a UNESCO világörökség részét képezi. Aki szereti a városnéző utakat és kedveli a régmúltat idéző vidéki hangulatot, annak feltétlenül el kell látogatnia Český Krumlovba.

A város történelmi múltja egészen az időszámításunk előtti korokig nyúlik vissza. Kezdetben kelta, majd szláv fennhatóság alá került, később több cseh család birtokában is állt, így többek közt a Rosenbergek és az Eggenbergek is tulajdonolták. Végül a második világháborúig a Schwarzenbergeké volt a város. Szerencsére a települést elkerülték a komolyabb bombázások, így klasszikus, régi épületei túlélhették a viharos történelmet.

Český Krumlov legszebb részeit a Moldva partján találjuk. A folyó kanyargósságából adódóan igazán varázslatos látkép tárul elénk a vár és az óváros képében.

Český Krumlov bájos óvárosa

Český Krumlov bájos óvárosa
 

A várat eredetileg a 13. században kezdték el építeni gótikus stílusban, azonban az idők során többször is átépítésre került, ennek köszönhetően reneszánsz és barokk stílusjegyeket is fellelhetünk rajta. Az épületegyüttes egyik egyedisége az itt található barokk kastélyszínház, melyet a 18. században építettek. Különlegességét jól tükrözi, hogy hozzá hasonló csak néhány akad a világon.

A szintén a várhoz tartozó kör alakú, hatemeletes vártorony igazán lenyűgöző látványt nyújt. A felső részén egy boltíves erkélyt találunk, belsejében pedig négy harang kapott helyet. Aki felkapaszkodik a torony tetejére, annak lenyűgöző panorámában lehet része.

A különleges megjelenésű vár lapidáriumában barokk korból származó szobrokat csodálhatunk meg. Az egyedi látnivalók közé tartozik továbbá a várárok felett átívelő boltozatos híd, az árokban tartott medvék, valamint a gazdag növényvilággal rendelkező kastélypark is.

Český Krumlov látnivalói

Český Krumlov látnivalói
 

Český Krumlov óvárosi részén további mesebeli épületeket tekinthetünk meg, melyek közül a Szent Vitus templom kihagyhatatlan látnivaló. A templomot a 14. században kezdték el építeni és a várhoz hasonlóan többféle stílusjegyet visel.

A település további neves épületei között szerepel a városháza, az Egon Schiele Művészeti Központ és a Fotoateliér Seidel múzeum is.

A városka kedves kis utcáin sétálgatva átérezhetjük a hely bájos szellemét. Český Krumlovot körülvevő gyönyörű természet, és a régmúlt épületei semmihez sem fogható, romantikus elegyet képezve varázsolják el az ideérkezők szívét.

Forrás: http://www.ckrumlov.info/docs/hu/atractions.xml

2018.09.04. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.