Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Chefchaouen - a hasissal teli kék város

Bárki, aki valami szokatlanra vágyik a marokkói látogatása során, látogasson el Chefchaouenbe. Ezen az egzotikus helyen nemcsak a gyönyörű marokkói építészet és a gazdag történelem csábítja a látogatókat, hanem a város hatalmas hasiskészlete is, amely rendszerint a helyi piacokon is kapható. A varázslatos természettel és a lenyűgöző kultúrával együtt egy olyan helyet kapunk, amely minden kalandor várakozását felülmúlja.

Királyi város

Nemcsak a város, hanem az egész régió is nagyon érdekes történelemmel rendelkezik. A területet szentnek tartották Abdessalam Ben Mchich herceg sírja miatt,  amely egyike az iszlám négy pillérének és a nomád törzs védőszentje. Magát a várost 1471-ben Rashid herceg alapította, bázisként szolgált a portugál támadások ellen. A virágzó időszakot mindig nyomorúságos évek váltották, melyekből idővel a város már nem tudott újból felemelkedni. A város hosszú ideig a mélyponton volt, a történelmi jelentőségét csak évek után szerezte vissza, mikor nagyon népszerűvé vált a turisták körében. Ma a turizmus Chefchaouen fő bevételi forrása, a város része Észak-Marokkó népszerű körének.

A város 42.914 főt számláló népessége többségében muzulmán és arab menekültekből áll, ami tükröződik a helyi építészetben. Az épületek andalúz stílusa kisebb díszitettséggel és csillogással jelenik meg a megszokottól, még a tetők is nagyon különböznek az ismertektől. A csodálatos márvány paloták, amelyek szintén nagyon szokatlanok az európaiak számára, nagy ellentétben állnak ezzel az egyszerűséggel.

Chefchaouen

Chefchaouen

Kék utcák

A "Kék város" becenév nyilván nem magától alakult ki - épületek, lépcsők, járdák, egyszóval minden kékre van festve. Azonban ne unalmas, egyszínű épületeket képzeljünk el, hanem a kék sok árnyalatában pompázó házakat. A kék színnel való festés hagyományát a zsidó menekültek vezették be, akik úgy gondolták, hogy a kék szín megjelenése mindannyiunkban Istent vagy Isten eszméit idézi elő. A kevésbé hívő emberek szerint a kék szín egyszerűen csak a szúnyogok elleni védekezésként szolgál.

Chefchaouen, Marokkó

Chefchaouen, Marokkó

Az  építészet mellett azonban a várost főleg a hasis miatt látogatják. Viszonylag olcsón vásárolhatsz standoknál és kereskedőknél a hagyományos utcai piacokon. Valószínűleg a legérdekesebb legális szuvenír, amit itt megvásárolhatsz. A marihuána és a hasis szigorúan tiltva van Marokkóban, kivéve egy helyet - Chefchaouen városát. A tolerancia miatt a környező hegyek tele vannak kenderültetvényekkel. Mindez látnivaló ellenére ne felejtsd el meglátogatni a műemlékeket és a fontos helyeket, például a Kasbah Múzeumot vagy az óvárost.

Ne ijedj meg Afrikától

Nem csak Észak-Marokkóba, hanem az ország többi részébe is megéri elutazni. Nagyon érdekes követni a környezeti változásokat, mivel a modern városok, ahogyan ma ismerjük őket, régi, történelmi részek köré épültek ki folyamatosan. Ez főleg a királyi városokra vonatkozik, úgynevezett Medinákra, mint például Marrákes. A hangulatuk annyira varázslatos, hogy jó eséllyel eltévedhetsz a városnéző sétádon a különleges utcákat kémlelve.  A mobiltelefonod inkább hagyd otthon, és kérj útbaigazítást a helyiektől - végül úgyis megtalálod az utat a szállodába, és mint bónusz, más részeket is felfedezel a gyönyörű városból

Ha eleged van a városnézésből, ne félj feltárni a környező természeti kincseket. Ez a változatos helyszín számos lehetőséget kínál - szórakozz a tengerparti üdülőhelyeken, vagy menj tevegelni a sivatagba! A Szahara ideális választás, ha más szemszögből szeretnéd megvizsgálni a világot. Hőség, végtelen homokdűnék, árnyék nulla, kizárólag szél és tevék. Más lehetőségek is vannak a szabadidő eltöltésére, például egy túra az Atlas-hegységben, vagy egy séta a zöld erdőkben, a gyönyörű természetben.

Ennyi kirándulás és csodás élmény után biztosan megéhezel, ezért itt az idő, hogy megismerd a marokkói konyhát, és átéld az egyedi ínyenc élményt! Az egzotikus fűszerek illata az első pillanattól kezdve felkelti majd az érdeklődésed a helyi piacok meglátogatása során, a friss hús íze is nagy hatással lesz Rád. Az étel nagyon autentikus elkészítésére az idősebb edényekben minden turista felfigyel. A finom étel erős menta teával a legjobb dolog, amit csak a  marokkói konyha tud nyújtani. A nagyszerű fogások és a városnézés után még mindig van mit csinálnod - Marokkó egy biztonságos ország Észak-Afrikában, ráadásul a magyarok számára könnyen megközelíthető, például kihasználhatod az olcsó járatokat. A helyi szokásokkal és stílussal rendelkező kényelmes szállás medencével már csak egy képzeletbeli cseresznye a tortán - egy exkluzív és egzotikus tortán.

 

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.