Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Doha tárt karokkal vár

Doha, Katar

Doha, Katar

Az Arab-félsziget országai igen jelentős turisztikai vonzerővel rendelkeznek köszönhetően luxus nyaraló övezeteiknek és vendégszeretetüknek. Az Egyesült Arab Emírségekhez hasonlón Katar fővárosa, Doha is csatlakozott a fényűzés világához.

Ez a rendkívül dinamikus ütemben fejlődő metropolisz fontos olajipari központ. A város innovációs törekvéseit az is jól mutatja, hogy igyekszik egyre több turistát ide csábítani. Ennek köszönhetően a 2017-es évben enyhültek a beutazással kapcsolatos szabályok, így több ország, köztük hazánk állampolgárai számára is kedvezőbbé tették a Dohába való belépés feltételeit.

Az intézkedést megelőzően a magyarok turisztikai célú beutazásának elengedhetetlen eleme volt az előzetes vízumigénylés, mindamellett, hogy érvényes útlevéllel is rendelkezniük kellett. Ez a kötelezettség nem csak hazánk, hanem Európa többi országát is érintette.

Azonban Katar a modernizáció, és a nyitott szellemiség jegyében változtatott a korábbi, szigorú szabályon és nyolcvan ország állampolgáraival szemben eltörölte a vízumkényszert. Ezen országok között szerepel Magyarország is, csakúgy, mint például Ausztria vagy Csehország.

Osztriga&igazgyöngy szökőkút

Osztriga&igazgyöngy szökőkút

Az intézkedés értelmében a hazánkból érkező utasok számára Katarba történő belépéskor egy 180 napra szóló érvényes engedélyt állítanak ki, melynek birtokában, az adott érvényességi idő alatt többször is be lehet utazni az országba. Arra azonban figyelni kell, hogy az engedéllyel folyamatosan csak 90 napot lehet tartózkodni Katarban. Előre beszerzett vízumra tehát nincs szükség, de a belépéstől számított 6 hónapig érvényes útlevélre azonban igen. Erre mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni és időben ellenőrizni útiokmányunkat.

Az egyszerű utazási feltételeknek hála, könnyebben fel tudjuk fedezni Doha szépségeit, melyek közül több van, mint azt talán elsőre gondolnánk.

A város rendkívül sok látnivalóval rendelkezik, annak ellenére, hogy csak 1850-ben alapították, de az utóbbi néhány évtizedben gyökeres átalakuláson esett át. A modernizáció dacára, megmaradt a hagyományos régi piactér, a Souq Waqif, ahol nem csak különféle termékeket, hanem éttermeket is találunk. Itt megkóstolhatjuk a helyi konyha ízeit és shishazhatunk is az e célra kialakított társalgókban.

Souq Waqif

Souq Waqif

A piacteret elhagyva keressük fel az Iszlám Művészetek Múzeumát, mely gyönyörűségével garantáltan mindenkit levesz a lábáról. Az épületet Ieoh Ming Pei tervezte, akinek a nevéhez fűződik többek közt a párizsi Louvre üvegpiramisának megalkotása is. Az itt kiállított kincsek szemet gyönyörködtetőek és rendkívül fontos szerepet töltenek be az arab világban.

Iszlám Művészeti Múzeum

Iszlám Művészeti Múzeum

A város egyik legfontosabb vonzereje a tengerparton 7 km hosszan húzódó sétány, a Corniche, mely rendkívül közel található a már említett múzeumhoz. A Corniche igen népszerű a futók körében, de sokan sétálnak itt az este beköszöntével is.

Corniche sétány

Corniche sétány

A város további nevezetességei közé tartozik a State Grand Mosque (állami nagymecset), a Katari Egyetem, az Aspire Park, vagy a Katara Cultural Village.

Összegezve: a modern luxus, a meleg időjárás és az arab kultúra kedvelői számára kihagyhatatlan úticélul szolgáló Doha most már tárt karokkal várja a felfedezésre vágyó utazókat.

2018.01.16. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.