Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Dubai körutazásra hív

Dubai belvárosa

Dubai belvárosa Shutterstock

Neked is eleged van a kiszámíthatatlan téli időjárásból? Ki nem állhatod a borongós, szomorkás hétköznapokat? Napfényre, vidámságra és modern fényűzéssel átitatott pihenésre vágysz? Ha a válasz igen, akkor nem kérdés, hogy az Egyesült Arab Emirátusok legkedveltebb városa, Dubai csak Rád vár! Egy aktív pihenéssel eltöltött hét, pici tengerparti láblógatással fűszerezve garantáltan elfeledtet minden problémát és hosszú időre feltölt. Akkor mégis miért hagynád ki?! Ha Dubai felfedezését egy hétbe szeretnéd sűríteni, akkor bizony nem lesz könnyű dolgod. Elsőre talán nem úgy tűnhet, de ez a felhőkarcolóktól hemzsegő város telis-tele van izgalmas látnivalókkal, amelyek megismerésére érdemes időt szánni. Lássuk, hát őket!

Eredj a régi Dubai nyomába!

Al Fahidi erőd a Dubai Múzeummal

Al Fahidi erőd a Dubai Múzeummal Shutterstock

A Perzsa-öböl déli részén elterülő város fiatalnak mondható. Az egykor gyöngyiparáról ismert település megalapítását a hivatalos források a 18. század végére - 19. század elejére datálják. Az akkor még tradicionális Dubai élete az 1900-as években az olaj megtalálásával gyökeres fordulatot vett. A korábban csendes falucska helyén ma egy modern, virágzó nagyvárost találni, tele luxussal. Szerencsére a jövő nem törölte el teljesen a múltat, így napjainkban is megcsodálható a tulajdonképpeni óváros, a Bastakia történelmi negyed. A Creek öböl még őrzi a letűnt idők széltornyos házait és a 200 éves múlttal rendelkező Al Fahidi erőd szépségét. Az erőd falai között pedig nem másra, mint a Dubai Múzeumra bukkanni, ahol a lakosok olaj előtti életébe nyerhetünk bepillantást.

A múlt értékeinek megismerése után érdemes felkeresni a közeli datolyafarmot, vagy tradicionális, fából készült, úgynevezett abra hajón vízre szállni. Persze ha az állatokhoz és a szárazföldi múzeumi programokhoz vonzódnál inkább, akkor a Teve Múzeumot, a Ló Múzeumot és a Sólyom Múzeumot mindenképpen érdemes meglátogatni. 

A modern Dubai elvarázsol

Perzsa öböl, Dubai tengerpart

Perzsa öböl, Dubai tengerpart Shutterstock

Habár a régi Dubai különlegessége elvitathatatlan, mégis a legtöbb turistát a modern felhőkarcolók és a „legek” vonzzák. Ez utóbbiban pedig nincs hiány, ugyanis a Dubai Mall bevásárlóközpontban található a világ legnagyobb akváriuma és a világ leghosszabb fedett sípályája. A shoppingcenterben a Kidzania gyerekpark a legkisebbeket, míg a Dubai Ice Rink jégpályája minden korosztályt lenyűgöz és szórakozásra hív.

Persze számtalan további káprázatos érdekességet rejt még a Mall, de azt hiszem a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa jelentősebb izgalomra ad okot. Hiszen a 828 méter magas épület számtalan éttermet, szórakozóhelyet, mecsetet, kilátót és természetesen luxuslakásokat is rejt. A Burj Khalifa után csodálkozz rá a 6600 fényforrással rendelkező, a világ legnagyobb szökőkútrendszereként ismert The Dubai Fountainra. Felkeresése biztosan nem maradhat ki a dubai utazás kelléktárából, csakúgy, mint ahogy a világ legnagyobb óriáskerekének, az Ain Dubainak a kipróbálása sem.

A fényűző Dubai kincsei

Ez is érdekelhet:

A fényűző Dubai kincsei

Ha azt hinnéd, hogy itt véget ért a különleges építmények sora, akkor bizony tévedsz. Ugyanis a Burj al-Arab nevet viselő, vitorláshajót formát viselő, 7 csillagos szállodát jelenleg a világ legmagasabb hoteljeként jegyzik. Ha a fenséges, minden luxussal átszőtt Burj al-Arab nem nyűgözne le kellőképpen, akkor irány a Palm Jumeirah, vagyis a Pálma-sziget. Ez a mesterségesen létrehozott, pálmafát mintázó, fehér homokkal borított sziget többek között a Jumeirah Mecsetet és a paradicsomi Jumeirah Beach-et kínálja.

Dubai Palm

Dubai Palm Shutterstock

Persze az említett nevezetességeken kívül még akad jónéhány emlékezetes egyediség a városban. Elég csak egy rövid sétát tenni Dubai Marina városrészen és az ember garantáltan egyik ámulatból fog esni a másikba. Azt hiszem, Dubai az a hely, ahol minden lehetséges. Ne habozz hát tovább, ugorj fejest most az Emirátusok emblematikus városának elképesztően egyedi világába és éld át páratlan varázsát!

Irány Dubai!

 

2021.01.22. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.