Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Egyiptom – A Sínai-félsziget vonzásában

Taba, Egyiptom

Taba, Egyiptom Shutterstock

A Vörös-tenger partján elterülő ország a klasszikus nyaralásra vágyók első számú célpontja. Itt minden lehetőség adott, ami egy ideális utazáshoz szükséges.

Egész évben nagyszerű választás kellemes időjárása, természeti adottságai, valamint történelmi nevezetességei okán.

Habár Hurghada és Sharm El-Sheikh a leggyakrabban emlegetett és talán legfelkapottabb nyaralóövezetek Egyiptomban, nem szabad megfeledkezni Tabáról sem, ahol sokkal több izgalom vár, mint azt elsőre gondolnád!

Taba – az aktív feltöltődés színhelye

Taba, Sínai-félsziget

Taba, Sínai-félsziget Shutterstock

Taba a Sínai-félsziget északkeleti részén, az izraeli határnál fekszik. Ennek okán az ősi Egyiptom kincsei mellett látogatást tehetünk Izraelben, de kirándulhatunk Jordániában is.

Taba eredetileg a beduinok által lakott vidék volt, de a mai napig találkozhatunk őslakosokkal, ha itt nyaralunk.

Érdemes tudni, hogy Tabában nem vár olyan kiépített és színes belváros vagy bazársor, mint például Hurghada városában. De a tenger szépsége és a vidék feltöltő ereje okán nem is fogjuk ezeket a dolgokat túlzottan hiányolni.

Taba ámulatba ejtő tengerpartját kősivatag és meredeken ívelő sziklás hegyek övezik. A parton sorakozó, általában magas színvonalú és all inclusive ellátást kínáló szállodák páratlan légkört teremtenek a nyugodt pihenéshez és a tenger kiélvezéséhez.

Legjobb Taba ajánlataink

A vízi élővilág itt egy kissé érintetlenebb, mint az ország többi üdülőövezetében, így a búvárkodást és a sznorkelezést kedvelők számára egyaránt sok örömteli perccel kecsegtet. A közelben található a szörfösök kedvelt úti célja, Dahab, ahol a hullámlovaglással is bátran lehet kísérletezni.

Persze, ha csak a tengerparton való pihenés a cél, akkor ki sem kell mozdulni Taba vidékéről, hiszen az aranyszínű homok és a kristálytiszta víz páratlan szépségű kombinációja garantáltan kisimítja az ember meggyötört idegrendszerét.

Ha a passzív pihenést kiegészítenéd aktívabb, szárazföldi tevékenységekkel, akkor sem kell aggódnod, ugyanis a vidék jó néhány bibliai tájat rejt. Tabából kiindulva számos programot szerveznek, így például felmehetünk a Mózes-hegyre. A legenda szerint Mózesnek ezen a helyen nyilatkoztatta ki Isten a tízparancsolatot.

Taba további felejthetetlen nevezetességei közé tartozik a Zaman kastély, amelyet a helyi kézművesek alkotásai díszítenek. A tenger partján, egy dombon magasodó Salah El-Din fellegvár ugyancsak kihagyhatatlan helyi látnivaló.

Extra programjavaslat a sivatagi kanyonok között vezető ATV (quad) túra. Izgalmas, mégsem megterhelő kalandozási lehetőség.

A Közel-Kelet ízei: Egyiptom, Jordánia és Izrael

Ez is érdekelhet:

A Közel-Kelet ízei: Egyiptom, Jordánia és Izrael

Eilat és a Maszada erőd – a szomszédos Izrael szépségei

Eilat

Eilat Shutterstock

A Tabában töltött nyaralás nem lehet teljes a szomszédos Izrael határhoz közeli érdekességeinek felkeresésé nélkül. Az egyik ilyen hely Eilat. A dél-izraeli kikötőváros az Akabai-öbölben található. A Vörös-tengernek köszönhetően itt is elsősorban a tengerpart kiélvezésén van a fő hangsúly, csakúgy, mint Taba városában, de ez egy kicsit más életérzést tartogat.

Eilat programlehetőségei közül a botanikus kertet és a tenger alatti obszervatóriumot mindenképpen ajánlom meglátogatni. A vízi emlősök kedvelői számára a Delfin-szirt (Dolphin Reef) tartogat izgalmakat, amely Eilat belvárostól néhány kilométerre található. Saját partszakasszal rendelkezik, ahol lehet napozni és egyéb strandszolgáltatást igénybe venni. Itt a parthoz közel él néhány delfin, akiket akár a stégről vagy a homokról is szemügyre vehetünk. A bevállalósabb utazók a sekély vízben búvárkodhatnak a delfinekkel.

Izrael, Maszada-erőd

Izrael, Maszada-erőd Shutterstock
 

Ha igazán lenyűgöző és történelmileg jelentős programlehetőséget keresel, akkor a Maszada-erődben biztosan nem fogsz csalódni! A Júdeai-sivatagban, a Holt-tengerhez közel fekvő erőd olyan, mintha a Biblia megelevenedett volna. A Római Birodalom egykor impozáns villáinak már nyoma sincs, de a megmaradt falak közt sétálva, magunk elé képzelhetjük az egykor itt lüktető életet. Az UNESCO Világörökség részét képező erődöt homok és sivatagi hegyek veszik körül. Bár a táj kopár, mégis van benne valami lenyűgözően szép, ami miatt érdemes legalább egyszer az életben felkeresni. Maszada meglátogatása remek kiegészítő eleme lehet a Tabában töltött nyaralásnak.

 

 

2022.10.04. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.