Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A Közel-Kelet ízei: Egyiptom, Jordánia és Izrael

A Közel-Kelet ízei

A Közel-Kelet ízei

Mielőtt belevágnék a Közel-Kelet ízeinek ismertetésébe, tartozom egy őszinte vallomással: egyszerűen imádok enni! Számomra egy tál különleges, „misztikus” ízvilágú étel akár autentikus, akár elegáns étteremben elfogyasztva maga a menyország. És ebben nincs semmi költői túlzás! Egy minden tekintetben jól megkomponált vacsorát sokszor többre értékelek például a shoppingolásnál. Ennek megfelelően utazásaim során az étel mindig központi szerepet töltött be.

Sajnos az utóbbi időben a külföldi kiruccanás bizonyos térségekbe egy kissé nehézkessé vált, és a mai napig az maradt. Így, ha fizikailag a Közel-Kelet nem is olyan könnyen elérhető, azért a térség ízeit igenis becsempészhetjük otthonunkba.

Egyiptom

Koushari, tradicionális egyiptomi étel

Koushari, tradicionális egyiptomi étel

Az egyiptomi utazás sajátja a szállodai all inclusive szolgáltatás gyakori lehetősége. Ez azt jelenti, hogy a választott hotelünkben biztosított a napi minimum háromszori étkezés, amely leggyakrabban az európai ízlésre van szabva. Ennek ellenére természetesen találhatók benne helyi elemek, de ha igazán autentikus egyiptomi ételekre vágyunk a legjobb, ha azt a városok éttermeiben keressük.

Egyiptomi oázisok

Ez is érdekelhet:

Egyiptomi oázisok

Az egyiptomi konyháról érdemes tudni, hogy arab ország lévén itt is tilos a disznóhús fogyasztása. Ezzel szemben gyakran találkozni birka-, kecske-, és bárányhússal, valamint szárnyasokkal és természetesen különféle, friss halakkal. Emellett a rizs, a búza és a különböző zöldségfélék adják a helyi ételek alapját. Zöldségek tekintetében a csicseriborsó, olívabogyó, bab, lencse, padlizsán a legelterjedtebbek. Az ételek egyedi ízvilágukat elsősorban az elkészítés módjának és az olyan fűszereknek köszönhetik, mint a koriander, a kardamom, a kurkuma, vagy a római kömény.

A grillezett húsokon és halakon, valamint a mellé köretként felszolgált, itthon ismeretlen gazdagságban elérhető rizsen túl a rakott zöldségek is igen népszerűek. Továbbá a kovásztalan kenyérről, vagyis a pitáról sem szabad megfeledkezni, amely szintén az arab konyha egyik alapeleme.

Édességként gyümölcsöket (banán, narancs, füge, guava, datolya), valamint a világszerte nagy népszerűségnek örvendő baklavát szokták fogyasztani. A kanafeh névre keresztelt sütemény is nagyon finom, amelynek én leginkább a pisztáciával extrán megpakolt változatát kedvelem.

Italok tekintetében az alkohol fogyasztása a helyeiknek szintén tilos, így fekete kávét, illetve fekete- és mentateát szoktak előszeretettel kortyolni.

Ha szeretnénk az otthonunkba egy kis egyiptomi hangulatot csempészni, akkor mindenképpen érdemes elkészíteni a kebabot (nyárson grillezett hússzeletek), a falafelt (fűszerezett csicseriborsó-fasírt) a tahinit (szezámkrém), a töltött szőlőlevelet (általában rizzsel és vagy darálthússal) és a tradicionális kousharit!

Nézd meg a legjobb egyiptomi ajánlatokat az idei szezonra!

Jordánia

Jordánia tradicionális étele a mansaf

Jordánia tradicionális étele a mansaf

Jordánia szintén arab ország, így az arab konyha jellemzése ebben a térségben is érvényes Alapanyagok tekintetében szinte ugyanaz, mint az egyiptominál, a különbségek inkább az elkészített ételekben keresendők.

A híres Jordánia: látogasd meg kedvenc filmjeid helyszínét!

Ez is érdekelhet:

A híres Jordánia: látogasd meg kedvenc filmjeid helyszínét!

Elsőszámú nemzeti ételnek a mansaf számít. Három fő összetevője a bárányhús, a rizs és a savanyított kecskejoghurt. Ez a fogás beduin gyökerekkel rendelkezik, és kötelezően kipróbálandó az ország felkeresése alkalmával.

A shawarma szintén tipikus helyi étel, amely tulajdonképpen egy szendvics, pontosabban különféle töltelékkel telerakott kenyérlepény – hasonlít a gyroshoz/kebabhoz, de pont annyira különbözik is tőle. Ezen felül a kuszkusz, a kebab és a spenótos-húsos pite, a moajanat is jellemzően jordániai étel. Italok tekintetében pedig a hazánkban is könnyen beszerezhető menta- és zsályatea a legnépszerűbb.

Érdemes megkóstolni továbbá az úgynevezett beduin teát. Ez a fekete tea, kakukkfű, zsálya, fahéj, kardamom és szárított rózsabimbó szerelemgyereke.

Jordániában szinte minden sarkon találni egy kifőzdét vagy büfét, ahol a klasszikus helyi ízekbe nyerhetünk betekintést.

Fedezd fel az idei szezon legjobb ajánlatait Jordániába!

Izrael

Kanafe, a Közel-Kelet édessége

Kanafe, a Közel-Kelet édessége

Habár Izrael földrajzilag Egyiptom és Jordánia közé ékelődött, gasztronómiai szempontból nem pusztán az arab konyha jellegzetességeit hordozza magán. Az ország nemzeti sokszínűsége a helyi ételek összetételén is megmutatkozik, amelynek köszönhetően egy igazán izgalmas konyhával találkozhatunk.

Edd körbe a Földet!

Ez is érdekelhet:

Edd körbe a Földet!

Alapanyagok tekintetében arab és zsidó fúziót lehet megfigyelni. Meghatározó alapot képez a különféle rizs mellett a javarészt helyben termelt zöldségek sokasága. Így az articsóka, cékla, zeller, babfélék, avokádó, sárgarépa és cékla.

Az olajos magvak szintén elengedhetetlen részét képezik az izraeli konyhának, így a pisztácia, szezámmag, diófélék és a mandula előszeretettel kerül az ételekbe. Emellett az arab konyhából már jól ismert római kömény, mint elsődleges fűszer is abszolút jelen van.

Húsok tekintetében a szárnyasok, valamint a bárány, birka, kecske és marha dominál. Tejtermékek terén kecske- és juhsajt a legelterjedtebben használt.

Édesség gyanánt narancs, gránátalma, sárgabarack, füge és datolya szinte mindig kerül az asztalra.

Ételfajták tekintetében a sólet (hagyományos kóser egytálétel), a kugel (tojásos, burgonyás rakott étel), a sabich szendvics és a tabulé (petrezselyem saláta bulgurral) a legnépszerűbb. Az izraeli ételek között, ahogy az egyiptomi és jordániai ételek között is ott szerepel a humusz, a kanafe (kanafeh), a tahini és természetesen a falafel is.

2021.06.18. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.