Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Európa csodás kastélyai (1. rész)

Lépj be a királyok és hercegnők birodalmába!

Lépj be a királyok és hercegnők birodalmába!

Európában rengeteg csodálatos és szemet gyönyörködtető kastély található, melyeket szinte lehetetlen egytől-egyig felsorolni. Az alábbi összeállítás többnyire szubjektív élményeken alapul, és biztos vagyok benne, hogy minden olvasó tudna legalább egy olyan, szívének kedves palotát említeni, mely kimaradt a felsorolásból. Azonban bízom benne, hogy az alábbi sorokat olvasva mindenki megtalálja a még felfedezetlen gyöngyszemeket, melyek utazásra sarkallják.

Versailles - i kastély

Franciaország legismertebb kastélya XIV. Lajos, a „Napkirály” fényűző és minden pompával feldíszített lakhelye volt. A királyi székhelyet a Louvre épületéből helyezte át ide 1682-ben és 1789-ig ez volt a francia uralkodók hivatalos otthona. A forradalom kitörésével azonban az udvari élet is megváltozott és a kastély állapota fokozatosan romlani kezdett, majd teljesen elnéptelenedett. Idővel helyreállították a palotát és egy ideig múzeumként működött, majd a poroszok foglalták el, később, 1871-ben, itt kiáltották ki a Német Birodalom megszületését. Az I. világháborút lezáró békeszerződés aláírására a kastély híres tükörtermében került sor.

Versailles, Franciaország

Versailles, Franciaország

Azóta a palota állami fogadások színhelyeként szolgál, de manapság alapvetően kastélymúzeumként működik, így bárki körbesétálhatja a híres falakat és rácsodálkozhat az épület szépségére. Különösen impozáns látványt nyújt a Vénusz-szalon arany és márvány díszítéseivel, akárcsak az Apolló-szalon pompás freskójával és hatalmas csillárjával. A kastély híres kertjét is mindenképpen meg kell csodálni, mely méretével és szépségével méltó a hírnevére.

Versailles, kápolna

Versailles, kápolna

Schönbrunn - i kastély

Ausztria fővárosában található, meseszép palota az egykori osztrák-magyar monarchia császárainak központi székhelyéül szolgált. Jelenleg az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb műemléke. A kastély nagy része nyitva áll a nagyközönség előtt, melyet korhű szellemben rendeztek be. Az épület története az 1600-as évekre nyúlik vissza, a mai formáját azonban az 1780-as években nyerte el, elsősorban Mária Teréziának köszönhetően.

A kastélypark ingyenesen látogatható, ahogy az itt található Gloriette is. A hatalmas kiterjedésű parkban áll a világ első állatkertje, mely ma is rendkívül népszerű a látogatók körében.

Ausztria, Schönbrunn palota

Ausztria, Schönbrunn palota

Neuschwanstein

Bajorország szívében megbúvó Neuschwanstein kastély olyan akár egy mesebeli palota, így nem csoda, hogy Walt Disney fantáziáját is megragadta, és ihletet adott Csipkerózsika kastélyához - és az azóta elhíresült Disney-logóhoz.

Neuschwanstein, Németország

Neuschwanstein, Németország

A kastélyt II. Lajos 1869-ben kezdte el építettni középkori stílusban, de az akkor létező legmodernebb technikákat felhasználva. A pompás épületben elektromos áram, fejlett szellőző berendezés, fűtési rendszer, valamint gőzmotorok is helyett kaptak, csakúgy, mint egy titkos vízöblítéses toalett. Azon kevés szobák, melyek teljesen elkészültek, káprázatos freskókkal és mozaikokkal rendelkeznek. A különféle stílusjegyek keveredése, a lenyűgöző középkori hangulat teszi ezt a helyet igazán magával ragadóvá.

Trónterem, Neuschwastein

Trónterem, Neuschwastein

A kastélyt megközelíteni gyalogosan és lovashintón lehet, mely elhelyezkedése miatt viszonylag hosszabb időt vesz igénybe. A sok séta azonban mindenképpen megéri a fáradtságot, hiszen egy igazán különleges és szemet gyönyörködtető építészeti alkotást csodálhatunk meg.

Festetics - kastély

A gyönyörű kastélyok listájáról nem hiányozhat a hazánkban, Keszthelyen található Festetics-kastély sem. Az épület a 18. században kezdték építeni, ma is látható formáját az 1800-as években nyerte el. A II. világháborút követően a kastély berendezési tárgyainak túlnyomó többsége eltűnt vagy Budapestre került, melyek egy részét csak nemrég, a 2010-es évek közepén kapta vissza.

Festetics-kastély

Festetics-kastély

A közelmúltban történt felújításnak köszönhetően a kastélymúzeumot igazi pompájában csodálhatjuk meg, és betekintést nyerhetünk az itt található Helikon könyvtárba is, mely Európa legnagyobb, épen maradt főúri könyvtára. Az újjávarázsolt kastélypark sétára csábít és szépségével elvarázsolja az embert. Ha ez még nem lenne elég, akkor látogatást tehetünk a birtok területén helyet kapott vadászati-, hintó-, és történelmi modellvasút kiállításokon, valamint az Amazon-házban. Továbbá a növények kedvelőinek lehetősége van megtekinteni a pálmaházat is. A kastélyok szerelmeseinek mindenképpen kötelező látnivaló a Festetics család egykori otthona.

2017.12.14. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.