Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel a legendákkal átszőtt spanyol Monsterrat kastélyt

Montserrat kastélya a hegyen

Montserrat kastélya a hegyen

A Montserrat bencés kolostor az azonos nevű hegyen található, mintegy 40 km-re északnyugatra Barcelonától. Katalónia jelentős zarándokhelye, amelynek alapítása körül számos legenda kering, de azt kezelhetjük tényként, hogy 1025-ben alapította Oliba apát, Szűz Mária megjelenésének emlékéül.

Mit érdemes megnézni a Montserrat kolostorban?

A kolostor megközelítése nem túl nehéz, de legalább 1 egész napot érdemes rászánni. A hegytetőről gyönyörű kilátás tárul a szemünk elé. Nem csak a környező természetet tekintheted meg itt, de a múzeumot, a román bazilikát La Moreneta fekete madonna szobrával, és persze magát a kolostort is. Jelenleg 17 szerzetes él itt, Szent Benedek (6. század) szabályai szerint. Rajtuk kívül egy fiú gyermekkórusnak is otthont ad a kolostor.

A Montserrat kolostor bazilikája

A Montserrat kolostor bazilikája

A visszafogottan, finoman díszített, négyszögletű, hatalmas előcsarnok a közösség gyűléstermeként is szolgál, de a kisebb, mindennapi üléseket máshol tartják. A szerzeteséletre alapvetően a családias hangulat a jellemző, a testvéri közösség alapja pedig a kölcsönös komunikáció. Egy régi hagyomány szerint minden hívőnek az élete során legalább egyszer el kell jönnie ide egy éjszakai sétára, hogy reggel megtekinthesse a napfelkeltét.

Napfelkelte a kolostornál

Napfelkelte a kolostornál

A Montserrat múzeum

Napóleon csatái alatt a kolostor elvesztette minden drága örökségét. Azonban 1844-től, a kolostor restaurálása óta sok értékes műtárgyat hoztak a múzeum részére. Ezeket a művészek külön-külön ajánlották fel, mint együttérzésüket kifejező ajándékokat. A múzeum, didaktikus módon több részre van felosztva, és idegeneveztővel is bejárható. A bibliai történeteket a legfontosabb bibliai helyszínekkel (Mezopotánia, Egyiptom, Ciprus, Palesztínia) idézik fel. Ezt a gyűjteményt Bonaventury Ubach szerzetes alkotta meg, aki 1960-ban halt meg.

Montserrat kolostor és múzeum

Montserrat kolostor és múzeum

A látogatók megtekinthetnek például két szarkofágot, hölgyek múmiáit, szobrokat és amuletteket Egyiptomból, különböző korokból származó palesztíniai kerámiát, érméket, görög istenek szobrait, bizánci és római üvegedényeket, ciprusi kerámiát stb., de ez messze nem minden. A múzeum állandó tárlata a Szűz Mária életéhez kapcsolódó történeteket, bizánci és szláv ikonok gyűjteményét, ékszergyűjteményt és a modern festészet és szobrászat katalán művészek alkotásait is bemutatja. Olyan nagyszerű alkotók műveit találod itt, mint például Dalí, Degas, Monet vagy Picasso.

Montserrat múzeum

Montserrat múzeum

A múzeum minden nap 10:00 és 17:45 között van nyitva, a belépő ide 7€. Ezt jobb előre lefoglalni a online a múzeum weboldalán, hogy elkerüld a sorbanállást. Érdemes korán érkezni még a sok turista előtt, hogy igazán át tudd érezni a hely varázsát.

Érezd át Montserrat hangulatát

Érezd át Montserrat hangulatát

Hogyan juthatsz el a kolostorhoz?

Barcelónából vonattal a Monistrol de Montserrat megállóig kell utazni (felnőtteknek 19,30€ a retúrjegy). Több lehetőség is van a kolostorhoz való feljutásra. Ha gyalog közelíted meg, akkor bőven lesz időd gyönyörködni a tájban. Az állomástól elég a GR 5 vagy a GR 96 jelzésű utat követned, ezen nyugodt, laza tempóban kb. másfél óra alatt jutsz fel a hegytetőre.

Gyalogút a kolostorhoz

Gyalogút a kolostorhoz

Fogaskerekűvel is megközelítheted a kolostort - a folyamat hasonló lesz. Vásárold meg az ún. Trans Montserrat Ticket jegyet, szintén a Monistrol de Montserrat megállóig. Ez tartalmazza a retúr vonatjegyet és a fogaskerekű árát is, amely 20,50€ személyenként. Az egész út így másfél órát vesz igénybe.

Fogaskerekű a kolostorhoz

Fogaskerekű a kolostorhoz

A másik lehetőség a felvonó, ami nagyszerű kilátást biztosít az egész hegyvidékre. Ebben az esetben kombinált jegyet kell venned a felvonóra és a vonatra Montserrat-Aeri megállóig. Az ára megegyezik az előző verzióval.

Felvonó a kolostorhoz

Felvonó a kolostorhoz

A hegyhez természetesen busszal vagy autóval is eljuthatsz, viszont utóbbit lent kell hagynod az ingyenes parkolóban, ezért vonattal a legkényelmesebb az utazás.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.