Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel a varázslatos Maldív-szigeteket!

A maldív-szigeteki paradicsom

A maldív-szigeteki paradicsom

Sokunk számára a Maldív-szigetek a földi paradicsom szinonimája. Az utazási irodák képei a katalógusokban a kókuszpálmás strandokkal, az égszínkék tengerrel és az elképesztően gazdag tengeri élővilággal csábítanak minket oda. Főleg, hogy ehhez a látványhoz nincs szükség Photoshopra. Hidd el nekem, a valóságban mindez még ennél is gyönyörűbb. A homok finom és puha, akár a liszt, a tenger pedig tökéletesen tiszta. Ha búvárpipával úszkálsz, nem szívesen fogod majd kiemelni a fejedet a vízből. Mindenesetre megpróbálom összeszedni a legfontosabb tényeket erről a különleges helyszínről.

Alapinformációk és időjárás a Maldív-szigeteken

A Maldív Köztársaság egy szigetország az Indiai-óceánon. 26 atollból, 1196 szigetből áll, amelyből csak 200 lakott. A szigetek száma folyamatosan változik az évek során. Némelyiket ellepi a tenger, vagy mesterségesen létrehoznak egyet (feltöltik homokkal). A sziget legmagasabb pontjának eléréséhez nem lesz szükséged különösebben komoly felszerelésre, ugyanis mindössze 2,5 méterről beszélünk. A szigeteket hosszú korallzátony veszi körül, ami az egyik legszebb a világon. A klímát erősen befolyásolja az óceán: 27-32 °C között mozog a hőmérséklet, és nagyobb csapadék csak júniusban, illetve júliusban várható. Utazásához az októbertől áprilisig tartó időszak a legideálisabb.


A Maldív-szigetek fővárosa Malé, az egyik legsűrűbben lakott város a világon.

Péntek mecset Maléban

Péntek mecset Maléban

A lakosság 1/3-a itt él. Itt találhatóak a bankok, a hivatalok és nagy üzleti kikötővel rendelkezik. A Maldív-szigeteken egyedül az iszlám vallás engedélyezett, és más vallások hívői nem szerezhetnek állampolgárságot. A városi séta közben sok szép mecsetet láthatsz. Nekem az 1658-ban épített monumentális szultáni palota, az ún. Péntek mecset tetszett a legjobban. Korallt használtak építőanyagként, amely a helyi épületek többségének alapjául szolgál. A nem mindennapi tengeri építészetnek köszönhetően 2008-ban felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Nagyon érdekes a szomszédban található temető is; a lekerekített sírkövek a nők, míg a hegyes csúccsal rendelkezől a férfiak helyét, az aranyozott sírkövek pedig a szultánok végső nyughelyét jelölik. A helyiek sajnos nem éppen rendszerető nép, ezért gyakran találkozhatunk szeméttel városi sétáink során.

A szigetek között hajóval vagy hidroplánnal közlekedhetsz

Hagyományos dhoni hajó

Hagyományos dhoni hajó

A legelterjedtebb közlekedési eszköz a fából készült csúcsos orrú hajó, azaz a dhoni. Az elkészítésükhöz kókuszpálmát használnak fel, és a mai napig a helyiek készítik az egyik szigeten. A gyártás folyamatát generációról generációra adják tovább. A hajót, ami kifejezetten hasonlít a föníciaiak által használtra, vitorlával vagy kisebb motorral hajtják, a kormánylapátot pedig a tapasztalt kapitány irányítja a lábával. Az egyes szigetek között hidroplánnal is mozoghatsz. Bár igazából már a nemzetközi reptérre való megérkezés is egy élmény: a leszálláshoz az egész Hulhumale sziget szolgál. A 11 órás repülés után, egy keskeny földrészre való érkezést követően, örömmel rázol majd kezet a kapitánnyal.

Ételek és italok a Maldív-szigeteken

Kókuszpálma

Kókuszpálma

Az árak a Maldív-szigetek elég magasak. Mégha némelyik szigeten van is termőföld, ott kókuszdiót, mangót, ananászt, banánt vagy papayát termesztenek, így az élelmiszer túlnyomó többségét importálják. A kókuszpálma a szigetek szimbóluma. A helyi lakosok számára ez jelenti a megélhetési lehetőséget. Törzséből hajót gyártanak, levelét tetőfedésre használják fel és termése, a kókuszdió nélkülözhetetlen részét képezi a helyi konyhának, míg héjából csodás szuveníreket készítenek a háziasszonyok.

Friss halak a maléi piacon

Friss halak a maléi piacon

A helyi lakosság többnyire a halászatból él, ez azonban nagyon összetett a halászhálókra vonatkozó szigorú szabályozások miatt. A leggyakrabban tonhal vagy makréla akad a hálójukba. Számomra felejthetetlen élmény volt a halpiac Maléban. Itt a frissen fogott halak minden formában, színben és méretben megtalálhatóak - ezeket az improvizált standokon, vagy egyszerűen a járda szélén árulják. A hal tehát meghatározó alapját képezi a helyi konyhának. Jellemzően rizzsel és extra csípős curryvel tálalják, de a kókuszleves alján is megtalálhatjuk. A kókusztejből emellett remek desszerteket készítenek. A muszlim lakosság számára tilos az alkoholos italok fogyasztása, de a turistáknak felár ellenében beszerezhetik az erre kijelölt üzletekben, vagy hotelekben. Az étkezés után gyakran betel leveleket szoktak rágcsálni a helyiek. A könnyű drogok listáján is szerepel ez a növény, ugyanis a fogyasztása kisebb eufóriát okoz. A gyakori fogyasztót felhismerheted az elfeketedett fogairól, vagy az állandó, széles mosolyáról.

Könnyűbúvárkodás a korallok között

Thoddoo szigete

Thoddoo szigete

A leggazdagabb látvány az óceán hullámai közé merülve tárul elénk. Kevés olyan hely található a Földön, ahol ilyen káprázatos élővilágot láthatsz. Már pár méterre a parttól felfedezheted ezt a varázslatos, tenger alatti élővilágot. A színes korrallok között játszi könnyedséggel úszkálnak a színpompás halak, a tengeri teknősök, a murénák és a cápák néhány fajtája. A legtöbb szállodai üdülőhelyen búvárközpont is található, ahol jól képzett személyzet áll a rendelkezésedre, de a kevésbé bátrak számára a búvárszemüveg pipával is óriási élmény lesz. Pamutpólót mindenesetre ne felejts el a bőröndödbe tenni induláskor, mert nagyon erősen tud itt sütni a nap, és a megfelelő fényvédelem nélkül a vízi kalandok könnyen fájdalmas leégésbe torkollhatnak. A vízi világba kisebb tengeralattjáróval, vagy egy üvegfenekű hajón keresztül is betekinthetünk.

Irány a Maldív-szigetek!

A Maldív-szigeteken mindenki megtalálja a kedvére valót. Fedefezd fel ezt a gyönyörűséget minél előbb! A maldív-szigeteki útra nem szükséges vízum vagy oltás.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Felfedeznéd személyesen is? Csak válaszd ki a Te utadat: