Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel az egyedülálló UNESCO örökséget, Srí Lankát

Srí Lanka, Ázsia délkeleti részén fekvő szigetország, összesen 8, páratlan UNESCO Világörökséggel rendelkezik; ebből 6 kulturális és 2 természeti. Ismerjük meg közösen a szigetországot!

Polonnaruva, az ősi város (UNESCO Világörökség része: 1982)

Polonnaruva 993-ban, Anuradhapura pusztulása után lett Srí Lanka (régi nevén Ceylon) fővárosa. A brahmanizmushoz köthető Csola-dinasztia kori építményein felül Polonnaaruvában találjuk az I. Parakramabahu által a 12. században épített mesés kertek monumentális romjait is. Érdemes melgátogatni a helyi múzeumot is (Museum Polonnaruwa), vagy a Minneriya és a Kaudulla környezetvédelmi parkokat, amelyek egy fontos folyosóval vannak összekötve, így biztosítva az elefántok szabad mozgását.

Polonnaruwa

Polonnaruwa

Szigirija, az ősi város (UNESCO Világörökség része: 1982)

Az ősi sziklavár romjait, amelyet Kásjapa király (477 – 495) építetett, az Oroszlán sziklán találjuk, 370 méteres magasságban. Kimagaslik az őt körülvevő dzsungelből, emellett kertek hálózata, és egyéb építmények ölelik körül. A szikla falaira színes freskókat rajzoltattak, a felfelé vezető úton pedig egy kisebb alapterületű, vízszintes szirten kaput emeltettek, amely egy hatalamas oroszlánt formáz. A hely erről az építményről kapta a nevét.

Sigiriya

Sigiriya

Anuradhapura, a szent város (UNESCO Világörökség része: 1982)

Anuradhapura szent városát Buddha sírjának fügefái körül alapították, amelyeket i. e. a 3. században Sanghamitta, a buddhista rend alapítója ültetett. A politikai és vallási központ 1300 évig virágzott, majd betört a csola invázió. Ezután félig lerombolva, majd évszázadokon át elfedve az őserdőben rejtőztek a csodás paloták és kolostorok, amelyek ma már szerencsére újra megtekinthetőek.

Kandy szent városa (UNESCO Világörökség része: 1988)

A buddhista város, Kandy, Senkadagalapura néven is ismert, egyike a legszebb városoknak Srí Lankán. A szingaléz uralkodók utolsó fővárosa volt. Ők gondoskodtak a Dinahala kultúra virágzásáról 2500 éven keresztül, egészen 1815-ig, amikor az utolsó uralkodó átengedte a várost az angoloknak. Kandy közkedvelt a turisták körében, főleg a templomban őrzött Buddha Szent fog-ereklyéje miatt. Emellett a helyi botanikus kert is méltán tart számot az ide látogatók érdeklődésére ./p>

A Szent fogereklye temploma, Kandy

A Szent fogereklye temploma, Kandy

A régi város, Galle, és erődítménye (UNESCO Világörökség része: 1988)

Az erődítményváros, Galle 113 km-re fekszik Colombótól. A város egyben történelmi, régészeti és építészeti emlék, amely a széleskörű felújításnak és a Srí Lanka-i régészeti intézménynek köszönhetően több, mint 423 éve őrzi a lenyűgöző emlékeket. Galle a kulturális örökség listájára is felkerült a példátlan kiállítása miatt, amely bemutatja az európai építészet és a dél-ázsiai hagyományok kölcsönhatását a 16. és 19. század között.

Galle

Galle

Dambulla és az aranytemplom (UNESCO Világörökség része: 1991)

Az időszámításunk előtti 1. századból származó zarándokhely a legfigyelemreméltóbb barlangba vályt templom-komplexum Srí Lankán. Öt szentély alkotja (Devaraja Lena, Maharaja Lena, Maha Alut Viharaya, Paccima Viharaya, Devana Alut Viharaya), amelyeket csatornák teljes rendszere tart szárazon. A barlangok mennyezetén a buddhista falfestményeknek saját jelentésük van, ahogy a 157 szobornak is. A látogatók 4 bejáraton juthatnak be a sziklatemplomba, ehhez azonban először hosszú gránitlépcsőket kell megmászni. A belépő 10 USD.

Sinharaja rezervátum (UNESCO Világörökség része: 1988)

Sinharaja esőerdeje durván 130 km-re található Colomba városától. A Világ egyik bioszféra rezervátuma, de emellett több helyi növény- és állatfajnak is otthont ad. Sok veszélyeztetett emlős, madár és kétéltű él itt. Meglátogatására a legjobb időszak augusztustól szeptember végéig, valamint januártól áprilisig tart. Figyelni kell viszont itt a vérszívó piócákra! A területen csak gyalog lehet közelekedni. Különböző minőségű utak vezetnek ide Ratnapura városából. Colomba városából nagyjából 4 órás utazásra lehet számítani autóval.

Sinharaja

Sinharaja

Srí Lanka-i központi hegyvidék (UNESCO Világörökség része: 2010)

A központi hegyvidék a sziget déli részén húzódik. Ide tartozik a Peak Wilderness természetvédelmi terület, a Horton Plains nemzeti park és a Knuckles Conservation Forest rezervátum. A magaslati erdők, a tengerszint felett 2500 méteren számtalan fajnak adnak otthont, köztük védett fajoknak is, mint például a karcsú lóri vagy a ceyloni leopárd. A Peak Wilderness parkban egy elefáncsorda vándorlásának is szemtanúi lehetünk.

Horton Plains

Horton Plains

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.