Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel Katart!

Corniche sétány, Doha

Corniche sétány, Doha Shutterstock

Az Arab-félsziget vagy röviden Arábia, Ázsia délnyugati sarkában elnyúló félsziget, mely egyben a világ legnagyobb félszigete is. Nyugaton a Vörös-tenger, keleten és délkeleten a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl határolja. Katar a félsziget egyik legkisebb országa, mely hatalmas befolyással bír a világ gazdaságára, hiszen a földgáz és kőolaj egyik legnagyobb exportőre.

Doha látképe

Doha látképe Shutterstock

A történelem során az ország aktívan részt vett a Perzsa-öböli térség kereskedelmében, főként halászatból, gyöngyhalászatból éltek az emberek, egészen a második világháborúig. Az 1940-es években felfedezett kőolaj, földgáz kitermeléséből, és exportjából Katar mára a világ egyik leggazdagabb országává vált.

Pearl, Doha

Pearl, Doha Shutterstock

Ennek ellenére a hagyományos arab világ és a modern élet magas színvonala egyensúlyban létezik. Bár a kontraszt szembeötlő, a csillogás nem elnyomja, hanem kiemeli kultúrájuk egyediségét. Az egyik legbiztonságosabb arab ország, melyet figyelemre méltó természeti és építészeti csodái kedvelt turisztikai célponttá tesznek.

Doha

Souq Waqif

Souq Waqif Shutterstock

Katar fővárosa, Doha bővelkedik a látnivalókban. Legrégebbi szegletében található a kis nyüzsgő utcákkal teli Souq Waqif bazár, mely a közel-keleti áruk kincsesbányájába szippant be. Egy igazi arab piac, melynek szellemét a szezonális fűszerek, datolya, ruhák, kézműves termékek, és a szinte kötelező alkudozás teszi autentikussá. A teret emellett a hagyományos zenei műsorok, művészeti előadások, kávézók, éttermek ínyencségei teszik kihagyhatatlanná.

Fedezd fel Katar legjavát!

Katarban a solymászat 5000 éves hagyománnyal rendelkezik, így mindenképp érdemes meglátogatni a tér egyik végében található Falcon Souq-ot, vagyis a sólyomvásárt. A vásár az egyik leglátványosabb hely, ahol nemcsak a sivatag óriás madarait csodálhatjuk meg, de láthatjuk milyen szerepet is foglalnak el Katar örökségében. A Falcon Souq szomszédságában található a jól felszerelt Sólyomkórház, ahová a tulajdonosok rendszeresen viszik vizsgáltatni, oltatni madaraikat, melyek mindegyike egyedi azonosítóval rendelkezik. 

Solymász

Solymász Shutterstock

Doha egyik kedvenc helyét, a Corniche sétányt 1970-ben az öböl mentén húzódó partvonal meghosszabbításával hozták létre. A hét kilométeres sétányra sok lakos és turista jár futni vagy sétálni. A sétálóutcáról megcsodálhatjuk a Perzsa-öböl szépségét, melynek egyik kis kikötőjében fa hajókról árulják a friss halakat, rákokat, garnélarákokat és más tengeri herkentyűket.

Iszlám Művészeti Múzeum

Iszlám Művészeti Múzeum Shutterstock

A Cornichén továbbhaladva megcsodálhatjuk a katari emír hatalmas palotáját, majd a sétány végén elérkezünk az Iszlám Művészeti Múzeumhoz, mely egy direkt a számára mesterségesen kialakított félszigetre épült. A párizsi Louvre építésze által tervezett, már önmagában is műremeknek tekinthető épület állandó és időszakos kiállításokkal vár. A múzeum az iszlám művészet legnagyobb gyűjteményével rendelkezik, az arab kultúrát 1400 évre visszamenőleg mutatja be. Az első és második emeleten textíliákat, zománc- és üvegművészeti alkotásokat találunk.

Dubai körutazásra hív

Ez is érdekelhet:

Dubai körutazásra hív

Pearl Katar

Pearl Katar Shutterstock

A Corniche sétányról áttekinthetünk Doha keleti partján húzódó West Bay Lagúnáig, amelytől pár száz méterre fekszik Katar első mesterséges szigete, a Pearl Katar, mely szó szerint a luxus szigete. Ha érdekel, miként él a gazdag felsőbb osztály jachtok, csúcskategóriás üzletek és villák környezetében, érdemes oda is ellátogatni.

Al Zubarah

Al Zubarah

Al Zubarah Shutterstock

Dohától mindegy 105 kilométerre fekszik Al Zubarah romvárosa, mely egykor a gyöngyhalászat és kereskedelem központja volt. Al Zubarah az öböl térségében kialakult kereskedelmi közösségek életformáját, valamint a tenger, sivatag és ember kapcsolatát modellezi. A 18. század első felében épült erődített város maradványa Katar legfontosabb és legnagyobb régészeti lelőhelyének számít, mely történelmi jelentősége miatt felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. 

Katarban az időjárás egész évben nyárias, több strandon is hűsíthetjük magunkat. A megfelelő viseltre azonban úszásnál is figyelni kell, a nők csak az egész testet elfedő ruhában fürödhetnek. 

Teveháton

Teveháton Shutterstock

Bár Katarban hatalmas tradíciója van a solymászatnak, a sivatag elképzelhetetlen tevék nélkül. A púpos állatokat körülbelül 3500 éve háziasították, és egykor ők jelentették az egyetlen közlekedési eszközt az országban, hiszen több száz kilométert is képesek menni, és hetek nélkül is kibírják víz nélkül. A tevegelés ma már nyilvánvalóan az utazók egyik kedvenc tevékenysége lett, és nem is lehet teljes nélküle katari utazásunk.

 

2022.11.03. Hajnalka Takó

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.