Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel Kréta rejtett kincseit!

A legnagyobb görög szigeten, Krétán, sok érdekes hely és emlékmű vár felfedezésre. Szamariai szurdok, amely Európa leghosszabb szurdokvölgye, Rethymno kikőtoje, vagy a régészeti lelőhely, Knósoss tartozik ide, csak hogy egy párat említsünk, ámbár ezek csak töredékei Kréta csodáinak.

1. Arkadi-kolostor

Egyike a keleti ortodox kolostororoknak, egy termékeny fennsíkon helyezkedik el, 23 kilóméterre délkeletre Rethymnontól délkeletre. A templom a 16. századból származik, és a reneszánsz stílusjegyeit is magában hordozza. Ezek láthatóak az építészetben, amelyben ötvözve vannak a román és a barokk elemek. Már a 16. században is a kolostor egy olyan hely volt, ahol virágzott a tudomány és a művészet, egy gazdag könyvtárral is rendelkezett. Erős és vastag falak tartják az épületet. Minden évben számos látogató és zarándok látogat ide a világ minden tájáról. Nyelvek, kultúrák és tradíciók keverednek itt. Körülbelül 60 méterre nyugatra tőle van egy emlékmű az 1866-ban meghalt krétai áldozatoknak.

Arkadi-kolostor

Arkadi-kolostor
 

2. Lefka Ori

A Lefka Ori hegység (Fehér hegy) Kréta nyugati részén tornyosul a magasba, és a régió fő jellegzetessége. A mészkő-hegység már távolról észrevehető a fehéres színe miatt. A különböző csúcsok megmászásához a turistáknak hosszú utakat kell megtenniük, de például a Páches legmagasabb csúcsához (2453 m) az odaút meglehetősen egyszerű. A legnépszerűbb túrautak közé tartozik a Samaria-kanyon, amely egy nemzeti park része.

Lefka Ori

Lefka Ori
 

3. Loutro

A festői horgászfalu, Loutro, a sziget délnyugati részén fekszik Chora Sfakion és Agia Roumeli városok között, a Lefka Ori hegység lábánál. Egy út sem vezet ide, csupán a nyári idényben idelátogató turisták által kitaposott ösvény a Szamariai szurdoktól. Júliustól szeptemberig vízitaxi szállítja az turistákat a keleti Glyko Nera és a nyugati Marmara strandjaira. Az összes ház a faluban hotelnek és vendéglőnek van használva a rengetek turista miatt.

Loutro

Loutro

4. Margarites

A Margarites talán Kréta leghíresebb kerámia faluja. Egy lenyűgöző hegyi világ közepén van elrejtve, konkrétan Rethymno és Panormo városai között. Az út ide öreg olajfaligetek és citrusfák között vezet. A fazekas műhelyek már nem olyan nyereségesek, mint a múltban, de még mindig fontos részük a falu mindennapjainak. Ezeken kívül egyes falusi templomok is figyelemre méltóak, a főtér alatt például az Agios Ioannis Prodromos temploma áll szépen megőrzött freskókkal a boltozatában.

Margarites

Margarites
 

5. Agiofarago beach

Az Agiofarago az Odigitria kolostor komplexum mögött fekszik, Matala falujától 20 kilóméterre délre. A szoros magas sziklafalakkal és számos barlanggal van körülvéve, csak gyalog megközelíthető. Nagyjábol 400 méterre a strandtól helyezkedik el Szent Antonín templomja, ide egy kellemes séta a sziklák között fürdéssel megszakítva kellemes kikapcsolódást nyújt mindenkinek. A sziklák közötti vízzel töltött üregek vonzzák a kalandorokat.

Agiofarago beach

Agiofarago beach
 

6. Aspri Limni beach

Aspri Limni (fehér tó) nem messze Moni Chrissoskalitissa falujától fekszik, 5 kilóméterre Elafonisi strandjától. Ha nincs térképed, és nem tudod az útvonalat oda, csak kövesd a védett területhez vezető jelzéseket. A strandot pálmaerdő és néhány cédrus feszi körül. Egy gyönyörű lagúna vár rád itt, amely sziklákkal van elválasztva a tengertől. Nagyon hasonlít egy tóra, mert a tengerfenéket algák borítják, és a vizet körülvevő homok mindig nedves. Ennek ellenére a víz átlátszó és kristálytiszta.

Aspri Limni beach

Aspri Limni beach

7. Glyka Nera beach

A déli parton található Glyka Nera strandot édesvízűnek is hívják, mivel ha egy gödröt ásol a földbe, édesvíz tör fel a mélyből. A nudsitákat itt szívesen látják, a kempingezés szerelmeseit szintúgy. A sátrat viszont nem szabad közvetlenül a sziklák alatt felhúzni, mivel fennáll a kőomlás veszélye. A strandra Loutron és Sfakia városokból tudsz eljutni, a séta körülbelül egy órát vesz igénybe. Motorcsónakkal is megközelíthető a tengeren keresztül. Ezt a tiszta vízű fehér homokos partot mindenképp meg kell látogatnod a Krétai utad során.

Glyka Nera beach

Glyka Nera beach
 

8. Stefanou Beach

Pár évvel ezelőtt még sokan nem ismerték ezt a nagyszerű strandot. Nemrégiben lépett ki csak az árnyékból ez a kicsi, de csodálatos helyszín, amely Seitan Limania néven is ismert. 22 kilóméterre északkeletre található Chania városától és 2 kilóméterre keletre Chordaki falucskától. A puha és világos homokú strandot egy rövid és keskeny árok végén találod meg. A türkizkék tenger mindkét oldalán nagy kőzetek jöttek létre, melyek vad és gyönyörű környezetet teremtenek.

Stefanou Beach

Stefanou Beach

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.