Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel Peru kihagyhatatlan látványosságát, a Machu Picchut

Machu Picchu

Machu Picchu

Ha Amerikára gondolunk, elsőre mindenkinek a Times Squere, a fénylő New York-i felhőkarcolók vagy Las Vegas kaszinói jutnak eszébe. Ha viszont jobban belegondolunk, rájöhetünk, hogy az amerikai kontinens rengeteg kincset rejteget a modern élet szimbólumain túl is.

Ha eltávolodnál a nyüzsgő nagyvárosoktól és felfedeznéd a mesés Dél-Amerikát, akkor az egyik legjelentősebb helyszín, amelyet feltétlenül látnod kell, a legandás perui romváros, Machu Picchu. Az Andok hegyei közé rejtett romvárost megtalálod a UNESCO Világörökségi Listáján, 2007. óta pedig a Világ hét csodája között is.

Mire szolgált és hogyan esett el Machu Picchu városa?

A város megalapításához sok kérdés kapcsolódik, hiszen senki sem tudja, hogy mi célból építették. Az inkák számára nagyon is jelentős volt, mégsem maradtak fenn emlékek adminisztratív, katonai vagy kereskedelmi fontosságáról. A város hosszú időkig elhagyatott volt, a róla szóló legendákat csak a helyiek ismerték, amelyek gyorsan feledésbe merültek. 1911-ben fedezték fel a romokat, de a fennmaradt maradványokból nem sok mindent lehet kiolvasni. Talán egy kolostor funkcióját töltötte be, ahol a nőket az uralkodók leendő szolgálóinak tanították - ezt az elméletet a sok ott talált női csont támasztja alá. Mivel azonban az inkák nem írtak, így nem maradt fenn semmilyen legenda nyoma és lehet, hogy teljesen más volt a valóság.

Épületek maradványai Machu Picchuban

Épületek maradványai Machu Picchuban

A város nevének eredete azonban egészen világos - a felette csúcsosodó hegyről kapta. A központ egy szent terület, az itt élő kicsit több, mint 1000 lakos a környező folyókat és hegyeket imádta. Ezektől az információktól eltekintve három különböző feltevés is magyarázhatja a város kihalását – az egyik lehetőség egy járvány, amely a múltban nem volt szokatlan, egy másik elmélet a szent hely elítéléséről beszél, amiért mindenkinek el kellett hagynia a várost majd az feledésbe merült. A harmadik, vélhetően a legvalószínűbb magyarázat szerint az elszegényedett törzsek és a helyi lakosság között kialakult háború okozta a város végzetét.

Machu Picchu teraszai

Machu Picchu teraszai

Út a Machu Picchuhoz

Cuzca városától nagyjából 80 km-re, északnyugatra található, így már maga az oda vezető út is felejthetetlen élmény a várost felkereső turisták számára. Megközelítése a rendszeresen közlekedő kirándulóbuszokkal egyszerű és kényelmes, míg vonattal, vagy gyalogosan (idegenvezetővel) kifejezetten kalandos.

Machu Picchu bejárati kapuja

Machu Picchu bejárati kapuja

Közvetlenül a történelmi városhoz azonban nem vezet semmilyen autópálya, vonattal tudod a leginkább megközelíteni, a Peru Rail vonattársasággal (legalább 60 dollárért).

Vonattal a Machu Picchuhoz

Vonattal a Machu Picchuhoz

Anyagilag a legjobban az éri meg, ha idegenvezető segítségével közelítjük meg a várost. Vele biztonságosan juthatsz el az Urubamba folyó mentén egészen a város kapujáig. Ez az ősi inka ösvény azonban kissé időigényes, az út akár több napig is eltarthat, de cserébe biztosan életre szóló élmény lesz!

Hegyek és völgyek váltják egymást az út során, helyenként erős emelkedőkkel és lejtőkkel. Általánosan érvényes, hogy minél magassabban jársz, annál sivárabb a környezet. Azonban ezekben a magasságokban helyi lakosokkal is találkozhatsz, akik magányosan, szalmatetős kőházakban élnek, és általában alpakák tenyésztésével foglalkoznak. Itt teljesen más az élet, mint amihez mi hozzá vagyunk szokva – nincs áram, az ivóvizet a folyókból nyerik, és jellemzően a legöregebb generáció él itt.

Ősi inka ösvény a Machu Picchuhoz

Ősi inka ösvény a Machu Picchuhoz

A végén egy trópusi völgyben találod majd magad, ahol teljesen más életstílust láthatsz – tele kávéültetvénnyel, kokacserjével és banánnal a még hátralevő 13 km-en át, egészen a városig. Innen már csak a folyó mentén kell haladni, így biztosan nem tévedhetsz el. Az út során áthaladsz az Abra Málaga szoroson, és ha szerencséd lesz az időjárással, akkor gyönyörű kilátás tárul a szemed elé. De ha rossz időt fogsz ki, akkor nem csak a kilátásról maradsz le, de maga az út is elég nehéz lehet, amit sok kis patak keresztez - ezek esős időben könnyen kiöntenek, és az utat is elzárhatják. Hogy elkerüld ezt a rossz időt, áprilistól novemberig a legérdemesebb ide utazni.

Út a perui őserdőben

Út a perui őserdőben

Végre a célegyenesbenn

Az út 2430 tengerszint feletti méteres magasságban végződik, nagyjából 400 méterrel az Urubamba folyó felett. A szorosból végre megpillantható a felejthetetlen Machu Picchu lélegzetelállító látványa. Mindent a klasszikus inka stílusban építettek. A falakat és a megmunkált köveket malter, vagy egyéb kötőanyag nélkül helyezték egymásra. A város legjelentősebb építményei az Intihuatana, a Naptemplom vagy más néven Háromablakos templom. Már a neveiből is látható, hogy fontos vallási hely volt.

A Háromablakos templom

A Háromablakos templom

Bár a múlt fenyegetéseit kiállta, ma is veszélyeztetik a város fennmaradását különböző gondok. A legaktuálisabb a földcsuszamlás, ami kettéválasztaná a várost, így tönkretéve az emlékhelyet. Csak remélni tudjuk, hogy nem fog bekövetkezni a katasztrófa, hiszen manapság folyamatosan nő a romváros látogatottsága: naponta 5000 turista járja körbe.

Intihuatana Machu Picchuban

Intihuatana Machu Picchuban

Már sejthetjük, hogy Machu Picchu milyen fontos történelmi és régészeti emlékhely. Nem csak maga a hely, de az oda vezető út is nagyszerű élmény, amelyet biztosan nem fogsz elfelejteni: a hőmérséklet és a környezet gyors változása, a sok műemlék, a szokatlan életstílus, az itt termő növények és az utak mentén megvásárolható friss termések. Mindenesetre ha ez a helyszín is szerepel a bakancslistádon, ne halogasd az utazást, mert sajnos a földcsuszamlás reális veszély lehet.

Láma Machu Picchuban

Láma Machu Picchuban

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.