Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Gent, a belga történelem bölcsője

Gent, Belgium

Gent, Belgium

A belgiumi Gentről azt beszélik, hogy Európában az egy négyzetméterre eső történelmi műemlékek száma itt a legmagasabb. A második legnagyobb flamand város 55 kilométerre Brüsszeltől, a Schelde és a Leie folyók összefolyásánál fekszik.

Gent – a vízicsatornák városa

A középkorban Európa egyik leggazdagabb városa volt, köszönhetően a ruhagyártásnak. A gazadgság időszakát lenyűgöző látnivalók jelzik - csodálatos házak, paloták és templomok, amelyek pompás és gazdag díszítése szintre életre kelti őket. A mai Gent elsősorban egyetemi- és kikötőváros. A várost vízi csatornák hálózata alkotja, így hajóról is megismerheted a várost, ami csatornarendszerének köszönhetően a tengerrel összeköttetésben áll.

Vízicsatorna Gentben

Vízicsatorna Gentben

Gent központjába gyalog vagy biciklivel

Gent egyik nagy előnye, hogy központjában nincsenek autók. 1996-tól a városközpontot egy nagy sétálóutcává alakították, így semmilyen közlekedési eszköz nem mehet be, kivéve a külön engedéllyel rendelkezőket. A régi utcákon sétálva így nem kell aggódnod a kipufogók füstje és a nagy forgalom, illetve az azzal járó zaj miatt.

Gent központjába autóval nem jutsz be

Gent központjába autóval nem jutsz be

Műemlékek Gentben

Szent Bávó katedrális

A gótikus szent Bávó katedrális (Sint-Baafskathedraal) a város egyik legjelentősebb emlékműve. Mivel az építése sok évet vett igénybe, több stílus és kor jegyeit is magán viseli. A beltér valóban csodálatos, a legismertebb része a genti oltár „Bárány imádása“ c. táblaképe.

Szent Bávó temploma Gentben

Szent Bávó temploma Gentben

Gravensteen kastély

Valóban lenyűgöző a 12. századi kőből épült Gravensteen kastély, amely szokatlan módon a város központjában található. A kastélynak az akkori időkben több, különböző szerepe is volt. Börtönként, bíróságként, de mosodaként és pénzverdeként is működött. A kastélyban többek között érdekes kiállítás látható kínzóeszközökről, és egy guillotine másolata is megtalálható itt. A lépcsőket megmászva, a kastély legfelső szintjéről gyönyörű kilátás nyílik Gent városára. A régi házak, a kanyargó utcák, a vízicsatornák, a gyárak, mind egy karnyújtásnyira – és csodás perspektívába -kerülnek.

Gravensteen kastély Gentben

Gravensteen kastély Gentben

Sint-Niklaaskerk templom

A város egyik legrégebbi épülete a St-Niklaaskerk, a kereskedők védőszentjének temploma, a 13. századból. A templom gótikus stílusban, kékesszürke kőből épült, és az egyik legszebb flamand egyházi épület.

Sint-Niklaaskerk templom

Sint-Niklaaskerk templom

Gent – a múzeumok városa

Gentben rengeteg érdekes, változatos témát feldolgozó múzeum található. Az összeset nem fogod győzni megnézni a látogatásod során, de egy párra biztosan lesz időd. Hidd el, tényleg van miből választani. Érdekes, állandó művészeti tárlat vár a világháború utáni időszakból a Stadsmuseum Gent egykori kolostorban, ahol emellett kortárs alkotásokat is találsz. Ha a dizájn érdekel, akkor a Design Museum Gent ajánlott. A festészet kedvelői a Museum voor Schone Kunsten múzeumban lelhetik örömüket, ahol Peter Paul Rubens és Hieronym Bosch alkotásai is megtalálhatóak.

Museum voor Schone Kunsten

Museum voor Schone Kunsten

Graffiti-utca a városközpontban

Érdemes megtekinteni ezt az egyedi utcát. Annak érdekében, hogy megmentsék a műemlékeket a festékektől, a 90-es években hozták létre ezt az utcát (eredeti nevén Werregaren straat). Itt szabadon alkothatnak és kifejezhetik mondanivalójuk a festményeikkel a street art alkotói. Az évek során mindig új képek készülnek, a régiek tetejére újabb és újabb rétegek kerülnek. Amit pár évvel ezelőtt látttál Gentben, azt azóta nagy valószínűséggel újabb festmény takarta el, így minden látogatás során más és más élménnyel távozhatsz.

Graffiti-utca Gentben

Graffiti-utca Gentben

Ízleld meg a belga söröket és a cuberdont

A belga söröket a világ minden részén ismerik. Bármelyik jellegzetes, régi stílusú vendéglőben megkóstolhatod őket – de csak óvatosan, ugyanis szinte biztos, hogy egynél nem fogsz tudni megállni.

A klasszikus belga csokin kívül, amelyet nem csak Gentben, de egész Belgiumban, minden sarkon megtalálsz, megkóstolhatod a cuberdont is. Ez egy nagyon édes, zselés, kúp formájú édesség, ami többnyire málna- vagy szeder ízesítésű. A viszonylag rövid szavatossági ideje miatt nem exportálják, ezért máshol nem nagyon találkozhatsz vele.

Cuberdon édesség

Cuberdon édesség

Gent városa talán a legjobbakat kínálja egész Belgiumból. Gazdag városi épületek, köves utcácskák, stílusos éttermek és boltok, régi piac, tengerparti céh-házak, múzeumok, galériák, és modern, a helyi stílushoz igazodó épületek: a régi Gent városa egyszerűen el fog varázsolni.

2018.02.16. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.