Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Hanami: amikor Japánban virágoznak a cseresznyefák

Amikor Japánban virágoznak a fák

Amikor Japánban virágoznak a fák

A japán kultúrából sok nemzet tanulhat – ebben az országban a legtöbb ember el tudja engedni az anyagiasságot és a fizikai érintkezés igényét, és megtanul a szépségben csak a szemével gyönyörködni. Ennek a képességnek az egyik bizonyítéka például Hanami, vagyis a cseresznyevirágzás ünnepe.

Az ünnep a cseresznyefa-virágzás csodálatán, és az afölött érzett őszinte örömön alapul. Ugyan nem kapcsolódik semmilyen történelmi eseményhez, mégis az egyik legkedveltebb ünnep, amelyet egész Japánban ünnepelnek. Talán ezért is nevezik a világ kilencedik csodájának ezt a kedves eseményt.

A japánok imádják a fák látványát

A japánok imádják a fák látványát

Mindenhol virágoznak a cseresznyefák, de csak a japánok tudják értékelni

Bár a legtöbb országban jellemzően tavasszal virágoznak a fák, ilyen ünnepségeket csak Japánban tartanak. Az ünnepség egy valóban nem átlagos eseményt jelent – az emberek a parkokban találkoznak, kisebb csoportokba gyűlnek a családok, a barátok, és követik a hagyományokat: Hanami ünnepén jellemző az ének, a tánc, a hagyományos specialitások és a saké, a rizsbor fogyasztása.

Ha valaki ebben az időszakban tartózkodik Japánban, akkor ha szeretné sem tudná igazán elkerülni ezt az ünnepet. Japánban ilyenkor minden sarkon a fa virágaival találkozunk – a cégek cseresznyevirágos csomagolásban árulják termékeiket, a fákat lámpásokkal díszítik fel, a városban finom virágillat kering, a tévében pedig folyamatosan közvetítik a virágzást.

Lampionos díszítés Japánban

Lampionos díszítés Japánban

Az ünnep szimbolikája

Az első dolog, ami minden japán embernek eszébe jut róla, az a tavasz eljövetele. Ennek megfelelően többnyire pozitív tulajdonságok, fogalmak kapcsolhatóak hozzá. A szerencse, a szerelem és a barátság fogalmai is szorosan kapcsolódnak ehhez az ünnephez. Régebben a virágokból jósolták meg a termés várható bőségét és a rizsszezon sikerességét. A cseresznyefák virágzását versek, kerámiák és porcelánok is teljes csodájukban rögzítik. Mivel a fák virágzása csupán pár napig tart, sok japán a mulandóságot véli benne felfedezni.

Cseresznyefa virágok mindenhol

Cseresznyefa virágok mindenhol

Mikor tartják a Hanami ünnepséget?

Pontos dátuma nincs, hiszen nagyban függ az időjárástól, ezért általában a meteorológusok tudják megmondani a pontos időpontját. Jellemzően március vége és április eleje között zajlik, amikor a legtöbb cseresznyefa elkezd virágba borulni Tokióban. Az első virágokat pár héttel korábban, Okinava déli részén láthatjuk. A virágzás végül május közepe felé ér véget, Hokkaido északi részén. Az idei előrejelzések szerint Tokióban március 22-ére várják az első virágok nyílását, a teljes virágzást pedig 30-ára jósolják. Mindössze 14 napig tart a virágzás, ezért érdemes figyelemmel követni az eseményeket és a megfelelő időben meglátogatni a parkokat. Tokióba az első áprilisi héten érdemes ellátogatni.

Meguro-menti cseresznyefák

Meguro-menti cseresznyefák

Keresd fel a parkokat

Választhatsz nyilvános parkot, ahol zene, sok ember és vidám ünneplés vár, vagy olyan, elsősorban az idősebbeknek szánt parkokat, ahol csendet és nyugalmat találsz. A nyugodtabb parkoknak saját házirendje van – a megfelelő öltözet a hagyományos kimono, amely a Hanami ünnepségek alatt nem túl olcsó. Ebben az időszakban magasabbak az árak a szuvenírboltokban és az ételárusoknál is. Ilyenkor ajánlott felkeresni a klasszikus üzleteket, ahol hasonló árakkal számolhatunk, mint itthon. Nem utolsó sorban ne felejtsd el, hogy bár tavaszodik, a hőmérséklet még viszonylag alacsony. Tíz fokban nem túl kellemes hosszasan a parkokban ücsörögni, ezért ne felejts el meleg ruhát pakolni – meg esetleg egy-két pokrócot.

Hanami a Kitanomaru parkban

Hanami a Kitanomaru parkban Yoshikazu TAKADA

Ha Japánba utazol a cseresznyevirágzásra, érdemes előre kiválasztani azt a parkot, amelyben megtekinted majd a Hanami ünnepét. Nagyon kedvelt az Ueno park, amelyben egy állatkertet is találsz. Ez a hatalmas, zöld terület kellemes kikapcsolódást nyújt a mindig nyüzsgő Tokióban. Történelmi emlékművekért a Jasukuni parkot érdemes felkeresni, ahol templomokat és a háborús múzeumot is meglátogathatjuk. A vízicsatorna mellett egy kis ösvény található, amelyet fák határolnak. Többek között itt látható a legszebb cseresznyefa-virágzás - ezt hajóval végigjárva felejthetetlen élményben lesz részed. Szuvenírként pedig akár egy üvegbe öntött virágot is magaddal vihetsz. A Yoyogi park egy kicsit más hangulatú – itt intenzívebb az ünneplés és erőteljesebb a hangulat, melyről a helyi művészek és előadók műsorai gondoskodnak.

Hanami az Ueno parkban

Hanami az Ueno parkban Dick Thomas Johnson

Egy látogatást mindenképp megér az egykori japán főváros, Kamakura is. Tokiótól nem messze, festői környezetben található, és ma már nyugodt hangulat jellemzi. Több templom és Buddha szobor is található itt. Hanami idején mindenképpen érdemes anadologni egyet a sétálóutcán, amelyet cseresznyefák szegélyeznek, és éjszaka lampionok fényei világítják be.

Buddha szobor Kamakura városában

Buddha szobor Kamakura városában

Japán bármelyik részét válaszd is, az ünnepség egészen biztosan fantasztikus élmény lesz - már csak azért is, mert a Világon sehol máshol nem lehet részed hasonlóban.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.