Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Helyek amelyeket látnod kell, mielőtt végleg eltűnnek

A bolygónk, és az azon uralkodó viszonyok napról napra változnak, ezt tapasztalhatjuk a saját bőrünkön is. Egyre kiszámíthatatlanabbá kezd válni az időjárás, a forróságot heves viharok követik és egyéb szélsőséges időjárási viszonyok kezdenek kialakulni világszerte. Mindez a globális felmelegedés miatt történik, melyet többek közt a magas szén-dioxid kibocsátás, a környezetszennyezés és az erdők irtása okoz.

Ezekért a problémákért mi, emberek vagyunk a felelősek. A pusztító életmódunk miatt szép lassan kezdenek eltűnni a Föld szépségei, ezért érdemes e csodálatos helyeket még időben felkeresni és lehetőség szerint tenni a megmentésükért.

1. Grönland

Az egyik legtöbbet hallott következmény az északi jégsapka rohamos zsugorodása, melynek okán a jegesmedvék fokozatosan vesztik el korábbi élőhelyeiket. Az egyre rövidülő tél miatt kevesebb idejük marad a jégtáblákon fókára vadászni, így az állományuk is fokozatosan csökken. Ha nem az állatkertben, hanem a természetes élőhelyén szeretnénk látni ezeket a lenyűgöző állatokat, akkor mindenképpen utazzunk el Grönlandra.

2. Antarktisz

Sajnos hasonló olvadás történik a Déli-sarkon, így az Antarktisz élővilága is rendkívül veszélyeztetett. Főleg a császárpingvineknek jelent gondot a csökkenő jégfelszín, de a krillek így az azokkal táplálkozó egyéb állatok számára is problémát okoz a változó klíma.

3. Ausztrália

A felmelegedés következtében az óceánok vizének hőmérséklete is fokozatosan emelkedik, mely veszélybe sodorja a tengeri élőhelyeket. Ezért érdemes felvenni a bakancslistánkra az ausztrál partoknál fekvő Nagy-korallzátonyt, mely a világ egyik legszebb korallzátonya.

4. Galápagos-szigetek

A Galápagos-szigetek élővilágát is rendkívüli mértékben veszélyezteti a globális felmelegedés. Rengeteg olyan állatfaj él itt, melyek akár néhány évtized alatt kipusztulhatnak. Ilyen például a galapágosi óriásteknős, mely a világ egyik legveszélyeztetett állatfaja. Épp ezért nem csak a hely egzotikuma, hanem a színes állatvilág miatt is érdemes felkeresni ezt a csendes-ócéáni vulkanikus szigetcsoportot.

5. Velence

A felmelegedésnek és a tengerszint emelkedésének nemcsak az állatvilág esik áldozatául, hanem mi emberek is. Ennek egyik legkirívóbb példája Velence. Érdemes bejárni ezt a csodálatos történelmi olasz várost mielőtt még nagyobb része kerülne víz alá.

Bárhova is utazunk azonban, igyekezzünk ezekhez a tendenciákhoz a legkevésbé hozzájárulni; viselkedjünk felelősen, és utunk során csak akkora ökológiai lábnyomot hagyjunk, amekkora feltétlenül szükséges. Már azzal is sokat tehetünk azért, hogy minél tovább élvezhessük ezeket a helyeket, ha lekapcsoljuk a klímát, mikor senki nincs a szállodai szobánkban, vagy nem veszünk többet a tányérunkra ebédnél és vacsoránál, mint amennyit meg is tudunk enni. A Világ tele van csodákkal, őrizzük meg ezeket együtt!

Forrás: http://www.ng.hu/Termeszet/2009/12/A_klimavaltozas_altal_legveszelyeztetettebb_fajok_listaja

http://www.ng.hu/Fooldal

 

 

2017.07.21. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.