Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Híres vonatok nyomában

vonat állomás vidám nő

vonat állomás vidám nő

Jó néhány évtizeddel korábban, még a repülőgépek térhódítása előtt, a vonat volt az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb közlekedési eszköz. Az emberek, ha el kívántak jutni egyik országból a másikba várost nézni vagy nyaralni, akkor vonatra szálltak. Ennek megfelelően olyan luxusvagonokat állítottak szolgálatba, melyek igyekeztek a kor minden igényét kielégíteni. Néhány ezek közül kiemelkedően fontos szerepet töltött be és máig fennmaradt hírnévre tett szert - és persze találunk olyan vonatot is, melyet a modern kor hívott életre.

Orient Expressz

Az Orient Expressz a leghíresebb az összes klasszikus vonat közül, már a kezdetek kezdetén is nagy hírnévnek örvendett és jelenleg is az egyik legikonikusabbként tartják számon. Máig jelentős népszerűségéhez hozzá járult többek között Agatha Christie is, ugyanis az írónő egyik legsikeresebb, a Gyilkosság az Orient Expresszen című regénye itt játszódik. Poirot itt derít fényt a cseppet sem hétköznapi gyilkosság valós mibenlétére.

Orient Expressz híres vonat

Orient Expressz híres vonat Murdockcrc

Az Orient Expressz múltja egészen a 19. századig nyúlik vissza. Ekkor a nyugati hatalmak a keleti nyitás mellett döntöttek, melynek legfőbb célja az volt, hogy Nyugat-Európát (Párizs)  összekapcsolják az akkori Konstantinápollyal (mai Isztambul). Természetesen a vasúthálózat kiépítése időigényes feladatnak bizonyult, így több év is eltelt, mire 1882-ben megtette első próbaútját. Az Expressznek több útvonala is létezett, ezek közt akadt olyan, mely érintette Budapestet. A korai években Párizsból nem lehetett közvetlenül Isztambulba eljutni, csak Várnáig, ahol az út utolsó szakaszát hajón tudták megtenni az utasok.

Párizs Eiffel-torony Franciaország

Párizs Eiffel-torony Franciaország

Az Expressz különlegessége abban rejlett, hogy ez volt az első Európát átívelő vasúthálózat, továbbá csak luxus hálókocsival rendelkezett, így a rajta való utazás a gazdagok kiváltsága maradt.

A második világháború komolyan megtépázta a régi vonat fényét, mely már nem ugyan az volt, mint azelőtt. Működését egy időre be is szüntették, azonban 1982-ben újraindult a nosztalgia Orient Expressz. Ma is be lehet fizetni a luxusvonatra, mely évente egyszer megteszi a Párizs - Budapest - Isztambul távolságot, hasonlóan az egykoron volt, eredeti útvonalához.

Orient Expressz vonat étterem teríték

Orient Expressz vonat étterem teríték Simon Pielow

Transzszibériai Expressz

Az Orient Expressz mellet a Transzszibéria Expressz is rendkívül híressé vált, sok mindenben mégis különbözik társától. Ez ugyanis nem egy klasszikus luxusvonat, különlegessége nem fényűzésében rejlik, hanem abban, hogy átíveli Európát és Ázsiát.

Transzszibériai Expressz híres vonat állomás

Transzszibériai Expressz híres vonat állomás Simon Pielow

A vasútvonalat hivatalosan 1903-ban adták át, mely azóta is töretlenül működik. Oroszország leghíresebb expresszének elsődleges feladata a hétköznapi, dolgozó emberek szállítása, nem pedig a fényűző nyaralás biztosítása. A kellő számú vagon mégis lehetővé teszi az első osztályú utazást, melynek köszönhetően egy hetes és több hónapos, megállókkal tarkított kirándulásra is befizethetünk.

Kényelmes körülmények között bejárhatjuk a néhol zord orosz vidéket, láthatjuk többek közt a Bajkál-tavat is, akár idegenvezetővel és izgalmas programokkal kiegészítve.

Bajkál-tó vonat sín orosz vidék

Bajkál-tó vonat sín orosz vidék

Maharadzsa Expressz

Ahogy Európában, úgy Indiában is van különleges és híres luxusvonat. Igaz, a Maharadzsa Expressz nem büszkélkedhet olyan fényes múlttal, mint fent említett társai, de eleganciája és gazdag fénye vitathatatlan. Első útját 2010-ben tette meg és azóta töretlen népszerűségnek örvend. Itt minden a kényelemről és a luxusutazásról szól. A szobák magas felszereltségébe beletartozik többek közt az internet hozzáférés, a klíma, televízió, valamint a széf is.

Maharadzsa Expressz híres vonat  vasút

Maharadzsa Expressz híres vonat vasút Jenniferknott

A két étkezőkocsiban klasszikus indiai ételek mellett felszolgálnak kínai és nemzetközi fogásokat is. A vonaton ülve igazán kényelmes beutazni India legjelentősebb részeit. Aki a Maharadzsa Expresszre vált jegyet, az biztos lehet abban, hogy egy csodálatos utazásban vehet rész, miközben panoráma-ablakokon át figyeli az elsuhanó tájat.

Maharadzsa Expressz étterek teríték vonat

Maharadzsa Expressz étterek teríték vonat Simon Pielow

A vonatok jelentősége mára sajnos jelentősen csökkent, azonban ezek az Expresszek máig híven őrzik egy letűnőben lévő kor elegáns csillogását – és olyan ráérős, a részletekre „rácsodálkozós” utazást biztosíthatnak számunkra, amit a többi utazási mód, épp gyorsasága miatt már nem kínál.

2017.11.13. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.