Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Híres zarándokutak nyomában

Zarándok

Zarándok

A zarándoklat nem csak egy fizikai erőpróba, sokkal több annál - valójában a legvalódibb, és az egyik legideálisabb út önmagunk megismerése felé. Ez a fajta utazás komoly próbatétel a testnek és a léleknek egyaránt. Nekivághatunk egyedül, vagy a párunkkal, barátainkkal attól függően, hogy mi a célunk, és hogy mit szeretnénk elérni – vagy csak úgy, ahogy sikerül, abban bízva, hogy mindezt majd menetközben kiderítjük.

Ha egyedül indulunk el a zarándoklatra, akkor készüljünk fel, hogy csak magunkra számíthatunk. Ez megerősítheti önmagunkba vetett hitünket, közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy kik is vagyunk valójában, mit akarunk tulajdonképpen az életünktől, vagy ha szükséges, hogyan változtathatunk rajta.

Ha úgy döntünk, hogy szerelmünkkel közösen vágunk bele a nagy kalandba, akkor érdemes számolni a korábban ismeretlen kihívásokkal – de jó esélyünk van rá, hogy ezeknek köszönhetően az út végére a kapcsolatunk még jobban megerősödik, még erősebb alapokra helyeződik… vagy  esetleg örökre véget ér, de ebben az esetben legalább útközben lesz időnk mindezt feldolgozni.

Igazából szinte teljesen mindegy, hogy végül társasággal vagy egymagunkban indulunk el a nagy útra, mert az egyes lépéseket így is, úgy is magunknak kell megtennünk – így viszont abban szinte biztosak lehetünk, hogy a végére valószínűleg egy másik ember ér haza, mint aki elindult.

El Camino

A Szent Jakab-út, vagy más néven El Camino a világ leghíresebb zarándokútja, melyet minden évben több százezren keresnek fel. Régebben leginkább a vallásos keresztények járták végig, akik a zarándoklat végeztével a spanyolországi Santiago de Compostelában rótták le kegyeletüket idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai előtt. Manapság azonban a világ minden tájáról érkeznek ide zarándokok, akiket már nem feltétlenül mély vallásosságuk, hanem útkeresésük, kalandvágyuk indít el ezen az úton.

Santiago de Compostela katedrálisa

Santiago de Compostela katedrálisa

Jelenleg több hivatalos útvonal is létezik, melyek mindegyike Santiago de Compostelában ér véget. Budapestről is indul kontinensszerte kagylókkal jelölt út a szent apostolhoz, csakúgy, mint Európa rengeteg városából.

El Camino

El Camino

A Szent Jakab zarándokútnak két magyar szakasza van, az egyik a Camino Benedictus (Tihany-Bakonybél-Pannonhalma-Lébény-Pozsony-Wolfsthal), mely a bencés kolostorokat köti össze. A másik szakasz a Camino Húngaro (Budapest-Tata-Pannonhalma-Lébény-Pozsony-Wolfsthal).

A Szent Jakab-út jelentőségét jól tükrözi, hogy 1993-tól az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Camino de Santiago,Lugo

Camino de Santiago,Lugo

Assisi Szent Ferenc zarándoklat

Olaszország híres zarándokútvonala az ország középső részén vezet át, Assisi városából kiindulva. A közel 300km-es útvonal megtételéhez megközelítőleg 2 hét szükséges. Ez alatt az idő alatt a zarándokok áthaladnak Toszkána mesébe illő vidékén, valamint csodás völgyekkel tarkított tájakon. Az útvonal érinti a Szent Ferenc életének meghatározó pontjait jelentő városokat és helyszíneket, úgy mint az Eremo delle Carceri kolostort, vagy a San Damiano-templomot. A zarándoklat Rómában, a Vatikánban ér véget.

Assisi

Assisi

Shikoku Zarándoklat

Ahogy a keresztényeknek úgy a buddhistáknak is vannak híres zarándokútjaik. Az egyik ilyen a Japánban található Shikoku, mely 1200 km hosszú és 88 templomot foglal magában. Az útvonal Shikoku szigetének teljes hosszán át húzódik. Az úton végighaladva élvezhetjük a lenyűgöző szépségű tájat, és az egész Japánt átható békés szellemiséget.

 Shikoku Zarándoklat

Shikoku Zarándoklat Reggaeman

Az emberek különböző céllal járják végig ezt a meglehetősen hosszú utat. Van, aki hívőként érkezik, mások azért, hogy a jó egészségért és szebb jövőért imádkozzanak. Míg régebben leginkább gyalog tették meg a zarándokutat, addig manapság nem ritka, hogy valaki kerékpárral vagy éppen autóval vágjon neki.

Bármelyik zarándokutat is választjuk, bármilyen célból (például belső békénk vagy önmagunk megtalálásához, vagy hogy kicsit távolabbról, más nézőpontból nézzünk rá az életünkre, kapcsolatainkra), abban biztosak lehetünk, hogy az út végén így vagy úgy, de másképp tekintünk majd az életre és önmagunkra – miközben csodás, valóban életre szóló élményekkel, esetleg új barátokkal, és mindenféle hasznos tudással is gazdagabbak lettünk.

Zarándokok, Lourdes

Zarándokok, Lourdes

2018.02.05. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.