Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Horvátország utazási információk - 2023

Horvátország, Komiza

Horvátország, Komiza Shutterstock

Horvátország a magyarok egyik legkedveltebb úti célja. Szépsége és sokszínűsége elvitathatatlan. Közelsége pedig könnyen elérhetővé teszi. A horvát tengerpartra eddig sem volt nehéz eljutni, de az ország schengeni övezethez való csatlakozásával ez még egyszerűbbé vált. Lássuk, milyen utazási változásokat hozott 2023 a horvát nyaralások kapcsán. 

 

Csatlakozás a schengeni övezethez 

Schengeni övezet

Schengeni övezet Shutterstock

Horvátország 2023. január 1-jén a schengeni közösség részévé vált. A schengeni térség tagjai tulajdonképpen egyetlen, közös vízumpolitikát folytatnak. Az övezethez tartozó országok közötti belső határok megvannak ugyan, de nem töltenek be lényegi funkciót. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a belső határátkelőhelyeken (legyen az vízi vagy szárazföldi) nem ellenőrzik a személyeket. Nem történik meg az adott országba való ki- és beléptetés, vagyis nem nézik meg az útlevelünket. Ettől függetlenül továbbra is nálunk kell legyen valamelyik érvényes úti okmányunk (útlevél vagy személyi igazolvány), ha Horvátország területére lépünk. Déli szomszédunk csatlakozásával a schengeni határövezet kitolódott és a térség külső része a Szerb, Bosznia-Hercegovina és Montenegró határvonal lett. Az új szabályok a fizikai határon már életbe léptek, de Horvátország nemzetközi repterein három hónapos átmeneti időszak van érvényben. Így ott a schengeni térség állampolgárainak útlevél-ellenőrzése 2023. március 26-án szűnik meg.  

Horvátország schengeni csatlakozásának pozitívumait a nyaralási időszakban fogjuk a leginkább megérezni. A határon történő okmányellenőrzés eltörlésével megszűnik a dugóban való ácsorgás és hamarabb a tengerpartra érhetünk. Az Adriára való eljutás mostantól olyan, mintha csak a Balatonra ruccanánk le napozni.   

 

Horvátország? Több, mint strandok!

Ez is érdekelhet:

Horvátország? Több, mint strandok!

Hivatalos fizetőeszköz 

Euró a horvát hivatalos pénznem

Euró a horvát hivatalos pénznem Shutterstock

Aki járt már Horvátországban, az biztosan tudja, hogy utazás előtt kunát kellett váltani. Nos, ez is megváltozott. 2023. január 1-től az ország hivatalos fizetőeszközévé az euró vált. Fontos, hogy a horvát kuna helyett mostantól eurót vigyünk magunkkal nyaralásunkra. Ha már rutinos horvátországi turisták vagyunk, akkor is érdemes tájékozódni az aktuális árakról, ugyanis az új pénznem bevezetése némi áremelkedéssel is jár. Az euróval kapcsolatban érdekesség, hogy az euróövezet minden tagállama nemzeti oldallal ellátott érmesorozatot bocsát ki. A horvátoknál ezen a bizonyos oldalon történelemmel, hagyománnyal és kultúrával kapcsolatos szimbólumokat láthatunk, például Nikola Tesla portréját.  

 

Egyéb tudnivalók 

Horvátországi nyaralás

Horvátországi nyaralás Shutterstock

Horvátország a kutyások számára is ideális nyaralóhely. Autópályán könnyen megközelíthető tengerpartja, valamint kutyabarát szálláshelyei okán remek választás. Ugyanakkor a nyaralás megtervezésekor érdemes alaposan tájékozódni az aktuális szabályokról. Például szükséges a mikrochip, különféle oltások és az útlevél megléte is. Attól függetlenül, hogy Horvátország a schengeni övezet része, még külföld. Így nyaralás előtt mindenképpen érdemes utasbiztosításról gondoskodni. Ezen felül célszerű a horvátországi ünnepnapokat is szem előtt tartani és ennek megfelelően tervezni az utazás időpontját. 

Összeségében Horvátország schengeni térséghez való csatlakozása a turizmus szempontjából pozitívum. Mi pedig végre a határon való várakozás nélkül juthatunk el a tengerpartra.  

Horvátországi szállások, utazások

Forrás: 
https://konzinfo.mfa.gov.hu/ 
https://croatia.hr/ 

  

2023.01.13. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.