Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ismerd meg a világ 7 új csodáját!

Egy szavazást követően a szimbolikus 2007.07.07. dátumú napon választották meg a világ újabb 7 csodáját. A lista hét figyelemre méltó emlékművet tartalmaz, amelyek mindig csodálatot és tiszteletet keltenek bennünk. Nézzük meg őket együtt!

1. Chichén Itzá (Yucatán, Mexikó)

Chichen Itza egy maja romváros a mexikói Yucatan-félszigeten. 1988-ban felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A régészeti lelőhelyet az El Castillo piramis uralja, amely Kukulkán maja főisten, a nap és az ég istenének temploma volt – őt magát egy kígyó szimbolizálta. A fény különleges játékot játszik a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség napjain. A kígyószobrok mintha életre kelnének, és csúszkálnának a piramis lépcsőin. Az egykori város további ismert épületei közé tartozik a csillagvizsgáló, ahonnan a csillagokat vizsgálták a maják, a Harcosok temploma - egy apró, sok oszlopból álló piramis - és a Labdajáték-pálya, ahol a játékosok megpróbálták a labdát egy körön keresztül átdobni. A város vízellátásáról két természetes kút, az ún. cenote biztosította.

Chichén Itzá (Yucatán, Mexikó)

Chichén Itzá (Yucatán, Mexikó)

2. Colosseum (Róma, Olaszország)

A Colosseum (i. sz. 70-82) ovális amfiteátrum Róma középpontjában a legnagyobb, amely a Római Birodalomban valaha épült. Ez nem csak a római építészet egyik nagyszerű alkotása, hanem a leghíresebb látnivaló is Olaszországban, amit ennek megfelelően sűrűn látogatnak a turisták és a legtöbb képeslapon is megtalálhatjuk, valamint az öt centes érme olasz változatának hátoldalán. A becslések szerint akár 80 000 nézőt is képes lehetett befogadni, de átlagosan valószínűleg 65 000 ember vett részt a műsorokon. A Colosseumban gladiátorversenyeket, tengeri- és vadállatok VS ember csatákat, kivégzéseket, illetve a mítoszokon alapuló híres csatákat elevenítették fel, és drámákat adtak elő. Bár a földrengések és a tolvajok munkája nyomott hagyott rajta, a Colosseum még mindig a császári Róma ikonikus szimbóluma.

Colosseum (Róma, Olaszország)

Colosseum (Róma, Olaszország)

3. Machu Picchu (Cuzco, Peru)

A Machu Picchu a perui Andok hegységben található inka romváros. 2430 méteres tengerszint feletti magasságban, egy szép, trópusi erdő közepén terül el. Úgy tűnhet, hogy a hatalmas falak, a teraszok és a rámpák természetes kiemelkedések a meredek sziklákból. Az archeológusok feltételezése szerint a város az Inka birodalom uralkodója, Pachati (1438 – 1472) részére épült. A felfedezése óta közkedvelt turisztikai látványosságnak számít Peruban és egész Dél-Amerikában. 1983-ban Peru jelentős történelmi emlékművévé nyilvánították, és az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A Machu Picchu legismertebb emlékművei a rituális kő, az ún. Intihuatana (a Nap tartóoszlopa), a Naptemplom és a Háromablakos templom.

Machu Picchu (Cuzco, Peru)

Machu Picchu (Cuzco, Peru)

4. Petra (Jordánia)

Petra egy történelmi és régészeti város Jordánia déli részén, amely az építészetéről és egykori vízrendszeréről híres. A sziklába vájt romváros az építkezéshez használt kőzet színe miatt „Rose City“ néven is ismert. A város időszámításunk előtt 312-ben alakult, mint az arab nomád nabateusok fővárosa, akik híresek voltak a hatékony vízgyűjtési módszereikről a sivatagban, valamint kőmegmunkálási technikájukról. A város 1812-ig ismeretlen volt a nagyvilág előtt, amíg a svájci felfedező, Johann Ludwig Bruckhardt rá nem bukkant. Ma Jordánia egyik legfontosabb szimbóluma és leglátogatottabb turiszikai célpontja. 1985-től része a Világörökségnek. Gyakran filmek forgatási helyszínéül is szolgál, láthatjuk például az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag és a Transformers: A bukottak bosszúja című filmekben is.

Petra (Jordánia)

Petra (Jordánia)

5. A Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro, Brazília)

A Megváltó Krisztus szobra a Corcovado hegy tetején magasodik Rio de Janeiro városa felett (710 m t.f.m.). 2012-től több más, természeti emlékkel együtt bekerült a világörökségek közé. Ez az egyedülálló keresztény szimbólum a világ legismertebb látványosággai közé tartozik. A 30 méter magas szobrot (a 8 méteres talapzat nélkül, ahol egy kilátó található) 1922 és 1931 között építették. A francia szobrász, Paul Maximilien Landowski készítette a brazil mérnök, Heitora da Silva Costa tervei alapján. A külső borításhoz zsírkövet használtak, ezt leszámítva a szobor vasbetonból készült. A hegy tetejére vasút vezet, az utolsó megállótól pedig még 220 lépcsőt kell megtenni a szoborig.

A Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro)

A Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro)

6. Tádzs Mahal (Agra, India)

A Tádzs Mahal egy elefántcsontfehér márvány mauzóleum a Jamuna folyó déli partján, az indiai Agra városában. 1632-ben az indiai mogul sah, Dzsahán építette szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. A sírhely egy 42 hektáros komplexum központja, amely magába foglal egy mecsetet is, és három oldalról zárt kert veszi körül. A mauzóleum építését 1643-ban fejezték be, de a munkálatok még tíz évig folytatódtak, melyeken összesen mintegy 20 000 munkást alkalmaztak. A Tádzs Mahal 1983-tól az UNESCO Világörökség részét képezi, mint "a muzulmán művészet indiai ékköve, és a világ egyik legkedveltebb világörökségi műve". India gazdag történelmének szimbóluma, amelyet évente nyolcmillió turista látogat meg.

Tádzs Mahal (Agra, India)

Tádzs Mahal (Agra, India)

7. Kínai Nagy Fal (Kína)

A Kínai nagy fal egy régi, kőből, téglából, fából és egyéb anyagokból álló erődítmény, amely az ország északi részén húzódik. Célja az volt, hogy megóvja a kínai államokat a nomád mongol csoportok támadásaitól. Néhány szakasza már az i.sz.e 7. században állt. Ezek a falak, amelyeket később egyesítettek, kibővítettek és megerősítettek, együtt alkotják a Kínai Nagy Falat, mely fokozatosan javult és bővült. A meglévő falak legnagyobb része a Ming dinasztia idejéből származik. A Nagy Fal védelmi rendszerét őrtornyok, és katonai laktanyák erősítik meg. Egyes szakaszoknál a fal eltér, helyenként pedig meg is van szakítva. A teljes hossza 8851 km. A Kínai Nagy Fal az ország egyik szimbóluma, 1987 óta pedig az UNESCO Világörökség része, melynek csupán néhány kisebb szakasza áll nyitva a turisták előtt.

Kínai Nagy Fal (Kína)

Kínai Nagy Fal (Kína)

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.